Tanca
Política Consistori 4 d’abril de 2023

Convocades oficialment les eleccions municipals del 2023, que se celebraran el 28 de maig

A partir d’avui comença el període electoral que inclou diverses cites dins del seu calendari. Del 10 al 17 d’abril estarà activa la consulta del cens electoral, l’1 de maig es proclamaran de forma definitiva les llistes que concorren als comicis i del 12 al 26 de maig se celebrarà la campanya electoral que culminarà amb la jornada electoral del diumenge 28 de maig

Avui arrenca el període electoral de les eleccions municipals que se celebraran el dia 28 de maig arreu del territori espanyol i que, en el cas d’Esparreguera, permetran escollir els 21 regidors i regidores que formaran el consistori durant els propers quatre anys. El Reial decret de convocatòria dels comicis es va firmar ahir i aquest matí s’ha publicat al BOE, amb la qual cosa entra en vigor i es posa en marxa el calendari electoral. A partir d’avui ja es pot sol·licitar la documentació per fer el vot per correu i del 10 al 17 d’abril estarà activa la consulta del cens electoral. Les properes cites dins el calendari tenen a veure amb les candidatures, que s’han de presentar a les juntes electorals a partir del 19 d’abril i les llistes es proclamaran de forma definitiva el dia 1 de maig. El sorteig per escollir les persones participants en les meses electorals es farà a través d’un Ple extraordinari quer se celebrarà entre el 29 d’abril i el 3 de maig. La campanya electoral començarà a la mitjanit del divendres 12 de maig i acabarà la mitjanit del divendres 26 al dissabte 27 de maig. El punt culminant arribarà amb la jornada electoral, que se celebrarà el diumenge 28 de maig entre les 9 del matí i les 8 del vespre.

Amb la convocatòria oficial de les eleccions municipals s’ha posat en marxa el procés electoral, que comprèn els mesos d’abril i maig. El calendari inclou diverses cites i tràmits per poder participar en els comicis, que es poden trobar en el nou apartat de la web municipals creat especialment per a recollir tota la informació relativa a les eleccions municipals del 28 de maig. Així, a partir d’avui comença el termini per fer la sol·licitud del vot per correu, que finalitza el 18 d’abril en l’àmbit estatal i el 29 d’abril per a fer-ho des de l’estranger, en aquells casos on les persones empadronades al municipi no es trobin en territori espanyol durant el període electoral. La següent cita serà la consulta del cens electoral, que estarà activa a partir del 10 d’abril i es podrà fer reclamació de les dades errònies fins al 17 d’abril. Pel que fa a les candidatures que es presenten als comicis, del 19 al 24 d’abril és el temps que els partits tenen per a presentar candidatura davant la Junta Electoral. El dia 26 d’abril es faran públiques les candidatures per a conèixer les persones que acompanyaran als caps de llista a les eleccions municipals, però les llistes definitives dels diferents partits polítics que es presenten a les eleccions no es proclamaran fins a l’1 de maig.

Per a escollir les persones participants en les meses electorals, l’Ajuntament d’Esparreguera realitzarà un sorteig a través de la celebració d’un Ple extraordinari que tindrà lloc entre el 29 d’abril i el 3 de maig. Un cop fet el sorteig, hi ha un marge de tres dies per a enviar les notificacions als membres de les meses i les persones escollides tenen un màxim de 7 dies, després de la notificació, per presentar al·legacions a la Junta Electoral en cas de tenir incompatibilitats per a exercir de mesa el dia de les eleccions municipals. La següent cita del calendari electoral està vinculada al vot per correu. Entre el 8 i el 21 de maig les persones sol·licitants del vot per correu dins l’Estat espanyol rebran la documentació certificada per part de l’Oficina del Cens i del 18 al 24 de maig s’obre el termini per a enviar el vot per correu a través de les oficines de Correus. Les persones sol·licitants del vot per correu des de l’estranger rebran la documentació entre el 2 i el 24 de maig i podran votar mitjançant els tràmits des de l’ambaixada o consolat.

El tret de sortida de la campanya electoral es farà a la mitjanit del divendres 12 de maig i aquesta s’allargarà durant 15 dies fins a la mitjanit del divendres 26 de maig, abans de la jornada de reflexió. El dia 27 de maig també serà el darrer dia de mandat dels actuals regidors i regidores de l’Ajuntament d’Esparreguera, que finalitza, segons la llei, un dia abans de les eleccions. El diumenge 28 de maig se celebrarà la jornada electoral en la qual podran votar totes aquelles persones de nacionalitat espanyola, majors d’edat, que figurin inscrites en el cens electoral, així com les persones estrangeres nacionals d’algun dels estats membres de la Unió Europea i persones estrangeres nacionals d’algun dels països extracomunitaris que hagin signat amb l’Estat espanyol un acord de reciprocitat. Els col·legis electorals s’obriran a les 9 del matí i la jornada finalitzarà a les 8 del vespre. L’escrutini general per la Junta Electoral serà el 31 de maig i el dia 17 de juny tindrà lloc la sessió de constitució de la nova Corporació municipal, en la qual els electes es convertiran en regidors i regidores i escolliran el nou alcalde o alcaldessa d’Esparreguera.