Tanca
Polítiques d'Igualtat 4 de març de 2024

Esparreguera commemora el 8M amb una desena d’activitats fins al 16 de març

Enguany es vol reivindicar la contribució de les dones a l’esfera social, política, cultural i esportiva amb una desena d’activitats diverses, adreçades a tots els públics i edats, que volen generar reflexió i conscienciació sobre l’efemèride. El gruix d’activitats es concentraran el divendres 8 de març, quan també tindrà lloc l’acte institucional

Aquesta setmana comencen a Esparreguera els actes de commemoració del 8M, Dia Internacional de les Dones, que inclouen una desena d’activitats per a reivindicar el paper social, econòmic, cultural, esportiu i polític de les dones. La programació, que començarà avui amb la il·luminació lila de la façana de l’Ajuntament, s’allargarà fins al dissabte 16 de març i inclou diferents propostes organitzades per la Regidoria de Feminismes i LGBTI, d'altres administracions i diverses entitats de la vila. Les activitats engloben el col·loqui “Les nostres àvies i l’estat del benestar: el paper de les àvies en el sosteniment de la vida”, el taller “Estima’t. Parlem sobre l’autoestima”, l’exposició “Montserrat Roig, cronista d’un temps i d’un país” i l’inici del curs formatiu de promotores i promotors comunitaris per a la prevenció de la violència de gènere. També hi haurà actuacions, amb l’exhibició d’activitats de l’Associació de la Dona Activa, l’obra de teatre “Señoras de bien” o la peça teatral “Elles”. L’esport en femení també serà present en la programació amb un triangular de futbol, un torneig local de futbol sala i partits d’exhibició de vòlei. A més, el divendres 8 de març, tindrà lloc l’acte institucional amb la lectura del manifest i les representacions artístiques de l’alumnat de secundària.

La regidora de Feminismes i LGBTI, Núria Escobar, ha explicat que “la programació vol reivindicar el paper de les dones en diferents esferes de la vida i, per això, les activitats mostren les aportacions en àmbits com les cures, l’esport o la cultura”. Així mateix, “també hem volgut donar visibilitat a la feina que es fa des dels instituts d’Esparreguera, amb la participació de l’alumnat en l’acte institucional del 8M, i posar en marxa una formació per tal que totes aquelles persones que ho vulguin puguin adquirir eines de promoció de la igualtat i de detecció, actuació i prevenció de les violències masclistes”. La programació del 8M s’iniciarà aquest vespre amb la il·luminació de lila de la façana de l’Ajuntament, que romandrà il·luminat fins al 16 de març. Demà, dimarts 5 de març, a les 10.30 del matí a la Biblioteca Municipal L’Ateneu, tindrà lloc l’activitat Fem safareig “Les nostres àvies i l’estat del benestar: el paper de les àvies en el sosteniment de la vida”, organitzada per la Regidoria de Feminismes i LGBTI amb la col·laboració de l’Associació de la Dona Activa per a reivindicar el paper de les àvies en l’àmbit de les cures, més enllà de la maternitat.

El gruix dels actes es concentraran el divendres 8 de març i començaran amb el taller de benestar emocional “Estima't, parlem sobre l'autoestima”, a les 10 del matí a Can Pasqual. El taller, organitzat pel CAP d’Esparreguera, anirà a càrrec de Yuly Contreras, psicòleg referent de benestar emocional i salut comunitària (RBEC), i Àngels Jiménez, treballadora social. A les 12 del migdia, la plaça de l’Ajuntament acollirà l’acte institucional, amb la lectura del manifest unitari i les representacions artístiques de l’alumnat de l’IES El Cairat “Serem cinc-centes, serem mil” i de la de l’IES El Cairat “Infinitament dones”. Els actes commemoratius seguiran a les 5 de la tarda a Can Pasqual amb la lectura del manifest, l’exhibició d’activitats de l’Associació de la Dona Activa i la representació teatral “Señoras de bien”. A les 5 de la tarda, el Camp Municipal d’Esports serà l’escenari d’un triangular de futbol femení del Centre d'Esports Esparreguera i, a les 6.30 de la tarda, la Biblioteca Municipal L'Ateneu acollirà l’exposició “Montserrat Roig, cronista d’un temps i d’un país”, organitzada per l’Arxiu Històric Municipal i Joana Llordella, amb la col·laboració de la Biblioteca Municipal L’Ateneu i el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya.

Els actes seguiran el diumenge 10 de març al Pavelló Municipal El Castell, amb un torneig local femení de futbol sala del Club Futbol Sala Esparreguera, a les 4 de la tarda; i partits d’exhibició dels equips femenins del Club Vòlei Esparreguera, a les 7.30 del vespre. La programació clourà el dissabte 16 de març a Can Pasqual, on a les 10 del matí tindrà lloc l’inici del curs formatiu de promotores i promotors comunitaris per a la prevenció de la violència de gènere. La formació està organitzada per Can Serrat, amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Associació Mujeres Pa’lante, la Diputació de Barcelona, el Pacto de Estado-Ministerio de Igualdad i la Regidoria de Feminismes i LGBTI i, per a participar-hi cal inscripció prèvia, ja que les són places limitades. I, a les 12 del migdia, la peça teatral “Elles”, a càrrec de LALTRE Col·lectiu i el col·loqui posterior, posaran el punt i final a la programació del Dia Internacional de les Dones.