Tanca
Cultura i Festes 11 de novembre de 2021

Esparreguera celebrarà a finals de novembre unes jornades de cultura popular

Del 26 al 28 de novembre Torna la Festa! amb les activitats de cultura popular que no es van poder celebrar a l’estiu per les mesures sanitàries, com la tradicional cercavila popular a càrrec de les colles de la Fede, els correfocs d’adults i infantil i el castell de focs. A més, també s’han programat concerts i activitats musicals per a tots els públics

L’últim cap de setmana de novembre a Esparreguera Torna la Festa! amb l’organització d’unes jornades de cultura popular que tenen per objectiu recuperar els actes que no es van poder celebrar durant la Festa Major d’estiu a causa de les restriccions imposades per la pandèmia. El programa, que s’ha elaborat de manera conjunta entre la Regidoria de Cultura i la Federació d’Entitats de Cultura Popular i Tradicional Catalana d’Esparreguera (la Fede), inclou la tradicional cercavila a càrrec de les diferents colles del municipi, a les que se sumaran dues colles convidades, i dos correfocs, un a càrrec dels membres adults de la Colla de Diables i l’altre amb els més petits, els Polls Folls. Així mateix, també s’han programat diferents activitats musicals, com un concert amb el grup de versions esparreguerí The Papa’s & The Popo’s, un espectacle de folk familiar i el tradicional concert de Santa Cecília de la Banda de Música d’Esparreguera. La festa finalitzarà amb un castell de focs de cloenda.

El regidor de Cultura, Juan Jurado, ha explicat que “la programació de la Festa Major d’estiu incloïa actes de cultura popular que no es van poder tirar endavant perquè el mateix dissabte en que s’havien de celebrar, el govern català va anunciar un canvi en les restriccions sanitàries vigents que ho va impedir”. “En aquells moments, ja vam explicar que no es tractava d’una suspensió, sinó d’un ajornament, perquè la nostra voluntat era mantenir la presència de la cultura popular a la festa; ara, tal i com ens vam comprometre, hem programat una jornada per a recuperar aquells actes que no es van poder celebrar a l’estiu i, a més, hem invertit 11.000 euros més dels que ja hi havia previstos per a complementar i reforçar la programació de cultura popular amb altres activitats”, ha subratllat Juan Jurado.

La programació de Torna la Festa! començarà divendres 26 de novembre a les 10 de la nit amb el concert de The Papa’s & The Popo’s, a la plaça del Centre. El dissabte 27 de novembre, a les 12 del migdia hi haurà ball folk per a públic familiar amb Folkids, grup format per Pep López i Sopars de duro, també a la plaça del Centre. A les 7 del vespre els carrers del municipi s’ompliran de guspires amb el correfoc de la Colla de Diables d’Esparreguera, que sortirà de la plaça de Santa Eulàlia i passarà pels carrers del Beat Domènec Castellet, del Camí del Puig, de Montserrat, del Beco, de Ferran Puig, de Balmes i, finalitzarà, de nou, a la plaça de Santa Eulàlia. I, per acabar el dissabte, a les 9.30 del vespre, el Teatre de La Passió acollirà el concert de Sopa de Cabra “30 Ben Endins”. La compra d’entrades per assistir a aquest espectacle es pot fer des la pàgina web de l’entitat.

El diumenge 28 de novembre els actes començaran a les 11.30 del matí amb la plantada dels balls i la imatgeria festiva al carrer de Balmes. Hi participaran el Ball de les Gallines del Llagasta, el Ball de les Gitanes Montserratines, el Ball de Bastons del Montserratí, els Geganters d’Esparreguera, els Castellers d’Esparreguera, la Banda d’Esparreguera i dos balls convidats per a l’ocasió. A les 12 del migdia començarà la tradicional cercavila, que iniciarà el seu recorregut al carrer dels Arbres, per arribar fins a la plaça de la Constitució i seguir pel carrer de l’Hospital, la plaça de l’Ajuntament, el carrer Gran i la plaça de Santa Eulàlia. En arribar a la plaça, cada ball farà un lluïment i també hi haurà una ballada conjunta i una cantada popular amb la sardana Galant Esparreguera, declarada himne oficial de la vila.

Els actes seguiran a les 6 de la tarda, quan la Banda de Música d’Esparreguera oferirà el tradicional concert de Santa Cecília, que enguany coincidirà també amb la celebració del 20è aniversari de la banda. El concert es farà al Patronat Parroquial i la venda d’entrades es realitzarà a la mateixa taquilla del teatre. A les 7 del vespre, serà el torn dels Polls Folls i el correfoc infantil, que començarà a la plaça de Santa Eulàlia i seguirà pels carrers de Balmes, dels Arbres, la plaça de la Constitució, el carrer de l'Hospital, la plaça de l'Ajuntament, el carrer de les Hortes i finalitzarà a l’aparcament de les Hortes. En aquest mateix espai, a les 8 del vespre, tindrà lloc el castell de focs de cloenda de la festa, que serà visible des de diversos punts de la vila.

Tots els actes programats en les jornades de cultura popular Torna la Festa! es faran seguint les mesures sanitàries vigents per a evitar contagis. No es necessitarà reserva prèvia d’entrades, excepte en els actes ja indicats, però en els concerts hi haurà aforament controlat i limitat. Així mateix, caldrà distribuir-se en l’espai disponible per a evitar aglomeracions en els actes, fer ús de la mascareta quan no es pugui mantenir la distància de seguretat en els espais exteriors i usar-la obligatòriament en els actes que es realitzin en espais interiors.