Tanca
Polítiques d'Igualtat 20 de novembre de 2023

Esparreguera commemora el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones

L’acte central del 25N es farà el divendres 24 de novembre i comptarà amb la col·laboració d’alumnat de l’Escola Municipal de les Arts. La programació inclou també un taller d’autodefensa feminista, que es farà el dijous 23 de novembre, i un taller d’eines coeducatives per a la prevenció de violències masclistes per a famílies, que tindrà lloc el dilluns 27 de novembre

L’Ajuntament d’Esparreguera commemora el 25N, Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones, amb diverses activitats per a reclamar l’erradicació de totes les violències masclistes i exigir la igualtat efectiva entre dones i homes. L’acte central tindrà lloc el divendres 24 de novembre a les 12 del migdia amb una concentració ciutadana a la plaça de l’Ajuntament, on es llegirà el manifest oficial i hi haurà actuacions artístiques a càrrec d’alumnat i professorat de l’Escola Municipal de Les Arts. Paral·lelament, la Regidoria de Feminismes i LGTBI també organitza un taller d’autodefensa feminista per a joves i dones, el dijous 23 de novembre a les 5 de la tarda, a la sala d’actes de Can Pasqual; i el taller “Eines coeducatives per a la prevenció de violències masclistes per a famílies”, que es farà el dilluns 27 de novembre a les 5 de la tarda, a la biblioteca de l'escola Mare de Déu de la Muntanya. A més, durant tot el mes el Punt Jove ha programat diverses activitats sota el lema “Novembre contra la violència masclista!” i al llarg d’aquesta setmana Ràdio Esparreguera emetrà una programació especial per a commemorar el 25N.

El programa d’actes que ha preparat el consistori per a commemorar el 25 de novembre d’aquest any se centra especialment en les dones joves i el públic familiar, als quals es vol donar eines per a treball, de manera individual i també col·lectiva, l’autodefensa davant de la violència masclista. En aquest sentit, la regidora de Feminismes i LGTBI, Núria Escobar, ha explicat que “la intenció de les activitats programades enguany per a commemorar el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones és sensibilitzar i conscienciar a la població que qualsevol persona pot ser un agent de canvi i de suport davant la violència masclista i que, col·lectivament, podem fer que conductes que fins ara es normalitzen, no siguin normals”. 

La primera activitat, que tindrà lloc aquest dijous, és un taller integral d’autodefensa feminista per a joves i dones, no mixt, que estarà impartit per l’especialista en arts marcials Clarissa Fontana. El taller començarà a les 5 de la tarda, tindrà una durada de 3 hores, i per a participar-hi cal inscripció prèvia, ja que l’aforament és limitat. L’objectiu de l’activitat és que les participants adquireixin eines per a poder respondre davant d’agressions físiques, verbals o psicològiques presents en la vida quotidiana. Així mateix, es treballaran els estereotips de gènere i com impacten en les identitats i vides de les dones, s’ensenyarà a desenvolupar estratègies corporals i psicològiques per a poder percebre l’espai i poder mantenir el control davant de determinades situacions i també s’impartiran tècniques marcials de comunicació i control des de les capacitats i potencialitats de cada participant al taller.

L’acte institucional per a l’eliminació de la violència envers les dones se celebrarà el divendres 24 de novembre a les 12 del migdia, a la plaça de l'Ajuntament, amb la lectura del manifest i una actuació de l’alumnat de l’Escola Municipal de Les Arts. Així mateix, també hi haurà una taula amb material de marxandatge d’igualtat i informació del Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) i del Servei d’Intervenció Especialitzada (SIE). La programació clourà el dilluns 27 de novembre amb el taller “Eines coeducatives per a la prevenció de violències masclistes per a famílies”, que estarà impartit per l'Associació Benestar i Desenvolupament i es realitzarà a les 5 de la tarda a la biblioteca de l'escola Mare de Déu de la Muntanya. L’objectiu d’aquesta activitat és sensibilitzar a les famílies sobre com acompanyar a infants i adolescents per a prevenir les violències de gènere i actuar davant d’un possible cas. Així en taller es parlarà sobre què són les violències de gènere en la infància i els primers anys de l’adolescència, es donaran eines adaptades per a poder acompanyar a infants i a adolescents i per a generar estratègies de comunicació assertiva i també es podran intercanviar dubtes, pors i inseguretats davant l’educació de menors en equitat de gènere.

Paral·lelament, el Punt Jove de Cal Trempat també ha programat diferents activitats aquest mes al voltant del 25N, com tres tallers sobre sexualitats, afectivitats i feminismes, un adreçat exclusivament a noies, un altre adreçat exclusivament a nois i un darrer per a persones vinculades al moviment LGTBI+, i una activitat titulada “Jo mai, mai” amb temàtica relacionada amb les violències de gènere. A més, aquest divendres 24 de novembre a les 5 de la tarda, hi haurà l’activitat “Red flags” dinamitzada per Ocells de Foc, un projecte que té com a objectiu principal oferir atenció a persones joves de 16 a 30 anys, especialment a les que presenten problemàtiques de salut mental i malestar emocional.

D’altra banda, Ràdio Esparreguera també ha preparat per aquesta setmana una programació especial vinculada al Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones. Així el dimecres a les 11.30 del matí s’emetrà una entrevista amb la regidora de Feminismes i LGTBI, Núria Escobar; el dijous de 12 a 1 del migdia, hi haurà una tertúlia de dones; i divendres, a partir de les 12 del migdia, es farà la retransmissió en directe de l’acte institucional del 25N.