Tanca
Joventut Educació 7 d’octubre de 2019

Esparreguera acull l’exposició “Controles?” per a la prevenció del consum de drogues

És una mostra interactiva de la Diputació de Barcelona adreçada a adolescents, joves, les seves famílies i també a professionals, que es podrà visitar fins al 21 d’octubre a Can Pasqual. Així mateix, el dimecres 16 d’octubre a les 5 de la tarda es farà una xerrada informativa per a mares i pares sobre prevenció de drogodependències

Esparreguera acull fins al 21 d’octubre l’exposició “Controles?” sobre els riscos de la droga i com prevenir-ne el consum. Es tracta d’una mostra interactiva i itinerant de la Diputació de Barcelona adreçada a adolescents, joves, famílies i professionals que vol promoure la reflexió crítica al voltant del consum de drogues. Es pot visitar els dilluns i dimecres de 5 a 7 de la tarda, a la planta superior de Can Pasqual, i també s’hi han programat diferents vistes guiades amb alumnes dels instituts del municipi. En el marc de l’exposició, el dimecres 16 d’octubre es farà una sessió informativa sobre prevenció adreçada a mares i pares.

"Controles?" és una eina per donar suport municipal a les polítiques socials en la prevenció de les drogodependències que té per objectiu proporcionar informació sobre drogues i treballar els factors de protecció per prevenir-ne el consum; promoure actituds responsables entre els joves treballant habilitats per a la vida i reflexionar sobre l’estil educatiu dels pares i mares per prevenir el consum dels fills i les filles. Per aquest motiu té tres espais diferenciats adreçats a públics diferents: adolescents d’entre 12 i 15 anys; joves de 16 anys i més; i mares, pares i professionals.

La tècnica en Prevenció del programa Controles de la Diputació de Barcelona, Helena Franco, explica que “a l’alumnat d’ESO se’ls explica què són les drogues i els seus efectes, però treballem sobretot l’autoestima, la presa de decisions i com enfrontar-se a la pressió de grup i ho fem prenent com a base les noves tecnologies i les conductes addictives”. A banda dels panells informatius, l’exposició també disposa d’una tauleta tàctil amb jocs interactius i es realitzen debats i dinàmiques de grup, que es complementen amb tallers a l’aula després de la visita.

En el cas dels joves, com podrien ser els alumnes de batxillerat i els del Programa de Formació i Inserció d’Auxiliar de Muntatge i Manteniment d’Equips Informàtics, que ja han visitat la mostra, se’ls expliquen els factors que intervenen en el consum de drogues i els efectes del cànnabis, el tabac, l’alcohol, les drogues de síntesi i la cocaïna. I al públic adult, ja siguin famílies o professionals, se’ls informa sobre prevenció del consum de drogues i se’ls dona eines a les quals adreçar-se, com pot ser el Centre SPOTT, d’atenció a adolescents i joves i les seves famílies. A més, el 16 d’octubre de 5 a 7 de la tarda a Can Pasqual, es farà una xerrada informativa especialment adreçada a famílies “per resoldre dubtes i compartir experiències”.