Tanca
Gent Gran 16 de novembre de 2023

En marxa els tallers de memòria i de suport a persones cuidadores de malalts d’Alzheimer

Es tracta de dues activitats organitzades per la Regidoria de Gent Gran per a potenciar les habilitats cognitives de les persones majors de 75 anys i fomentar el benestar emocional de les persones cuidadores. Totes dues són gratuïtes i es fan al Centre Dual, on també es realitzen més d’una quinzena d’activitats impulsades per l’Associació de Jubilats i Pensionistes d’Esparreguera

La Regidoria de Gent Gran ha posat en marxa una nova edició dels tallers de memòria, que tenen per objectiu fomentar i potenciar les funcions cognitives que ajuden a millorar la memòria, des d’una perspectiva lúdica. L’activitat, que es va iniciar ahir, es fa tots els dimecres al matí al Centre Dual, és gratuïta i està oberta a persones majors de 75 anys i aquelles de menys edat que tinguin alguna patologia relacionada amb l’àmbit cognitiu. D’altra banda, des del mes d’octubre també està actiu el grup de suport a persones cuidadores de malalts d’Alzheimer i altres patologies cròniques que la regidoria impulsa juntament amb l’Associació de Familiars de persones amb Alzheimer i altres demències del Baix Llobregat (AFA). El grup, que es reuneix els dimarts a la tarda al Centre Dual, promou el suport emocional i la relació entre persones cuidadores que comparteixen una mateixa problemàtica. Paral·lelament, l’Associació de Jubilats i Pensionistes d’Esparreguera també  ofereix, al Centre Dual, més d’una quinzena d’activitats adreçades a la gent gran del municipi.

Els tallers de memòria impulsats per la Regidoria de Gent Gran estan adreçats a persones més grans de 75 anys i a persones de menys edat que tinguin alguna patologia que requereixi aquesta activitat. En aquesta edició hi ha quatre grups, amb un màxim de 12 persones en cadascun d’ells, que fan sessions setmanals d’una hora tots els dimecres. El primer grup comença a les 9 del matí, el segon a les 10, el tercer a les 11.30 i el darrer a les 12.30 del migdia. Aquesta activitat va començar a impartir-se ahir i s’allargarà fins a finals de juny. Actualment hi ha 38 persones inscrites i encara queden algunes places disponibles en alguns grups. Les persones interessades en participar en els tallers de memòria poden posar-se en contacte amb la regidoria, a través del correu electrònic [email protected] o trucant al telèfon 667 804 298.

Paral·lelament, l’Ajuntament d’Esparreguera també ofereix un recurs per a promoure el suport emocional a persones cuidadores de maltats d’Alzheimer o d’altres patologies cròniques. Aquesta activitat, que es fa en col·laboració amb l’AFA, té per objectiu facilitar espais de trobada entre persones cuidadores que es troben en una situació similar, perquè puguin compartir les seves necessitats i preocupacions i també les seves vivències i els seus coneixements. Actualment aquest grup està format per 10 persones que es troben els dimarts a la tarda al Centre Dual i compten amb un psicòleg de l’associació que guia i dona suport a les persones participants. Aquest recurs està actiu al municipi entre els mesos d’octubre i desembre i està obert a la participació de totes les persones cuidadores de la vila.

D’altra banda, l’Associació de Jubilats i Pensionistes d’Esparreguera també programa diverses activitats al Centre Dual. El seu programa ofereix classes relacionades amb l’art, els idiomes o la tecnologia com Pintura i dibuix, els dilluns i dimarts de 5 a 7 de la tarda; Patchwork, els dijous de 10 a 12 del migdia; Teatre musical, els dimecres de 6 a 8 del vespre; Anglès, els dilluns de 10 a 11.30 del matí i els dijous de 10 a 11 del matí; Català, els dimarts de 6 a 7 de la tarda; Informàtica, els dijous de 6 a 7 de la tarda; Classes de mòbil, els divendres de 5 a 7 de la tarda; i Amigues teràpia, el divendres d’11 a 12 del matí. També hi ha activitats lúdiques, com Canasta i jocs de taula, els dimecres de 5.30 a 8 del vespre i els diumenges i festius de 5 a 8 del vespre; i bingo, els divendres, dissabtes i diumenges de 3 de la tarda a 8 del vespre.

Així mateix, s’ofereixen diverses activitats físiques i esportives, com Gimnàstica Suau, els dilluns de 10 a 11 i d’11 a 12 i els dimarts d’11 a 12 i de 12 a 1 del migdia; Ioga, els dilluns i dijous de 4 a 5 de la tarda i dimecres i divendres de 10 a 11 del matí i de 4.30 a 5.30 de la tarda; Taitxí, els dimarts de 10.30 a 11.30 del matí; Caminades, els dimecres a les 9 del matí; Ball en línia, els dilluns de 5 a 6 de la tarda i de 6.40 a 8 del vespre i els dimarts i dimecres de 6 a 7.30 de la tarda; Balls de saló, els dijous de 6 a 9 del vespre; Sevillanes, els divendres de 5 a 8 del vespre; i també organitza ball els diumenges a la tarda a l’Ateneu. Per a poder participar en les activitats cal fer-se soci o sòcia de l’Associació de Jubilats i Pensionistes i, pagant una quota anual de 25 euros, permet accedir a tres activitats. Les persones interessades poden contactar amb l’associació presencialment de dilluns a divendres de 10 del matí a 1 del migdia a la primera planta del Centre Dual.

A més, també hi ha altres serveis i equipaments municipals que ofereixen activitats adreçades o on hi poden participar les persones grans, com el Servei d’Esports, la Biblioteca Municipal L'Ateneu, els Tallers Artístics i Culturals, l’Escola Municipal de les Arts i l’Escola d’Adults. A més, recentment s'ha creat l’Aula d’Extensió Universitària d’Esparreguera, un espai de formació permanent obert a persones majors de 55 anys interessades en ampliar i actualitzar els seus coneixements.