Esparreguera commemora aquest cap de setmana el 8 de març, Dia internacional de les Dones, amb l’estrena de l’obra de teatre “Fins que el darrer toc de sirena us alliberi”, una coproducció de l’Associació per a la Defensa del Patrimoni de la Colònia Sedó i l’Ajuntament d’Esparreguera, que ret homenatge a les dones treballadores de l’antiga colònia tèxtil esparreguerina. L’obra, escrita i dirigida per la historiadora Joana Llordella, compta amb la participació d’un cinquantena de persones i es podrà veure divendres i dissabte a les 9 del vespre al Patronat Parroquial. L’acte oficial de commemoració del 8M tindrà lloc diumenge amb la lectura del manifest a la plaça de l’Ajuntament.
La regidora d’Igualtat i Diversitat de l’Ajuntament d’Esparreguera, Sara Gómez, ha subratllat que “és innegable que ens trobem immerses en un nou cicle del moviment feminista a nivell mundial i que per redibuixar l’actual sistema social i cultural es necessiten polítiques transformadores, feministes i interseccionals que s’acordin a través del diàleg amb les entitats i la societat”. Els actes programats pel consistori pel 8M començaran divendres al matí amb una programació especial dedicada a les dones a Ràdio Esparreguera; divendres i dissabte al vespre es podrà veure l’obra de teatre; i diumenge, a les 12 del migdia, es farà una concentració i la lectura del manifest oficial “Per un futur radicalment igualitari”, a la plaça de l’Ajuntament. Sara Gómez ha explicat, en declaracions a l’emissora municipal, que “aquest any hem volgut posar èmfasi en un activitat que vertebrarà els actes del 8 de març a Esparreguera, una obra de teatre que parla de les dones treballadores de la Colònia Sedó, una producció de molta qualitat, amb una gran participació i en la qual s’hi ha posat molta entrega, professionalitat i cor”.
La directora de “Fins que el darrer toc de sirena us alliberi”, Joana Llordella, ha explicat que “des de l’Associació per a la Defensa del Patrimoni de la Colònia Sedó vam creure que la representació era una bona manera de donar a conèixer la història de Can Sedó i homenatjar a les nostres mares i àvies, perquè la majoria de nosaltres hem tingut algun avantpassat treballant allà”. El muntatge teatral recorda totes les dones que han passat per la Colònia Sedó a través de retalls de vida extrets de les entrevistes de recuperació de la memòria oral realitzades per l’autora a Ràdio Esparreguera així com d’entrevistes fetes per alumnes d’El Cairat i El Castell. “He agafat petits fragments de cadascuna i els he barrejat, de tal manera que ningú s’identificarà plenament amb un personatge però sí que es veuran identificades en les diferents històries que es representen”, ha subratllat la directora. A l’obra hi participen un total de 47 persones, 28 de les quals són actrius i actors. Joana Llordella apunta que “podia ser feixuc si només s’expliquessin històries, per això hem buscat altres elements per acompanyar, com audiovisuals i dansa contemporània”. Les entrades són gratuïtes però, a causa de l’aforament del teatre, cal fer reserva a l’adreça electrònica [email protected].
També en el marc del Dia de les Dones, dissabte a les 8 del vespre la vila acollirà la 2a Marxa Nocturna Feminista del Montserratí, organitzada pel Col·lectiu Feminista La Turbina d’Esparreguera, el Col·lectiu Feminista de Martorell i el Col·lectiu Olesa Feminista. La marxa sortirà de la plaça de la Unió i arribarà fins a la plaça de Santa Eulàlia. Les entitats organitzadores animen a les assistents a anar-hi vestides de negre i recorden que es tracta d'un acte no mixt.
Comparteix aquest contingut