Tanca
Educació 29 de juny de 2023

Els projectes del PEC tindran continuïtat el proper curs en el marc del Consell Escolar Municipal

Durant el curs escolar 2023-2024 el Projecte Educatiu de Ciutat (PEC) donarà continuïtat als projectes Camins de Pau, Herbari col·lectiu amb tessel·les i Camins Escolar Segurs, del qual es desplegarà enguany la primera fase. Ho farà en el context del Consell Escolar Municipal, segons es va explicar durant la sessió plenària del PEC de tancament i balanç d’aquest curs, celebrada aquest dimarts

El Projecte Educatiu de Ciutat (PEC) s’integrarà en el Consell Escolar Municipal a partir del proper curs. Ho va confirmar el regidor Juan Jurado aquest dimarts, durant la sessió plenària del PEC de tancament i balanç d’aquest curs, quan va avançar que des del consistori es vol impulsar un nou reglament del Consell Escolar amb la finalitat que esdevingui un eix vertebrador de tots els agents implicats en l’àmbit escolar municipal i generi un espai ampli de participació, més enllà de complir amb les seves funcions informatives. La trobada de tancament del PEC també va servir per fer un balanç dels projectes treballats durant el curs, com ara Camins de Pau, que tornarà a realitzar-se l’any vinent amb el mateix format que aquest curs, i el projecte d’Herbari col·lectiu, que s’acabarà d’implementar el pròxim curs amb la col·locació de les més de 500 tessel·les realitzades. Pel que fa al projecte Camins escolars segurs, iniciat el 2022 i en el qual s’ha treballat també durant aquest any, es va informar que s’iniciaran les primeres actuacions a principis del curs vinent. 

El regidor Juan Jurado, en declaracions a l’emissora municipal, ha explicat que cal donar una volta al Consell Escolar Municipal, ja que fins ara era un òrgan excessivament regulat, amb funcions merament informatives i que “aprofitant que s’ha derogat la llei dels Consells Escolars Municipals,  cal obrir una porta per a flexibilitzar el Consell i fer-lo més participatiu”. Des de la regidoria d’Educació s’ha estat valorant models que estan en marxa, com el de Molins de Rei, i la proposta és generar una nova regulació més flexible i que permeti generar una fusió del PEC dins el Consell Escolar Municipal. La finalitat, apunta el regidor, és la “d’economitzar els esforços i facilitar la participació tant des dels centres educatius com de la ciutadania, a més de potenciar que el Consell Escolar Municipal sigui més àgil i proper per a fer un treball de fons a nivell educatiu”. 

Pel que fa a les iniciatives portades a terme en el marc del PEC, durant la sessió plenària de tancament de curs d’aquest dimarts es va fer valoració del projecte de memòria històrica Camins de Pau, del qual se’n va destacar la bona acollida rebuda i l’alta participació i implicació aconseguides. Per aquest motiu, es va acordar donar continuïtat a la proposta i que se segueixi realitzant cada any. De cara al curs vinent, es treballarà el projecte a 5è de primària i a 4t d’ESO, mantenint la data del 30 de gener, Dia Internacional Escola de la No Violència i la Pau, per a realitzar els actes públics de presentació dels treballs. També s’aprofitarà el mateix dia per a organitzar un acte a la tarda de commemoració per a tota la ciutadania que recordi la importància de preservar la memòria històrica, tal com es va fer en la commemoració d’aquest curs. 

En relació amb el projecte de creació d’un Herbari col·laboratiu de vegetació autòctona d’Esparreguera amb tessel·les, durant la sessió de tancament del PEC es va fer un resum de tot el treball dut a terme en les diverses formacions realitzades a 6 escoles i 2 instituts que hi ha participat i també en els tallers artístics fets a diverses associacions i equipaments com ara el Centre Obert La Fulla o La Biblioteca Municipal L’Ateneu. En total s’han creat més de 500 tessel·les de ceràmica, de mides diferents, fetes per persones d’entre 6 i 84 anys. De cara al proper curs, es preveu realitzar una tessel·la commemorativa que faci esment de la tradició terrissaire d’Esparreguera i es procedirà a la col·locació de les peces a la plaça d'Antoni Nin i Escudé. Una de les idees proposades al respecte va ser que es podria fer coincidir la col·locació de les tessel·les amb la inauguració de l’Espai Terrissa. 

Pel que fa al projecte Camins escolars segurs, desenvolupat l’any passat com a resultat dels Pressupostos Participatius 2022-2023, durant la sessió plenària del PEC es van presentar les propostes treballades conjuntament amb els Serveis Territorials municipals per donar resposta als requeriments recollits. En aquest àmbit hi destaquen la senyalització vertical i horitzontal dels passos de zebra amb pictogrames al voltant dels centres educatius i l’estructuració de l’espai Petó i adeu o Kiss&Go, que anirà acompanyat per un senyal que marcarà l’horari de funcionament. Aquest paquet de mesures es realitzarà en dues fases, una primera, d’execució aquest any, a l’Escola Montserrat, l’IES El Cairat, l’Escola Taquígraf Garriga i l’Escola Les Roques Blaves; i una segona fase, a desenvolupar més endavant, a l’IES El Castell, l’Escola Mare de Déu de la Muntanya, l’Escola Estel, l’IES El Castell, l’Escola El Puig, l’Escola Pau Vila, les Escoles Bressol Municipals i l’Escola Municipals de Les Arts. També es preveuen campanyes pedagògiques per a les famílies.