Tanca
Política 19 de juliol de 2023

Esparreguera es prepara per a les eleccions generals del diumenge 23 de juliol

Un total de 16.939 persones estan cridades diumenge a les urnes per a escollir representants al Congrés dels Diputats i al Senat espanyol. La jornada de votació tindrà lloc de 9 del matí a 8 del vespre en els 11 col·legis electorals habilitats a la vila i tant les dades de participació com els resultats de l’escrutini es podran seguir a la web i les xarxes socials municipals i també a través de Ràdio Esparreguera

Aquest diumenge 23 de juliol se celebren eleccions generals a Esparreguera, en les quals un total de 16.939 esparreguerins i esparreguerines estan cridats a les urnes per a escollir les persones que els representaran al Congrés dels Diputats i al Senat espanyol. La jornada de votació tindrà lloc entre les 9 del matí i les 8 del vespre en els 11 col·legis electorals habilitats a la vila: Escola Municipal de Les Arts, Can Pasqual, Centre Dual, Escola Bressol Municipal Cucuruga, Cal Trempat, Escola Les Roques Blaves, Zona Esportiva del Barri Font, Associació de Veïns de Can Rial, Associació de Veïns de La Plana, Taller Ocupacional Can Comelles i Associació de Veïns de Mas d’en Gall. A la web municipal hi ha un apartat especial dedicat a les eleccions generals des d’on es pot consultar el cens electoral i el col·legi assignat per a la votació, així com també informació sobre les candidatures presentades i fer el seguiment dels resultats. El mateix diumenge al vespre, Ràdio Esparreguera emetrà un programa especial per a fer el recompte de vots i donar els resultats de les eleccions generals.

Aquests seran els segons comicis que se celebren aquest any, després que el 28 de maig tinguessin lloc les eleccions municipals per a escollir els representants de l’Ajuntament d’Esparreguera per al mandat 2023-2027. Com en les passades eleccions, el municipi habilitarà 11 col·legis amb un total de 22 meses electorals conformades per un total de 66 persones que han estat nomenades per sorteig per a constituir-les. El col·legi amb més votants és l’Escola Bressol Municipal Cucuruga amb un cens de 1.912 ciutadans, seguit de l’Escola Municipal de Les Arts amb 1.890 persones votants i la zona Esportiva del Barri Font, que en té 1.852. Després hi ha el col·legi de l’Associació de Veïns de Mas d’en Gall amb 1.617 ciutadans cridats a les urnes, el Taller Ocupacional Can Comelles amb 1.581 votants, Can Pasqual amb 1.553 i l’Associació de Veïns de La Plana, que té un cens de 1.523 persones. Els segueixen l’Associació de Veïns de Can Rial, on hi voten 1.484 esparreguerins i esparreguerines, l’escola Les Roques Blaves, amb 1.427 ciutadans, el Centre Dual, que té 1.401 persones i Cal Trempat, el col·legi més petit del municipi, on estan cridades a les urnes 699 persones.

En les eleccions generals poden votar totes les persones de nacionalitat espanyola, majors d’edat i inscrites en el cens electoral que resideixin a Espanya. També ho poden fer aquelles persones empadronades al municipi, però que resideixin a l’estranger de forma temporal o que durant el període electoral no es trobin en territori espanyol. A Catalunya, dividida en quatre circumscripcions electorals, s’escullen un total de 48 diputats i diputades, i 16 senadors i senadores: 32 diputats i 4 senadors a Barcelona, 6 diputats i 4 senadors a Girona, 4 diputats i 4 senadors a Lleida i 6 diputats i 4 senadors a Tarragona. A les eleccions al Congrés dels Diputats es vota a una formació política i s’escull la papereta de la candidatura corresponent, que és de color blanc. Per contra, a les eleccions al Senat, es vota a la persona i es trien 3, 2 o 1 candidats o candidates d’entre tots els candidats i candidates de les diferents formacions polítiques que figuren en una papereta única de color sèpia.

El seguiment de la jornada electoral es podrà fer des de la web municipal i les xarxes de l’Ajuntament d’Esparreguera, on es publicaran les dades de participació i els resultats dels comicis. A més, Ràdio Esparreguera emetrà diumenge, a partir de les 8 del vespre, una programa especial amb seguiment del recompte de vots, dades de participació, resultats i valoracions per part dels representants municipals de les diferents formacions polítiques que concorren a les eleccions generals.