Tanca
Cultura i Festes 8 de setembre de 2023

Tot a punt per la commemoració de la Diada Nacional de Catalunya a Esparreguera

Dilluns se celebrarà l’acte institucional de l’11 de Setembre a Esparreguera, amb la participació d’una trentena d’entitats de la vila. L’ofrena floral al monument de La Flama farà reviure el setge de Barcelona de 1714, recordarà el centenari de dues figures rellevants de la música catalana, Victòria dels Àngels i Alícia de Larrocha, i finalitzarà amb una defensa del model d’immersió lingüística de l’escola catalana. A la tarda, la programació seguirà amb una ballada de sardanes i una cantada d’havaneres

L’ofrena floral al monument de La Flama serà l’acte central de la commemoració de la Diada Nacional de Catalunya a Esparreguera aquest dilluns. L’acte institucional, que començarà a les 10.30 del matí, se celebrarà a la plaça del Centre, davant l’escultura de La Flama, i comptarà amb la col·laboració d’una trentena d’entitats, associacions i col·lectius de la vila. La commemoració començarà amb un relat teatralitzat sobre el setge de Barcelona de 1714 del cronista de l’època Francesc Castellví, i farà un recordatori dels aniversaris de tres dones que han marcat la cultura catalana com són la soprano i cantant d’òpera Victòria dels Àngels, i la pianista Alícia de Larrocha, que enguany haguessin celebrat els 100 anys, i la pedagoga Rosa Sensat, que aquest 2023 es commemora el 150 aniversari del seu naixement. L’acte finalitzarà amb un record cap a Maria Carme Junyent i posarà en valor l’actual model d’immersió lingüística a les escoles catalanes. L'ofrena inclourà les interpretacions musicals d’Anna Niebla, Llum Colomer i l’associació Beques Lola Lizaran, i de dansa a càrrec de l’Escola Municipal de Les Arts. També es comptarà amb els actuacions dels geganters, els castellers i la colla de diables. La programació commemorativa es traslladarà a la tarda a la plaça Catalunya del barri de La Plana, que acollirà a les 7 de la tarda una ballada de sardanes amb la cobla Ressò i a les 10 de la nit una cantada d’havaneres amb el grup Crema Catalana.

L’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, ha destacat que “l’ofrena floral és un acte participatiu i consolidat”, recordant que l’origen d’aquest “prové del mandat de l’alcalde Joan-Paül Udina i que durant aquests anys l’acte s’ha reforçat i ha esdevingut un acte esperat”. En aquest sentit, l’alcalde ha valorat positivament que, per segon any consecutiu, se celebri la Diada de forma unitària i ha convidat a totes les formacions polítiques a participar-hi. Rivas també ha destacat que enguany es vol fer una commemoració “al centenari del naixement de la soprano Victòria dels Àngels i la pianista Alícia de Larrocha, dues artistes catalanes de reconeixement internacional”. Finalment, l’alcalde també ha agraït la participació i la col·laboració de les entitats culturals de la vila, com és el cas dels Geganters d’Esparreguera, de la Colla de Diables d’Esparreguera, dels Castellers d’Esparreguera, dels Amics de la Flama d'Esparreguera  o de la Colla Sardanista de La Passió d’Esparreguera.

L’acte serà presentat per Maria Martín i Xevi Moliner, dels estudis d’art dramàtic de l’Institut El Castell, qui recitarà la crònica de Francesc de Castellví de setge a Barcelona de 1714. L’Alícia Prieto, de l’Escola de Les Arts, serà l’encarregada de relatar la commemoració del centenari de la soprano Victòria dels Àngels i la pianista Alícia de Larrocha, acompanyada del duet de flautes de l’associació beques Lola Lizaran i l’actuació musical de la soprano esparreguerina Anna Niebla i la pianista Llum Colomer. La mestra Mayte Gómez i membre del Projecte Educatiu de Ciutat farà un repàs pel 150è aniversari de la pedagoga Rosa Sensat mentre que el filòleg català Marc Piera farà una defensa de la immersió lingüística catalana, tot recordant la figura i llegat de la lingüista i professora Maria Carme Junyent. Durant l’acte també hi haurà actuacions de cultura popular, amb la ballada dels Gegants d’Esparreguera, l’aixecament d’un pilar d’honor per part dels Castellers d’Esparreguera, el ball de les gallines de la Colla de Diables d’Esparreguera i la ballada de la sardana “Galant Esparreguera”, l’himne oficial de la vila. 
 
L’ofrena floral comptarà amb la participació de l’Ajuntament d’Esparreguera i tots els partits polítics del consistori, excepte el Partit Popular i VOX. Així mateix també hi participaran l’Agrupació Defensa Forestal d’Esparreguera (ADF), l’Agrupació Sant Antoni Abat d’Esparreguera, els Amics del Campanar d’Esparreguera, els Amics de la Flama d’Esparreguera, l’Assemblea Nacional Catalana d’Esparreguera, l’Associació d’Artesans d’Esparreguera, l’Associació Beques Lola Lizaran, l’Associació de la Dona Activa d’Esparreguera, l’Associació Festa del Carrer dels Arbres, l’Associació de Jubilats i Pensionistes d’Esparreguera, l’Associació “La Xarxa” d’Esparreguera, el Club Bàsquet Esparreguera, el Col·lectiu Esparreguerí de Recerques, la Federació d’Entitats de Cultura Popular i Tradicional d’Esparreguera —Castellers d’Esparreguera, Colla Bastonera del Montserratí, Colla de Diables d’Esparreguera, Geganters d’Esparreguera i Gitanes Montserratines—, la Fundació Privada La Passió d’Esparreguera, GIT Produccions, la Plataforma per la Llengua Baix Llobregat – Esparreguera, la Residència de Can Comelles i la Secció Sardanista de La Passió d’Esparreguera.