Tanca
Polítiques d'Igualtat 28 de juny de 2022

Esparreguera reclama que “estimar és lliure” en el Dia de l'Alliberament LGTBI

El consistori se suma un any més a la commemoració del 28 de juny amb l’acte de lectura del manifest institucional, que s’ha fet aquest matí a la plaça de l’Ajuntament, i la programació aquesta tarda d’una batucada pels carrers de la vila i un taller d’estampació de tote bags al Punt Jove. A més, s’ha pintat un fanal de la piscina d’estiu amb els colors de la bandera irisada

L’Ajuntament d’Esparreguera s’adhereix un any més a la commemoració del Dia Internacional de l’Orgull LGTBI, que se celebra avui 28 de juny. Per aquest motiu, la Regidoria d’Igualtat i Diversitat ha programat un acte oficial amb la lectura del manifest institucional, que s’ha fet a les 12 del migdia a la plaça de l’Ajuntament, en el qual s’ha refermar el compromís municipal amb el col·lectiu LGTBI i s’ha assegurat que es continuarà treballant per un municipi lliure i divers. La programació continuarà a les 6.30 de la tarda amb una batucada pels carrers de la vila, que començarà a la plaça de la Constitució, i un taller d’estampació de tote bags al Punt Jove de Cal Trempat. Paral·lelament, el consistori ha pintat un fanal de la piscina municipal d’estiu amb els colors de la bandera irisada per a visibilitzar la presència de lesbianes, gais, bisexuals, transsexuals i intersexuals a la societat i contribuir també a recolzar les seves reclamacions.

Durant l’acte institucional, que ha reunit una seixantena de persones a la plaça de l’Ajuntament, l'alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, ha afirmat que “tot i que a vegades pensem que anem guanyant drets, malauradament, a dia d’avui, encara patim actituds de lgtbifòbia” i ha recordat que fa pocs dies l’Observatori contra l’Homofòbia va informar d’una denúncia presentada a Esparreguera per un jove gai, que va ser agredit per un grup d’homes. “Condemno fermament qualsevol agressió per l’orientació sexual d’una persona, volem una Esparreguera lliure de lgtbifòbia, volem una vila oberta, inclusiva i integradora on tothom hi tingui cabuda i on tothom pugui estimar lliurement”, ha subratllat l’alcalde.

La regidora d’Igualtat i Diversitat, Sara Gómez, ha llegit la declaració institucional unitària de la Diputació de Barcelona en motiu del Dia per a l’Alliberament i Orgull LGBTI que apunta que els municipis de la província de Barcelona tenen “el repte de continuar impulsant polítiques LGTBI d’abast transversal, des del treball conjunt amb les administracions públiques i el món associatiu per generar les sinèrgies necessàries en la representació d’aquesta realitat social i lluita pel reconeixement dels drets”. El document recorda que “malgrat els avenços, avui en dia, encara és necessari reivindicar que queda molt camí per recórrer en la lluita per la igualtat de drets de les persones LGTBI, les dades mostren que l'LGTBI-fòbia encara és present al nostre voltant”.

En aquest sentit, des de l’octubre de l’any 2014 es comptabilitzen 1.155 incidències per LGTBI-fòbia a Catalunya, i en el que portem d'any ja hi sumem 84, existint un augment significatiu de les agressions i una preocupant proliferació de discursos d’odi cap a les persones LGTBI. Tot i això, la declaració també afirma que “és innegable que la societat està canviant, i moltes de les ments més joves comencen a viure la sexualitat i desitjos de manera més oberta, les dades de l'enquesta CIS del 2021, en la que un 82,7% de les persones entre 18 i 24 anys es considera heterosexual, quan l'any 2016 es superava el 90%”. “Tenim el convenciment que treballar per a la igualtat significa també treballar per una societat igualitària i lliure d’LGTBI-fòbia, tenint com horitzó un escenari on les diferències d’orientació sexual siguin espais de llibertat i conquesta per a tota la ciutadania”, ha assegurat Sara Gómez.

Aquesta tarda els actes de commemoració del Dia Internacional de l’Orgull LGTBI seguiran a Esparreguera amb una batucada a càrrec de l’Associació per la Música de carrer, que començarà a les 6.30 a la plaça de la Constitució i durant una hora recorrerà els carrers del centre del municipi per a finalitzar a Cal Trempat.  A la mateixa hora, es farà un taller d’estampació de tote bags amb els colors de la bandera irisada, adreçat a joves d’entre entre 14 i 29 anys, al Punt d’Informació i Atenció Juvenil.