Tanca
Convivència 19 d’octubre de 2022

En marxa els cursos d’alfabetització, català i el Certificat de Primera Acollida

Es tracta de tres formacions impulsades per la Regidoria de Convivència per acompanyar a persones nouvingudes en el procés d’alfabetització, formar-les en nivells inicials de català i dotar d’eines a persones estrangeres immigrades per a facilitar la seva incorporació a la societat catalana

Aquest mes d’octubre ha començat una nova edició dels cursos impulsats per la Regidoria de Convivència adreçats a persones nouvingudes al municipi. Hi ha dues formacions en competències lingüístiques, en primer lloc, el curs d’alfabetització que està adreçat a persones no alfabetitzades amb l’objectiu de millorar les seves competències lingüístiques i contribuir al seu procés de creixement personal i que compta amb 15 alumnes matriculats. I, en segon lloc, el curs de nivell inicial A1 de català, que es fa de manera conjunta amb el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), compta amb 18 estudiants matriculats i està dirigit a persones de qualsevol nacionalitat que vulguin iniciar-se en el coneixement de la llengua i satisfer les primeres necessitats comunicatives. Paral·lelament, també s’ofereix la formació per a l’obtenció del Certificat de Primera Acollida, que compta amb una desena d’alumnes que podran obtenir aquest document amb eficàcia jurídica i d’utilitat en els processos d’estrangeria o d’adquisició de la nacionalitat.

El curs d’A1 està subvencionat per la Secretaria d’Immigració de la Generalitat de Catalunya i gestionat per la Regidoria de Convivència, però es fa en col·laboració amb el CPNL que n’aporta el professorat i la part pedagògica. Aquesta és la segona edició d’aquesta formació que té per objectiu donar continuïtat als cursos d’alfabetització i també donar resposta a un gruix important de persones ja alfabetitzades interessades en aprendre català. El curs s’imparteix a la Biblioteca Municipal L’Ateneu, en horari de matí, els dimarts i dijous de 9.15 a 11.15h i compta amb 18 persones inscrites, de nacionalitat marroquina, hondurenya i peruana. Les classes han començat a finals de setembre i s’allargaran fins al mes de desembre.

També s’han iniciat ja les classes del curs d’alfabetització, que estan adreçades a persones que vulguin millorar les seves competències lingüístiques alhora que permet generar espais de participació per persones nouvingudes. El curs compta amb 15 alumnes de nacionalitats marroquina i pakistanesa i s’imparteix dimarts i dijous de 9.15 a 11.15h a l’aula de la Casa dels Mestres. Per afavorir la conciliació familiar i facilitar l'assistència a les classes, ambdós cursos compten amb servei d’acollida per a infants menors de 3 anys. Tant el curs d’alfabetització com el d’A1 estan oberts a totes les persones, de qualsevol nacionalitat, que tinguin la voluntat d’aprendre català. Aquelles que hi estiguin interessades poden contactar amb la Regidoria de Convivència a través del correu electrònic [email protected] o del telèfon mòbil 671 45 07 85.

D’altra banda, la formació per a l’obtenció del Certificat de Primera Acollida està adreçada a persones estrangeres immigrades, que no disposen de permís de residència o que són nouvingudes al municipi. En aquesta edició hi ha 10 alumnes matriculats de nacionalitat marroquina, hondurenya, peruana i colombiana. El curs, que s’imparteix els dilluns de 9.15 a 12.15h a la Casa dels Mestres, consta de 120 hores en les quals es treballa la llengua catalana, l’àmbit laboral i coneixements de la societat catalana i el seu marc jurídic. En aquest sentit, aquest any s’han recuperat les sortides pel municipi per conèixer entitats, espais i serveis municipals, que havien quedat aturades a causa de la pandèmia.