Tanca
Educació 13 d’octubre de 2023

El segon simposi “Art i Educació per a la Ciutadania Global” se celebrarà el 26 i 27 d’octubre

La jornada, que està coorganitzada per l’Ajuntament d’Esparreguera, la Universitat d’Humboldt (Alemanya) i The Handprint Initiative (Mèxic-Barcelona), és un intercanvi internacional i online d'experiències educatives i artístiques en el marc dels Objectius de Desenvolupament Sostenible. Les persones interessades a participar-hi poden inscriure’s a través d’un formulari electrònic

L’Ajuntament d’Esparreguera, a través de la Regidoria d’Educació i els Tallers d’Activitats Artístiques i Culturals, organitza, juntament amb el Departament d’Agroecologia de la Universitat d’Humboldt (Alemanya) i The Handprint Initiative (Mèxic-Barcelona) el II Simposi virtual Art i Educació per a la Ciutadania Global. Es tracta d’una jornada d’intercanvi d’experiències entre professionals internacionals, centrades en l’educació i l’art com a eina transdisciplinària, que té per objectiu donar resposta a la necessitat de generar espais de reflexió i col·laboració que permetin consolidar estratègies educatives que incloguin els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i propiciar el compliment de l’Agenda 2030, marcada per les Nacions Unides. El simposi tindrà lloc els dies 26 i 27 d’octubre, de 3 de la tarda a 8 del vespre, a través de la plataforma Zoom i comptarà amb traducció simultània, ja que hi participaran 11 professionals de diferents països. L’activitat és gratuïta i les inscripcions per a participar-hi es poden realitzar ja a través del formulari d’inscripció electrònic.

El primer simposi, que es realitzar el juliol de l’any passat, va estar centrat en el medi ambient i enguany es posa el focus en l’educació per a la ciutadania global vinculada també als Objectius de Desenvolupament Sostenible. La directora dels Tallers d’Activitats Artístiques i Culturals, Nicole Morel, ha explicat que “l’objectiu és fer un intercanvi entre educadors de diferents països per a poder aprendre de les diferents experiències” i ha destacat que “tenim educadors i docents de diferents continents, ja que provenen de la Índia, Sud-Àfrica, Alemanya, Mèxic i Catalunya, que faran una presentació i, després, s’obrirà un torn de comentaris i d’intercanvi d’idees entre les persones participants”. Morel ha subratllat que “és important escoltar i veure el que està passant més enllà del continent europeu” i, sobretot, fer-ho “amb un enfocament positiu, creatiu i proactiu, veiem que hi ha reptes a escala global, que són complicats, però també veiem que hi ha solucions i complicitats i que podem considerar les crisis com a oportunitats”.

El II Simposi virtual Art i Educació per a la Ciutadania Global començarà el dijous 26 d’octubre a les 3 de la tarda amb l’apertura de la jornada a càrrec de la regidora d’Educació de l’Ajuntament d’Esparreguera, Desirée Gómez. Seguidament, tindrà lloc la primera ponència “L’impacte durador dels intercanvis sobre Educació per al Desenvolupament Sostenible”, a càrrec del director de l’Escola Secundària Leonard Ntshuntshe de Sud-Àfrica, Thamsanqa Nkosi. A les 5.50 de la tarda el simposi seguirà amb l’exposició d’una experiència esparreguerina, “Camins de pau. Parlem d´exili i deportació. Cerquem la pau a través de les emocions i l´art”, a càrrec de de Mayte Gómez, professora de l’escola Mare de Déu de la Muntanya i coordinadora del projecte Camins de Pau i Joana Llordella, professora jubilada i coordinadora del projecte. A les 6.50, serà el torn de “¿Patrimoni de qui? Per què és important la participació de les dones en la conservació del patrimoni” a càrrec de l’educadora ambiental índia Rajeswari Namagiri. Finalment, la ponència “L’educació lúdica-creativa com a refugi. Com fer-la possible?” de la pedagoga i educadora ambiental mexicana Andrea de Buen Juárez posarà el punt i final al primer dia del simposi.

El divendres 27 d’octubre la jornada arrencarà a les 3 de la tarda amb la ponència “Aprenentatge global als horts escolars” a càrrec de la investigadora independent-Pflanzet,  Johanna Lochner. Seguidament l’enginyer pedagògic de la Universitat de Postdam (Alemanya), Giovanni Fonseca, oferirà una xerrada sobre “Tot el que sempre has volgut saber sobre AI (però no t´has atrevit a preguntar al XatGPT)”. A les 5.40 serà el torn de “L’ABC dels mercats de carboni” amb Victor Alejandro Ortíz Rivera, consultor de polítiques públiques – Adelphi i, seguidament, la directora dels Tallers d´Activitats Artístiques i Culturals d’Esparreguera, Nicole Morel, clourà la segona edició d’aquest simposi parlant sobre “Educar mitjançant el dibuix”. A les persones que assisteixin a l’esdeveniment se’ls proporcionarà una constància de participació.