Tanca
Seguretat Ciutadana 7 de maig de 2021

Els fets delictius disminueixen un 17% a Esparreguera durant el 2020

El municipi va registrar 862 fets delictius durant l’any passat, segons les dades fetes públiques ahir per la Policia Local i els Mossos d’Esquadra en la sessió de la Junta de Seguretat Local. A Esparreguera, durant el 2020, s’han interposat 737 denúncies per incompliment de les mesures sanitàries i s’han fet 1.386 dispositius estàtics de control

Durant el 2020 a Esparreguera es van denunciar 862 fets delictius, un 17% menys que l’any anterior. Així es desprèn de les dades recollides per la Policia Local d’Esparreguera presentades a la Junta de Seguretat Local, que es va celebrar ahir de manera telemàtica i que va comptar també amb la presència de diferents cossos de seguretat, com els Mossos d’Esquadra, els Bombers de la Generalitat, la Guàrdia Civil i la Policia Nacional. Del total de fets denunciats un 79,5% han estat per delictes contra el patrimoni, un 12% per delictes contra les persones i un 5% per delictes contra la seguretat del trànsit. L’activitat policial del 2020 però, va estar especialment condicionada per la situació de pandèmia, en aquest sentit a Esparreguera es van interposar 737 denúncies per incompliment de les mesures sanitàries i es van fer 1.386 dispositius estàtics de control de vehicles per part de la Policia Local.

L'inspector en cap de la Policia Local d’Esparreguera, Josep Sánchez, va destacar durant la seva intervenció la disminució d’un 17% dels fets penals denunciats i el fet que “Esparreguera té una taxa de fets penals coneguts per cada 1.000 habitants molt inferior a la mitjana”. Mentre que al municipi aquest índex és del 38,7%, el 2019 a la regió metropolitana sud era del 64,2% i a Catalunya del 77,2%. Josep Sánchez també va apuntar que “han baixat els fets delictius a la majoria de barris del municipi, fins i tot al centre que acumula el 45% de tots els fets produïts a Esparreguera, mentre que aquests es mantenen a Can Rial i pugen lleugerament a Can Comelles”. Durant el 2020 també van disminuir en un 45% els robatoris amb força a domicilis, se’n van registrar un total de 55, dels quals un 30% es van produir al centre i un 27% a Can Rial. Així mateix, es van realitzar un total de 87 detencions, segons l'informe d'activitat de la Policia Local d'Esparreguera 2020.

En referència a l’activitat de policia de trànsit, l’any passat es van registrar 106 accidents, el mateix nombre que el 2019, però van augmentar en un 23% els accidents amb víctimes. L’inspector en cap ha destacat que “malgrat aquest increment, ja que hem passat de 29 a 38 víctimes lleus i hem tingut 2 víctimes greus a conseqüència d’atropellaments, cal subratllar que no s’ha produït cap accident amb víctimes mortals en vies urbanes des de fa 6 anys”. Tot i això, l’àmbit que més rellevància ha tingut aquest any ha estat el control del compliment de les mesures sanitàries vigents per a controlar la pandèmia de la covid-19. En aquest sentit, a Esparreguera durant el 2020 s’han interposat 737 denúncies, entre Mossos d’Esquadra i Policia Local, la majoria per incompliment de mesures com l’ús de la mascareta, les restriccions horàries i el confinament perimetral. Així mateix, el cos de seguretat local ha realitzat un total de 1.386 dispositius estàtics de control de vehicles per assegurar el compliment de les mesures.

Per la seva banda, l'<b>inspector en cap de Mossos d’Esquadra de la Comissaria de Martorell, Òscar Carreras</b>, va destacar també que “la situació pandèmica ha tingut una incidència important en la reducció dels fets delinqüencials, sent els mesos de març i abril els que registren menys fets delictius de tot el 2020”. Dels 862 fets penals ocorreguts a Esparreguera, el 31,1% han estat resolts, “una taxa de resolució molt alta, ja que la mitjana catalana se situa en el 25%”, ha apuntat l’inspector. El gran gruix dels delictes són contra el patrimoni, un 79,5%, tot i que han baixat un 15% respecte de l’any anterior; seguidament hi ha els delictes contra les persones, que representen el 12% del total i que han disminuït un 27%, i en tercer lloc, els delictes contra la seguretat del trànsit, que es mantenen en un 5%. En referència als robatoris amb força, han disminuït un 17,5% respecte del 2019 i han baixat en totes les tipologies, excepte els robatoris amb força a interior de vehicles i a empreses. Així mateix, ha apuntat que s’han registrat 1.314 trucades al 112 sol·licitant presència policial al municipi, un 17,4% menys que el 2019.

Durant la Junta Local de Seguretat, la Guàrdia Civil va explicar que el 2020 hi havia hagut una disminució del 25% de les infraccions penals al municipi, en les quals intervé aquest cos, sent totes estafes en l’àmbit d’internet i també que han detectat 8 infraccions administratives, la meitat de les quals relacionades amb l’incompliment de la legislació ambiental. Així mateix, van informar que al municipi consten en total 790 armes registrades i que Esparreguera està lleugerament per sota de la mitjana estatal en l’índex d’armes per nombre d’habitants. La Policia Nacional, per la seva banda, va informar sobre l’expedició de documents al llarg del 2020. S’han expedit 1.220 dni a ciutadans espanyols residents a Esparreguera, un 20,26% menys que el 2019 i 285 passaports, un 43,45% menys que l’any anterior. En referència als ciutadans estrangers del municipi, s’han expedit 351 targetes de familiars comunitaris, estudiants i/ o d’extracomunitaris, un 17% més que el 2019.

En referència a les dades aportades per Bombers de la Generalitat de Catalunya, destaca el fet que, durant el darrer any, aquest cos de seguretat ha actuat en 63 incendis urbans a Esparreguera, sent els més nombrosos els incendis en contenidors de residus i en vehicles a l’aire lliure. També han intervingut en 32 incendis de vegetació, ja sigui forestal, agrícola o urbana, i han realitzat 48 actuacions de salvament de persones i animals. En total les actuacions realitzades per Bombers al municipi representen el 4% de les actuacions del cos a la comarca del Baix Llobregat.

Així mateix, la Junta Local de Seguretat va acordar ahir iniciar l’elaboració del Pla Local de Seguretat d’Esparreguera 2022-2025 així com la creació de la comissió tècnica de redacció i seguiment d’aquest pla. El Pla Local de Seguretat és un instrument que es preveu a la Llei 4/2003 d’Ordenació del Sistema de Seguretat Pública de Catalunya per analitzar la situació de la seguretat als municipis, definir els objectius generals i els recursos disponibles, i especificar les accions que s’han d’emprendre, els mètodes de seguiment i avaluació i el període de vigència.