Tanca
Polítiques d'Igualtat Salut Pública 10 d’agost de 2023

La Regidoria d’Igualtat i Diversitat vol reforçar el Servei d’Informació i Atenció a les Dones

La nova regidora socialista, Núria Escobar, que liderarà la regidoria en el mandat 2023-2027, es marca com a prioritats la incorporació d’una nova psicòloga al SIAD i ampliar la formació en perspectiva de gènere. En l’àrea de Protecció i Tinença d’Animals aposta per treballar conjuntament amb les entitats pel control i benestar de les colònies de gats

Reforçar el Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) amb la incorporació d’una nova psicòloga a jornada completa, realitzar més formació en igualtat de gènere als centres educatius del municipi i continuar desplegant totes les accions del Pla d’Igualtat de Gènere d’Esparreguera 2022-2026 són les prioritats de la regidora d’Igualtat i Diversitat, Protecció i Tinença d’Animals, Núria Escobar. La regidoria liderada per la socialista engloba Cooperació, Feminismes i LGTBI i Convivència, que en el passat mandat gestionava Sara Gómez i també  Protecció i Tinença d’Animals, una àrea que anteriorment liderava el regidor Emmanuel Ortí. En aquest àmbit, Escobar ja ha mantingut reunions amb l’entitat Espargats per abordar conjuntament el control i benestar de les colònies de gats feréstecs del municipi, així mateix es proposa revisar la subvenció a les entitats animalistes i promoure i fomentar que les persones propietàries d’animals censin i signin un compromís de civisme de les seves mascotes.

Núria Escobar, qui anava de número 8 a la candidatura del PSC a les eleccions municipals, ha estat vinculada sempre al món de la restauració. L’esparreguerina s’estrena aquest mandat com a electe de l’Ajuntament d’Esparreguera i, des de fa unes setmanes, ja ha iniciat la seva tasca al capdavant de la Regidoria d’Igualtat i Diversitat i Protecció i Tinença d’Animals. En l’àmbit de feminismes i LGTBI, la regidora ha assegurat que el principal objectiu del mandat és “reforçar l’estructura del Servei d’Informació i Atenció a les Dones amb una nova psicòloga a temps complet que permeti cobrir les necessitats existents i també potenciar el SIAD com un servei no només d’atenció a la violència masclista, sinó també de sensibilització, informació i assessorament sobre els drets de les dones i la igualtat de gènere”.

Així mateix, un altre dels reptes en aquesta àrea és potenciar les xerrades i tallers als centres educatius per a fer prevenció i sensibilització entre l’alumnat sobre la igualtat de gènere i l’abordatge de les violències masclistes i lgtbifòbiques. Paral·lelament, des de la regidoria es continuaran desplegant totes les accions del Pla d’Igualtat de Gènere d’Esparreguera 2022-2026 i se seguirà apostant pels punts liles i irisats a les festes i espais d’oci. Actualment la Regidoria d’Igualtat està finalitzant la redacció del protocol local d’abordatge de les violències masclistes, que és previst que estigui enllestit a l’octubre i que ha de servir per a coordinar tots els agents municipals per a fer un abordatge integral d’aquestes violències. A més, Escobar vol reunir-se amb associacions municipals, com l’Associació de la Dona Activa i La Turbina per a tractar sobre les necessitats i l’abordatge integral de la igualtat i la prevenció de les violències masclistes a la vila.

En referència a l’àrea de Convivència, la regidora ha explicat que “ara per ara, el meu objectiu és mantenir els projectes que s’estan desenvolupant i que estan donant bons resultats”. El servei, que acull i acompanya les persones nouvingudes a Esparreguera, organitza formacions en competències lingüístiques, com el curs d’alfabetització i el curs de nivell inicial A1 de català, que es fa de manera conjunta amb el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), així com la formació per a l’obtenció del Certificat de Primera Acollida, un document amb eficàcia jurídica i d’utilitat en els processos d’estrangeria o d’adquisició de la nacionalitat. A més, des de fa uns anys també impulsa al municipi el projecte Enxaneta, una iniciativa per a detectar la desafecció acadèmica en els infants i implicar les famílies en la seva educació escolar. També dins aquesta àrea s’inclou el Servei Municipal de Mediació, un instrument de gestió alternativa de conflictes que l’Ajuntament posa gratuïtament a l’abast de la ciutadania per a facilitar un procés de trobada, diàleg i gestió responsable i compartida de la convivència en l’àmbit privat, ja sigui interpersonal o comunitari.

Finalment, en l’àmbit de la Protecció i Tinença d’Animals, Escobar ha apuntat que ja s’ha reunit amb l’entitat Espargats per a tractar sobre la millora del control i benestar de les colònies de gats del municipi i ha subratllat que “des de l’entitat fan molt bona feina i crec que cal recolzar-los i treballar conjuntament”. Un dels aspectes que la nova regidora vol revisar és la subvenció a entitats animalistes per ajustar-la a les necessitats reals. Així mateix, des d’aquesta àrea també es proposa promoure i fomentar que les persones propietàries d'animals censin i signin un compromís de civisme de les seves mascotes i promoure campanyes i projectes de conscienciació en matèria de benestar animal, tant entre la ciutadania que conviu amb animals com a les escoles i instituts.