Tanca
Polítiques d'Igualtat 28 de juny de 2023

Esparreguera es compromet amb les polítiques públiques en defensa dels drets LGTBI+

El consistori se suma, un any més, a la commemoració del Dia Internacional de l’Orgull del 28 de juny amb una jornada reivindicativa que ha començat aquest matí amb la lectura del manifest institucional i una actuació a càrrec de l’alumnat de dansa de l’Escola Municipal de Les Arts d’Esparreguera. A la tarda, el Punt Jove de Cal Trempat acollirà un taller i la projecció de la pel·lícula "Carmen y Lola"

L’Ajuntament d’Esparreguera s’adhereix un any més a la commemoració del Dia Internacional de l’Orgull LGTBI+, que se celebra avui 28 de juny, amb l’organització d’una jornada en defensa de la diversitat sexual i de gènere. La jornada ha començat amb l’acte institucional de lectura del Manifest amb motiu del Dia Internacional de l’Orgull LGTBI i, seguidament, hi ha hagut una actuació de dansa a càrrec de l’alumnat de l’Escola Municipal de Les Arts. La ràdio municipal també ha preparat una programació especial durant la jornada d’avui amb entrevistes temàtiques. La jornada commemorativa continuarà a partir de les 5 de la tarda a Cal Trempat, amb dues activitats de prevenció de la LGTBI-fòbia adreçades a públic jove com són el taller de “collage memes” i la projecció de la pel·lícula Carmen y Lola

Els actes reivindicatius del 28J han començat a les 12 del migdia a la plaça de l’Ajuntament amb la lectura del Manifest amb motiu del Dia Internacional de l’Orgull LGTBI, el qual s’ha centrat a reivindicar les polítiques públiques en aquest àmbit, com l’aprovació de la primera llei estatal LGTBI del passat febrer, i ha posat l’alerta en l’augment de l’extrema dreta i el foment dels discursos d’odi, ja que generen hostilitat i alimenten la violència contra el col·lectiu LGTBI+. L’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, ha llegit el manifest institucional i ha subratllat "el compromís de l'Ajuntament per lluitar de manera ferma i decidida per les polítiques i els drets LGTBI". Rivas ha desitjat un "feliç i reivindicatiu 28J, esperant que no l'haguem de celebrar per molts anys més, que tothom sigui igual i pugui estimar a qui vulgui, com vulgui, i en igualtat de condicions".  

El manifest d’enguany ha remarcat la importància d’implementar i desenvolupar polítiques locals públiques de sensibilització i de defensa de la diversitat sexual i de gènere i, en l’àmbit estatal, ha posat en valor la primera llei estatal LGTBI, la Llei 4/2023, de 28 de febrer, per la igualtat real i efectiva de les persones trans i per la garantia dels drets de les persones LGTBI. També s’ha alertat de les possibles conseqüències de l’augment de la presència de formacions polítiques d’extrema dreta, fets que alimenten els discursos d’odi cap a persones i col·lectius LGTBI i s’ha fet una comparació amb la situació d’hostilitat que viu el col·lectiu en els contextos europeus on governa l’extrema dreta com Hongria o Polònia. El manifesta també s’ha fet ressò de l’augment del 19,8% d’incidències per violència LGTBI-fòbiques en el primer trimestre de  2023, en comparació a l’any anterior, sent la demarcació de Barcelona, concretament el 72,9 % del total, on es registren més incidències segons dades de l’Observatori Contra Homofòbia.  

Seguidament, a la lectura del manifest, s’ha donat pas a una actuació de dansa amb la cançó Mujer contra mujer de Mecano a càrrec de dues alumnes de l’Escola de Les Arts i en paral·lel la ràdio municipal ha dedicat un espai especial temàtic, que ha comptat amb les entrevistes d’Uriel Pujol, president de l’entitat montserratina LGTBI l'Atzur i  Adrià Aguacil, jove autor del llibre Armaris i barricades. A més, la Biblioteca Municipal L’Ateneu ha preparat, al seu vestíbul, una exposició amb novel·les, novel·les juvenils, contes, llibres de coneixements, còmics i pel·lícules sobre la temàtica LGTBI+ disponibles per al préstec. 

La programació seguirà a la tarda, a partir de les 5 de la tarda a Cal Trempat, amb dues activitats de prevenció de la LGTBI-fòbia que tenen com a objectiu treballar el respecte i la defensa de la diversitat sexual i de gènere amb el públic jove. La primera serà un taller de “collage memes” i seguidament es projectarà la pel·lícula Carmen y Lola, la qual aborda la importància de combatre la discriminació per orientació sexual a partir d’una història d’amor entre dues joves.