Tanca
Mediació 7 d’octubre de 2021

El Servei Municipal de Mediació amplia la formació als centres escolars d’Esparreguera

Des del servei s’ofereix formació al professorat i a l’alumnat de primària i secundària amb l’objectiu de promoure la cultura de la pau als centres educatius. Així mateix, també es preparen formacions per als agents cívics, els alumnes dels cursos de català de Convivència i els participants en el projecte educatiu Enxaneta

El Servei Municipal de Mediació està reforçant les accions formatives adreçades a diferents agents de la ciutadania amb l’objectiu de donar eines per a millorar la convivència i fomentar el diàleg i la gestió col·laborativa dels conflictes. Un dels àmbits que actualment està tenint més participació en aquestes formacions és l’educatiu. Aquest curs s’està impartint formació en cercles de diàleg i mediació escolar entre iguals en tres centres educatius del municipi, les escoles Estel i Montserrat i l’institut El Cairat. Es tracta de formacions adreçades tant als professors com als alumnes, que tenen per objectiu treballar l’escolta activa, la comunicació, la resolució de conflictes i el foment de la cultura de la pau. A més, de cara aquest trimestre el servei també prepara diferents formacions adreçades a altres col·lectius, com els agents cívics municipals, les persones mentores i les famílies participants en el projecte Enxaneta d’acompanyament a l’alumnat amb risc educatiu, així com als alumnes del curs de català A1 ofert per la Regidoria de Convivència i el CPNL.

Les formacions en mediació amb els centres educatius d’Esparreguera van començar ja el 2019, però es van haver d’aturar per la pandèmia i no es van reprendre, en alguns casos, fins a finals del curs passat. La mediadora de l’empresa Vincle, concessionària del servei, Elena Fita, explica que “la immersió de la mediació i la cultura de la pau a les escoles és bàsica, a tots ens haurien d’haver donat eines, des de petits, per treballar l’autoconeixement, saber com gestionar les emocions, com comunicar-nos, com resoldre conflictes...”. Dins les formacions que s’ofereixen a les escoles n’hi ha de dos tipus. Per una banda, les adreçades al personal docent, on es treballen els cercles de diàleg, que són “un element bàsic en el repertori de les pràctiques restauratives, sobretot per fomentar la participació, el coneixement profund i la confiança entre els membres del grup”, subratlla Elena Fita, qui apunta que “la seva finalitat no és només resoldre conflictes, sinó també prevenir-los tot construint un espai segur i de creació de vincles”. Aquesta formació s’ha fet amb tot el professorat de l’Estel i el Montserrat i amb els tutors de 1r i 2n d’ESO d’El Cairat.

I, de l’altra, les que es dirigeixen a l’alumnat, amb el qual es treballa la mediació escolar entre iguals. Aquestes formacions, s’estan duent a terme actualment amb els alumnes de 5è i 6è de primària de les escoles Estel i Montserrat i també els alumnes de 3r d’ESO de l’institut El Cairat. Les dues formacions són complementàries i es fan en coordinació amb els equips o comissions de convivència de les escoles, amb l’objectiu de donar eines i coneixements al professorat per a que en futures edicions siguin ells mateixos els que s’encarreguin de formar als alumnes mediadors, que vetllaran per a la resolució pacífica dels conflictes dins del centre. Aquestes accions estan obertes a totes les escoles i instituts del municipi i també es poden ampliar amb altres accions formatives a demanda, com poden ser tallers d’empatia o habilitats comunicatives adreçats a diferents franges d’edat.

A banda de les formacions per a centres educatius, el Servei Municipal de Mediació prepara un curs per als agents cívics municipals amb l’objectiu de dotar-los d’eines per a comunicar-se amb la ciutadania des de l’empatia i l’escolta activa. També es faran accions formatives a les persones mentores del projecte d’acompanyament educatiu Enxaneta i a les famílies dels alumnes participants per fomentar els espais de diàleg i conversa entre pares i fills. I, per primera vegada, es proposarà també una formació amb l’alumnat del grup de català A1, ofert per la Regidoria de Convivència i el CPNL, en la qual es treballarà sobre la gestió dels conflictes.