Tanca
Memòria Històrica Política 10 de setembre de 2021

Esparreguera celebra la Diada Nacional de Catalunya

L’acte institucional comptarà amb la presència de tots els partits del consistori, tret de Ciutadans, i recordarà el bicentenari de la capitalitat de Catalunya durant 92 dies de la vila d’Esparreguera. La jornada commemorativa clourà amb una cantada d'havaneres que tindrà lloc a les 10 de la nit a la plaça del Centre

L’acte institucional commemoratiu de la Diada Nacional de Catalunya tornarà a comptar demà amb la participació de tots els grups polítics municipals, excepte Ciutadans, després de dos anys. En les darreres edicions, les formacions sobiranistes del consistori havien rebutjat participar-hi i enguany hi seran presents després de consensuar el guió de l’acte i les referències al 1714. A l’ofrena floral de demà també hi participaran prop d'una trentena d'entitats de la vila i es recordarà la capitalitat de Catalunya durant 92 dies de la vila d’Esparreguera, de la qual enguany es compleixen 200 anys. L'aforament de l'esdeveniment, que tindrà lloc a la plaça del Centre, estarà limitat a un centenar de persones a causa de les mesures de seguretat i prevenció de la covid19.

El regidor de Cultura, Juan Jurado, ha desatacat que enguany els partits polítics de l'Ajuntament, tret de Ciutadans, "han mantingut reunions per consensuar el format d'aquest acte institucional", que recordarà el bicentenari d'Esparreguera com a capital de Catalunya durant 92 dies. Aquesta important efemèride va ser recollida pel treball de l'esparreguerí Josep Puig. Ell va ser qui va documentar que l'any 1821 l'epidèmia de la febre groga va colpejar Barcelona i va obligar a les autoritats de Catalunya a desplaçar-se fins a la vila d'Esparreguera, fet que la va convertir en la capital de Catalunya durant 92 dies.

L'ofrena floral començarà a dos quarts d'11 del matí entorn de l'escultura de La Flama com a símbol de la unitat dels Països Catalans de la plaça del Centre. Mitja hora abans, les entitats i partits sobiranistes organitzen un acte alternatiu per la Diada, amb més reivindicació política, a la plaça de la Pagesia, amb la participació de l'ANC, Òmnium, el CDR, ERC, la CUP, Esparreguera 2031, Junts x Esparreguera i Junts. Com a acte cultural de la Diada se celebrarà una cantada d'havaneres amb el grup Barcarola que tindrà lloc el mateix dissabte a les 10 de la nit a la plaça del Centre. Les persones interessades a assistir-hi encara poden fer la reserva prèvia d’entrades gratuïtes..