Tanca
Serveis Socials 9 de setembre de 2020

El TOCC i el Centre Obert La Fulla reobren els serveis als seus usuaris el 21 de setembre

El TOCC començarà el curs amb 53 persones inscrites i La Fulla amb 61 infants i joves. Els dos centres han hagut de redissenyar la seva organització creant grups més reduïts i estables, programant entrades i sortides esglaonades i implementant mesures d’higiene i prevenció personal per a garantir la seguretat dins dels equipaments

El Taller Ocupacional Can Comelles (TOCC) i el Centre Obert La Fulla reobren dilluns 21 de setembre els seus serveis. El TOCC ho farà amb un aforament màxim del 50% per tal de garantir en tot moment la distància mínima de seguretat, de manera que les 53 persones usuàries hi assistiran en dies alterns repartits en sis grups reduïts. En el cas de La Fulla, començarà el curs amb 61 infants i adolescents, que s’han redistribuït en grups estables amb ràtios més baixes. En els dos centres les entrades es faran de forma esglaonada, s’implementaran mesures de prevenció i higiene per a garantir la seguretat, tant de les persones usuàries com dels professionals, i s’han aprovat els respectius plans d’obertura i protocols d’actuació en cas de possible positiu per coronavirus, seguint les pautes indicades pel Departament de Salut.

El Taller Ocupacional Can Comelles acollirà aquest curs persones amb dificultats cognitives, físiques i /o sensorials de cinc municipis diferents: la majoria d’Esparreguera i Olesa de Montserrat, però també d’Abrera, Sant Esteve Sesrovires i Sant Andreu de la Barca, repartits en grups per limitar la propagació d’un possible contagi. Les entrades i sortides seran esglaonades cada 10 o 15 minuts i es mesuraran les temperatures abans d’accedir i marxar del centre. També es vetllarà pel compliment de les mesures de distanciament social, de manera que els grups estaran segmentats i no tindran contacte entre ells. Les activitats es faran en grups estables i fixos, d’usuaris, de personal i d’espais, per a poder garantir la traçabilitat de contactes en cas de contagi. En el cas del servei de menjador, aquest es farà en dos torns diaris per reduir al màxim l’aforament i poder fer una desinfecció entre cada torn.

Els professionals del TOCC han fet una formació específica, ja que treballen amb un col·lectiu d’alt risc, i hauran d’utilitzar mascaretes FP2 i també s’utilitzarà la pantalla protectora, a més, hi haurà catifes desinfectants a l’entrada, el rentat de mans serà obligatori després de la realització d’activitats i s’intensificarà la neteja del centre. En aquest sentit, el director del Taller Ocupacional Can Comelles, David Bicardí, ha subratllat que “l’atenció directa als nostres usuaris és amb presència, necessiten proximitat física perquè necessiten suport. Per això, tenim EPIs complets per als professionals, perquè ens hem de protegir molt bé per a poder-los atendre com necessiten i amb total seguretat”.

Per la seva banda, el Centre Obert La Fulla, seguint les pautes del Departament d’Educació, ha fet una redistribució dels grups, amb ràtios no superiors a 14, amb la finalitat de reduir el nombre de persones en cada sala. Tots els grups seran estables i comptaran amb un educador o educadora referent i un altre de suport. Cada dia confluiran dos grups dins del centre, però amb diferent horari d’entrada i sortida i també en diferents espais. Les entrades i sortides es faran de forma esglaonada, per grups i en intervals d’entre 15 i 30 minuts, mantenint sempre la distància establerta. Un altre dels canvis es que no es podran fer activitats intergrupals com fins ara, perquè per garantir la traçabilitat els grups no podran tenir contacte entre ells. També s’intensificarà la neteja i desinfecció dels espais utilitzats, que es realitzarà amb una periodicitat diària.

Per a garantir les mesures generals de prevenció personal, es prendrà la temperatura a l’entrada al centre i es vetllarà per una correcta higiene de mans, tant en l’accés com després de cada activitat. Pel que fa a l’ús de la mascareta, aquesta serà obligatòria a partir dels 12 anys d’edat, així com als espais comuns, com passadissos i entrades i sortides de les sales. Pels infants de 3 a 5 anys no és obligatori el seu ús. El director del Centre Obert La Fulla, Víctor Martos, ha explicat que “tota l’activitat girarà entorn a la nostra filosofia dels valors per la convivència, ara més que mai tenim molta feina perquè haurem de fer front a una altra forma de funcionar i de viure”.

Pel que fa el protocol d’actuació en cas d’aparició de símptomes en una persona usuària de qualsevol dels dos serveis durant la seva participació en les activitats, s’han habilitat espais segurs per a aïllar la persona que presenti símptomes, a qui se li col·locarà una mascareta quirúrgica i s’avisarà a la família o tutor legal i al CAP, que serà qui realitzarà les proves i, en cas de confirmar-se el positiu, concretarà qui s’ha d’aïllar, durant quants dies i totes les pautes que caldrà seguir.

Els dos centres faran reunions amb les famílies per explicar els seus plans d’obertura, que segueixen les directrius de la Generalitat, i que estan condicionats per l’evolució de la pandèmia. El TOCC ja està realitzant aquesta setmana les trobades i La Fulla iniciarà les entrevistes amb les 47 famílies usuàries del centre la setmana que ve. Ambdós serveis van tancar les portes el 13 de març i durant la pandèmia han estat treballant de manera no presencial, realitzant un seguiment amb les famílies per mantenir el contacte i donar el suport necessari als seus usuaris. En el cas de La Fulla, també s’han fet activitats de natura de manera presencial durant aquest estiu, que han comptat amb la participació del 50% dels seus infants.