Tanca

La Regidoria de Promoció Econòmica estudia noves ubicacions per al mercat no sedentari

La nova regidora republicana, Montserrat Vilardosa, que liderarà la regidoria en el mandat 2023-2027, ha iniciat la seva tasca en el nou govern municipal amb la vista posada en la generació d’ocupació i la gestió dels polígons industrials. Des de l’àrea es treballa ja en els propers esdeveniments comercials del municipi, la Fira del Vi i la Gastronomia i la Fira de Santa Llúcia

L’estudi de noves ubicacions per al mercat no sedentari amb l’objectiu d’aconseguir que aquest esdeveniment setmanal afavoreixi més al comerç del centre vila i la prospecció i gestió dels polígons industrials del municipi per a reordenar-los i millorar aspectes com els accessos, la gestió de residus o els temes energètics són alguns dels reptes que té sobre la taula la nova regidora de Promoció Econòmica, Montserrat Vilardosa. La regidoria liderada per la republicana, arran de l’acord de govern entre PSC i ERC per al mandat 2023-2027, engloba les àrees d’Empresa, Comerç, Consum i Mercats i Ocupació, competències que en l’anterior mandat van gestionar primer Mari Carmen Saez, després Miguel Bajo i, en els darrers mesos de la legislatura, Desirée Gómez. En l’àmbit del comerç, la regidora ja ha mantingut una trobada amb PIMEC i al setembre té previst reunir-se novament amb aquesta associació, així com amb el comerç local, la Diputació de Barcelona i l’Associació Empresarial de l’Hospitalet i el Baix Llobregat (AEBALL) per abordar de manera conjunta les necessitats del municipi i col·laborar en diferents projectes. Paral·lelament, la regidoria ja està treballant en els propers esdeveniments comercials del municipi, com la 9a Fira del Vi i la Gastronomia, que se celebrarà el 21 d’octubre, i la nova edició de la Fira de Santa Llúcia.

Montserrat Vilardosa, que anava de número dos a la candidatura d’ERC a les eleccions municipals, va fer de regidora de Medi Ambient, Serveis Territorials i Administració General en el mandat 2011-2015 i també va ser regidora a l’oposició del 2015 al 2019. Graduada en Humanitats, ha treballat sempre vinculada al món de les finances i la construcció, és membre del Club Bàsquet Esparreguera, voluntària lingüística i membre de la sectorial de Medi Ambient del partit a nivell nacional. Des de fa unes setmanes, Vilardosa ha iniciat la seva tasca al capdavant de la Regidoria de Promoció Econòmica, una àrea que, segons explica, “va centrar la campanya electoral d’ERC i a la qual vam voler optar des del minut zero, perquè creiem que el nostre poble es mereix l’oportunitat de canviar el tarannà en aquest àmbit”. La regidora ha explicat que “actualment estic en fase de diagnosi i posant-me al dia de totes les àrees”, però ha subratllat que “tinc clar que la meva última funció és procurar per la prosperitat d’Esparreguera, amb la generació de llocs de treball, tenint comerços actius i acabant amb la sensació de desencís i resignació que he copsat en els comerciants i empresaris de la vila”.  

Un dels temes que la regidora té actualment sobre la taula és la reubicació del mercat ambulant que se celebra cada dijous als carrers de Barcelona i de Sant Joan. “Un mercat no sedentari és un fet social que porta més persones als carrers i del qual els comerços del municipi també se’n haurien de poder beneficiar”, ha apuntat Vilardosa, que ha afegit que “actualment, la seva ubicació comporta alguns problemes de seguretat i, per això, estem buscant fórmules alternatives d’ubicació per a millorar aquest aspecte i perquè aquest esdeveniment afavoreixi també al comerç del centre vila”. D’altra banda, la regidora també apunta que “hi ha molta feina de prospecció i, posteriorment, gestió dels polígons industrials, cal treballar aspectes energètics, de gestió de residus, millorar els accessos i els ferms dels carrers i buscar, a través de les ordenances municipals, vies perquè les empreses que si situïn siguin el més favorables al ciutadà possible”. En aquest sentit, ha apuntat que “des d’ERC  creiem que la zona nord del municipi ha de ser una entrada agrària al Parc Natural de Montserrat, sense més creixement industrial, mentre que el polígon sud s’ha de reordenar”.

En l’àmbit del Comerç la regidoria actualment està centrada en els propers esdeveniments comercials, com són la Fira del Vi i la Gastronomia i la Fira de Santa Llúcia i, a partir del setembre, Vilardosa mantindrà reunions amb diferents institucions i entitats vinculades a l’àmbit del comerç i la promoció econòmica per “mirar estratègies i conjuminar-les en un projecte comú”. En aquest sentit, la regidora ha apuntat que “el problema del petit comerç, amb la irrupció del comerç en línia, és endèmic a Esparreguera, a Catalunya i al món, per això hem d’acompanyar al màxim al comerciant i també buscar fórmules per portar gent als carrers d’Esparreguera”. Finalment, en referència a l’ocupació, Vilardosa ha apuntat que “hem de trobar la fórmula per generar més ocupació i teixir una xarxa de llocs de treball a les empreses d’Esparreguera”, perquè “tenim els plans d’ocupació, però aquests són molt assistencials i solen cobrir places estructurals que l’Ajuntament no pot cobrir d’una altra manera perquè la llei no li ho permet”. En relació a les subvencions a empreses del municipi que generin llocs de treball, impulsades en el passat mandat fruit de l’acord de governança entre el govern municipal del PSC i Esparreguera en Comú i Junts per Esparreguera, Vilardosa ha apuntat que “volem estudiar molt bé a què obeeix aquesta iniciativa, perquè creiem que amb una subvenció no resolem els problemes de les empreses ni l’ocupació, sinó que hem d’ajudar-les a tenir un entorn en condicions i a poder accedir a ajuts d’altres administracions en diferents àmbits que les puguin beneficiar”.