Tanca
Polítiques d'Igualtat 8 de març de 2024

Esparreguera reclama el dret a la igualtat entre homes i dones en tots els àmbits de la vida

El municipi ha commemorat avui el Dia Internacional de les Dones amb l’acte institucional celebrat a la plaça de l’Ajuntament, en el qual s’ha fet la lectura del manifest del 8M i les representacions artístiques de l’alumnat d’El Cairat i El Castell. Els actes reivindicatius seguiran aquesta tarda i s’allargaran fins al dissabte 16 de març

Esparreguera ha reivindicat avui el dret a la igualtat entre homes i dones en tots els àmbits de la vida personal, social i professional i ha assegurat que és “el moment d’actuar de manera concertada, amb la col·laboració de totes les institucions, agents socials, dones i homes dels nostres pobles i ciutats, per assolir la igualtat real”. Així ho ha subratllat la regidora de Feminismes i LGTBI, Núria Escobar, en la lectura del manifest del Dia Internacional de les Dones, que s’ha fet aquest migdia a la plaça de l’Ajuntament en el marc de l’acte institucional del 8M. L’acte, que ha reunit més de 200 persones, ha comptat també amb la participació de l’alumnat dels instituts El Cairat i El Castell, que han representat dues perfomances reivindicatives. La programació reivindicativa, que s’allargarà fins al 16 de març, continua aquesta tarda amb l’exhibició d’activitats de l’Associació de la Dona Activa, la representació teatral “Señoras de bien”, el triangular de futbol femení del Centre d'Esports Esparreguera i la inauguració de l’exposició “Montserrat Roig, cronista d’un temps i d’un país”.

El manifest, impulsat des de la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació Catalana de Municipis i subscrit per l’Ajuntament, que ha estat llegit per la regidora de Feminismes i LGTBI, Núria Escobar, assegura que “les peticions d’aquest dia són les de cada dia i la nostra lluita és constant perquè, malgrat tot, existeix encara el perill de retrocedir en els drets que tant ens ha costat d’assolir”. El text segueix apuntat que “des del món local hem de ser motor per a construir aquesta igualtat efectiva entre homes i dones i posar l'educació al centre de la agenda política”. Així mateix, assegura que “els governs locals volem posar en valor els avenços assolits els darrers anys en l'àmbit de la igualtat, però hem de continuar esforçant-nos per incorporar la mirada de gènere en les polítiques públiques”. Finalment reclama a tota la ciutadania i totes les institucions del país que es comprometin amb la igualtat de d'oportunitats: “El desafiament és col·lectiu i plegats podem construir un món on les dones i les nenes visquin lliures de discriminació i violència, assolint així la veritable igualtat”.

L’acte ha comptat també amb les representacions artístiques i reivindicatives de l’alumnat de l’IES El Castell “Serem cinc-centes, serem mil” i de l’IES El Cairat “Infinitament dones” en les quals les noies i nois han reivindicat l’eliminació dels estereotips de gènere i han reclamat, a través de la dansa, la música i la poesia, la igualtat real entre homes i dones. En aquest sentit, la regidora de Feminismes ha posat en valor “la participació de l’alumnat dels centres d’educació secundària de la vila en l’acte, perquè és fonamental educar als infants i als joves en els valors de la igualtat de gènere i posar en valor la lluita feminista i la perspectiva de gènere en tots els trams educatius”.

Els actes commemoratius del 8M s’han iniciat avui a les 10 del matí amb el taller de benestar emocional “Estima't, parlem sobre l'autoestima”, organitzat pel CAP d’Esparreguera, i seguiran  a les 5 de la tarda a Can Pasqual, amb la lectura del manifest, l’exhibició d’activitats de l’Associació de la Dona Activa i la representació teatral “Señoras de bien”. A la mateixa hora, el Camp Municipal d’Esports acollirà un triangular de futbol femení del Centre d'Esports Esparreguera i, a les 6.30 de la tarda, es donarà el tret de sortida a l’exposició “Montserrat Roig, cronista d’un temps i d’un país” a la Biblioteca Municipal L'Ateneu. La mostra està organitzada per l’Arxiu Històric Municipal i Joana Llordella, amb la col·laboració de la Biblioteca Municipal L’Ateneu i el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya.

Els actes seguiran el diumenge 10 de març al Pavelló Municipal El Castell, amb un torneig local femení de futbol sala del Club Futbol Sala Esparreguera, a les 4 de la tarda; i partits d’exhibició dels equips femenins del Club Vòlei Esparreguera, a les 7.30 del vespre. La programació clourà el dissabte 16 de març a Can Pasqual, on a les 10 del matí tindrà lloc l’inici del curs formatiu de promotores i promotors comunitaris per a la prevenció de la violència de gènere. La formació està organitzada per Can Serrat, amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Associació Mujeres Pa’lante, la Diputació de Barcelona, el Pacto de Estado-Ministerio de Igualdad i la Regidoria de Feminismes i LGBTI i, per a participar-hi cal inscripció prèvia, ja que les són places limitades. I, a les 12 del migdia, la peça teatral “Elles”, a càrrec de LALTRE Col·lectiu i el col·loqui posterior, posaran el punt i final a la programació del Dia Internacional de les Dones.

Paral·lelament, des del 4 i fins al 16 de març la façana de l’Ajuntament s’il·lumina de lila tots els vespres en motiu del 8M i el passat dimarts 5 de març, la Biblioteca Municipal L’Ateneu, va acollir el col·loqui “Les nostres àvies i l’estat del benestar: el paper de les àvies en el sosteniment de la vida”, organitzada per la Regidoria de Feminismes i LGBTI amb la col·laboració de l’Associació de la Dona Activa. Així mateix, Ràdio Esparreguera va emetre ahir un especial del Dia Internacional de les Dones dins del magazín “Tot el que passa”, que va comptar amb la participació de la regidora de Feminismes, Núria Escobar i la presidenta de l’Associació de la Dona Activa, Anna Blasco. També hi van intervenir la membre de la Colla de Diables Maria Garín, que va parlar sobre la Marxa de torxes del 7N organitzada per diverses entitats de la vila; la farmacèutica Núria Escarrer, que va explicar la campanya “La meva regla, les meves regles”, impulsada per la Generalitat de Catalunya per a garantir l’accés als productes reutilitzables i sostenibles mitjançant la seva distribució gratuïta; la tècnica municipal en gestió documental, Rosa Maria Codina, que va presentar l’exposició “Montserrat Roig, cronista d’un temps i d’un país”; la treballadora social del CAP d’Esparreguera, Mª Àngels Jiménez, que va explicar el taller de benestar emocional “Estima't, parlem sobre l'autoestima”; i la membre de la Comissió Dona de la Marea Pensionista i COESPE, Pilar Carrera.