Tanca

L’Ajuntament treballa en la prevenció de consums abusius i agressions en la Festa Major

Per a fer aquesta tasca s’habilitarà un Punt Lila i Arc Iris per a sensibilitzar i acompanyar en cas de possibles agressions per raó de sexe o de gènere i hi haurà quatre educadors de carrer fent accions preventives en matèria de consums de risc. Així mateix, s’ha format als membres de tots els serveis de bar de la festa per a que siguin agents actius en els protocols d’actuació

L’Ajuntament d’Esparreguera està coordinant els diferents agents implicats en la Festa Major jove amb l’objectiu de prevenir i sensibilitzar sobre els consums abusius i les agressions masclistes i lgtbifòbiques. La festa gran de la vila tindrà lloc entre el 7 i l’11 de juliol i la programació de concerts per a joves es concentrarà el divendres i el dissabte a l’aparcament de les Hortes i el diumenge a la plaça de Santa Eulàlia. Durant els tres dies s’instal·larà en aquests espais un Punt Lila i Arc Iris per a sensibilitzar i acompanyar a les dones i persones LGTBI que puguin patir algun tipus d’agressió per raó de sexe o d’expressió de gènere. Paral·lelament, la nit del divendres, hi haurà quatre educadors de carrer que, en el marc del pla supramunicipal sobre drogues i comportaments de risc Cabalabaix, faran tasques preventives i d’atenció del consum abusiu, tant d’alcohol com de substàncies estupefaents. També s’ha fet formació en aquests dos àmbits a les persones responsables dels diferents serveis de bar que hi haurà durant la Festa Major per a que siguin agents actius dins dels protocols d’actuació. Així mateix, també es duran a terme accions de sensibilització als comerços amb horari d’obertura nocturna per a que compleixin amb l’ordenança municipal de civisme, que prohibeix, durant els períodes de Festa Major, la venda de begudes alcohòliques de més de vint graus entre les 11 de la nit i les 8 del matí.

El consistori va iniciar ahir les reunions de coordinació entre els diferents agents implicats en la seguretat i la prevenció durant la Festa Major jove. La sessió va comptar amb la participació dels departaments de Joventut, Cultura i Feminismes i LGTBI de l’Ajuntament, la Policia Local i les persones responsables del Punt Jove, el Punt Lila, Cabalbaix i els educadors de carrer i tenia per propòsit consensuar els objectius d’intervenció de cadascun dels serveis implicats, articular els mecanismes de coordinació i planificar les actuacions de cadascun dels agents en el marc de la festa. Les tasques preventives se centraran sobretot el divendres 8 de juliol a la nit, ja que és el dia amb més afluència de públic jove. Es tancarà el recinte de l’aparcament de les Hortes i s’habilitarà un únic punt d’accés per a evitar l’entrada a l’escenari amb begudes o objectes perillosos.  

D’11 de la nit a 5 de la matinada hi haurà dues parelles d’educadors de carrer que actuaran tant dins del recinte com als voltants fent tasques de sensibilització i prevenció de consums abusius i també realitzaran actuacions en cas de situacions de risc, com pot ser avisar al servei d’emergències mèdiques o als tutors legals en cas de tractar-se de menors d’edat. Aquesta actuació forma part del Cabalbaix, el Pla supramunicipal sobre drogues i comportaments que treballa des de la prevenció, l’atenció, la reinserció i la investigació en consum de drogues. En aquest sentit també es faran actuacions de sensibilització als establiments de conveniència per a recordar la prohibició de venda d’alcohol a menors d’edat i el compliment de l’article 8 de l’ordenança municipal de civisme que indica que “per raons de seguretat i salut pública es prohibeix totalment la venda de begudes alcohòliques de més de vint graus a tots els establiments oberts al públic, fins i tot els que gaudeixen d’excepcionalitat horària, entre les 23 hores i les 8 hores de l’endemà durant el període de les Festes Majors d’estiu i d’hivern”.

D’altra banda, l’Ajuntament també habilitarà un Punt Lila i Arc Iris a prop dels espais destinats a l’oci nocturn juvenil. El divendres de 10 de la nit a 5 del matí i el dissabte de 10.30 a 6 de la matinada estarà ubicat al final del carrer de les Hortes i comptarà amb una carpa de grans dimensions, 6 x 3 metres, amb dos educadors, que faran tasques de sensibilització en matèria de prevenció d’agressions masclistes i lgtbifòbiques. Una part de la carpa estarà oberta i en ella es distribuirà material com ventalls, bosses de tela, braçalets, xapes i tríptics informatius de la campanya “Fem Pinya contra les violències masclistes”; i l’altra estarà tancada per atendre persones que hagin patit o vist situacions d’assetjament o agressió i necessitin un espai de conversa privat. El diumenge el Punt Lila i Arc Iris es desplaçarà a la plaça de Sant Eulàlia, on hi serà d’11 de la nit a 4 de la matinada. Així mateix, els educadors també realitzaran tasques de sensibilització el divendres de 6 a 7 de la tarda davant del Punt jove de Cal Trempat i de 7 a 9 del vespre de manera itinerant pel centre del municipi. Paral·lelament, el circuit d’actuació davant d’aquest tipus d’agressions dissenyat per la Regidoria de Feminismes i LGTBI en coordinació amb la Policia Local, es difondrà entre la ciutadania a través del programa de Festa Major.

En aquest sentit, ahir també es va realitzar una formació a les entitats i persones responsables de les diferents barres de bar que hi haurà durant els actes de la Festa Major sobre prevenció d’agressions i violències masclistes i lgtbifòbiques i consums de risc, amb l’objectiu que actuïn com a agents de prevenció i també de detecció de possibles conductes d’aquest tipus. En l’àmbit del consum, els serveis de bar hauran de disposar també de begudes no alcohòliques, respectar la prohibició de vendre alcohol a menors d’edat i no podran servir alcohol a persones que tinguin un estat alt d’embriaguesa. I respecte la prevenció de violències, se’ls ha informat per a detectar possibles agressions i formar part, juntament amb el Punt Lila i la Policia Local dels agents on adreçar-se en cas de necessitar suport per ser víctima o testimoni d’una agressió. Aquest any, com a novetat, al inici, final i durant els entremitjos dels concerts joves sonarà una falca amb missatges vinculats a la prevenció de consums de risc i d’agressions sexuals, la ubicació del Punt Lila i el protocol d’actuació de violències masclistes i lgtbifòbiques.