Tanca
Cultura i Festes 29 de juny de 2022

Esparreguera celebra del 6 a l’11 de juliol la seva Festa Major d’estiu

Enguany la festa gran recupera el seu format tradicional amb tots els actes de cultura popular, concerts per a joves a l’escenari de les Hortes amb #BigFriday, The Chanclettes i La Banda del Coche Rojo, balls a la plaça del Centre amb les orquestres Rosaleda, Montgrins i Girasol, propostes teatrals i música per a públic familiar amb la Dàmaris Gelabert

Després de dos anys de pandèmia, enguany Esparreguera recupera la Festa Major d’estiu amb el seu format tradicional. La programació es concentrarà del 6 a l’11 de juliol, tot i que a partir d’aquest cap de setmana ja començaran alguns dels actes previs a la celebració. Aquest any la cultura popular i la música tornaran a ser els dos grans eixos centrals de la festa. Com a novetat s’estrenaran dues activitats, la I Trobada de Ball de Gitanes i l’Ensierru infantil, que se sumaran a les ja tradicionals, com la Llagastada, la cercavila de Festa Major, la cercavila infantil, la Diada Castellera, la Trobada Gegantera i la Trobada Bastonera del Montserratí. Pel que fa a les propostes musicals, l’aparcament de les Hortes tornarà a ser l’escenari del públic jove amb #BigFriday, The Chanclettes i La Banda del Coche Rojo a les que se sumem Obeses i Les Montses, que actuaran a la plaça de l’Església. La plaça del Centre acollirà els concerts i balls amb les orquestres Rosaleda, Montgrins i Girasol i també Mirla Riomar, la proposta brasilera del Musicamón d’enguany. Per a públic familiar la programació inclou el concert Mou el cos de Dàmaris Gelabert, cinema a la fresca i tres espectacles de clown i teatre de carrer, un d’ells a Mas d’en Gall. A més, com cada any, el programa també inclou activitats esportives, lúdiques i culturals organitzades per diverses entitats i la programació de La Barraka Alternativa.

El regidor de Cultura, Juan Jurado, ha destacat que “per fi podem parlar d’una Festa Major que recupera el format tradicional de tots els actes, tot i que no és mateixa festa que el 2019 ja que hem introduït alguns factors nous, d’una banda, seguint les directrius de governança d’aquest mandat de reforçar les arts escènics i incorporar-les a tot el cicle festiu, i de l’altre, arran de la necessitat sorgida de la pandèmia de fer arribar la festa als barris, que s’ha convertit en una oportunitat de descentralització cultural, amb la programació d’un espectacle per a públic familiar a les pistes de Mas d’en Gall”. Juan Jurado ha posat en valor la tasca realitzada en el Comissionat de Cultura, “un paraigües sota el qual parlem, consensuem i coordinem” i “gràcies al qual han nascut noves propostes, s’ha millorat la coordinació d’horaris, s’han replantejat circuits i mesures de seguretat o s’ha treballat la proposta amb l’associació de veïns de Mas d’en Gall”. Pel que fa a la programació, el regidor ha subratllat també que “hem augmentat les propostes adreçades al públic infantil i, a nivell musical, hem apostat per un cartell pla, amb diversos grups potents però sense cap de les més altes esferes, per poder així equilibrar el pressupost”. La partida que destina el consistori als espectacles, actuacions de cultura popular i activitats contractades per a la Festa Major és de 103.700 euros, sense tenir en compte els requeriments tècnics, de seguretat i de prevenció.

La programació festiva començarà aquest cap de setmana amb el XXII Torneig d’Escacs de Festa Major, les finals del Torneig Social de Tennis, el Torneig Benèfic de Futbol, el 50è Concurs de Pintura Ràpida d’Esparreguera i el Mulla’t per l’esclerosi múltiple, a la Piscina Municipal d’Estiu, i el dilluns 4 de juliol se celebra el I Torneig de 3x3 de 70è Aniversari Club Bàsquet Esparreguera. El dimecres 6 de juliol hi haurà la 33a edició del Torneig Vila d'Esparreguera, el lliurament dels Premis de l’Esport, que enguany canvien d’escenari i de format per oferir en el marc del teatre de La Passió un homenatge als millors esportistes de l’any 2022, l’actuació dels Coros Rocieros Santa Eulàlia i Nuevos Comienzos i una sessió de cinema a la fresca amb la pel·lícula Encanto, al parc de la Vila.

El dijous 7 de juliol la programació inclou l’exhibició del Club de Patinatge Artístic d’Esparreguera, l’obertura de l’exposició de les obres del 50è. Concurs de Pintura Ràpida a la Sala d’Exposicions Municipal, batucades amb Batuco i Sona Samba i l’espectacle de clown i teatre de carrer Le voyage de la Cia JAM a la plaça de Santa Eulàlia. A les 8 del vespre es donarà el tret de sortida oficial a les celebracions amb el pregó de Festa Major, que enguany anirà a càrrec de l’il·lustrador Oriol Malet, i el tradicional concert de la Banda de Música d’Esparreguera. Seguidament, a la plaça del Centre, hi haurà el VIII Sopar Solidari de Festa Major i el concert de Mirla Riomar, un grup que fusiona diferents ritmes de la cultura popular brasilera amb pinzellades de jazz i soul i que és la proposta del Musicamón d’enguany.

El divendres 8 de juliol l’Esplai La Lluna proposa un gimcana familiar i els Amics del Campanar de Santa Eulàlia la visita guiada “Família Rigol, 120 anys al campanar”, que també oferiran el dilluns. A les 7.30 de la tarda, l’escenari de Les Hortes acollirà el concert familiar Mou el cos de Dàmaris Gelabert amb un repertori basat en les seves cançons més populars i d’altres de noves en un format de luxe, amb 10 músics a l’escenari. A les 9.30 del vespre començarà La Llagastada, amb el  Cercagallines organitzat per la Colla de Diables d’Esparreguera. I a les 11 de la nit l’escenari de les Hortes programa #BigFriday, un espectacle de grans èxits musicals combinat amb mappings, coreografies i actuacions en directe i la Barraka Alternativa, un concert amb Laura Benet i The Papa’s & The Popo’s a la plaça de la Constitució.

El matí de dissabte 9 de juliol començarà amb el toc de matinades dels Castellers d’Esparreguera, el Concurs de Pesca Infantil i la Cronoescalada al campanar organitzada per la Barraka Alternativa. Al llarg del matí hi haurà diverses activitats adreçades al públic familiar, com els jocs de fusta gegants que s’instal·laran al carrer dels Arbres, el galliner de la Colla de Diables que es podrà veure a la plaça de la Pagesia i l’espectacle “Les vacances de Madame Roulotte” a càrrec de la Cia. La Bleda, que es farà davant la Sala d’Exposicions Municipal. A les 12 del migdia tindrà lloc la I Trobada de Balls de Gitanes d’Esparreguera, en la que hi participaran les Gitanes Montserratines amb les colles convidades de Sant Quintí de Mediona i Castelldefels. A la tarda Ràdio Esparreguera emetrà una programació especial en directe des del carrer dels Arbres i la programació seguirà amb la Diada Castellera, que tindrà com a colles convidades Tirallongues de Manresa i Capgrossos de Mataró, la XXVIII Trobada Gegantera i el correfoc. A les 11 de la nit hi haurà ball de Festa Major a la plaça del Centre amb l’Orquestra Rosaleda i a les 11.30 Discomòbil amb la Mega Pubilla, amb The Chanclettes, i versions amb La Banda del Coche Rojo, a l’escenari de les Hortes. Les propostes musicals de la nit també inclouen el concert amb el grup guanyador de Montstar I Dj Natura, organitzat per la Barraka Alternativa, i sessió amb els Dj’s Kript&Cool, a la plaça de Santa Eulàlia, organitzat pel Club de Bàsquet Esparreguera.

El diumenge 10 de juliol arrencarà amb el Concurs de Pesca Sènior organitzat per la Societat de Pescadors, el torneig del Club Petanca AV La Plana i, a les 12 del migdia, la tradicional cercavila de Festa Major, en la que hi participaran el Drac de Sant Quintí de Mediona, el Ball de les Gallines del Llagasta, el Bou de l'Hospitalet, Ball de cossis de Tarragona, el Ball de Bastons del Montserratí, el Ball de Pastorets de Sitges, els Geganters d'Esparreguera, el Ball de les Gitanes Montserratines, els Castellers d'Esparreguera i la Banda de Música d'Esparreguera. A les 6 de la tarda hi haurà ballada de sardanes amb la Cobla Montgrins, l’espectacle Pirates de secà de la Cia. Xip xap a les pistes de Mas d’en Gall, un espectacle infantil a càrrec de Maria Coll, a la plaça de la Constitució, i el Torneig de Bitlles i Petanca del Club Petanca i Bitlles Barri Font. A les 6.15 començarà la XIII Trobada Bastonera del Montserratí, en la que hi participaran les colles convidades Bastoners de Caldes de Montbui, el Ball de Bastons del Vendrell i el Ball de Bastons de Masquefa. A les 6 de la tarda i a les 9 del vespre el Teatre de La Passió acollirà dues funcions de Terra Baixa, a càrrec de la companyia formada arran del programa de TV3 El llop. A les 8 del vespre hi haurà el concert de Festa Major amb l’Orquestra Montgrins, que a la nit també protagonitzarà el ball a la plaça del Centre. El vespre seguirà amb el popular Ensierru, que guiarà les gallines fins a la plaça de Santa Eulàlia. I els concerts de la nit tindran com a protagonistes Obeses, Les Montses i Dj Roger Freedom a la plaça de Santa Eulàlia i Meneo disidente i Dj LVXA, a la plaça de la Constitució.

Finalment, el dilluns 11 de juliol a les 6 de la tarda hi haurà la cercavila infantil amb la participació de les seccions infantils dels Geganters d'Esparreguera, dels Castellers d'Esparreguera, de la Colla de Diables d'Esparreguera, de les Gitanes Montserratines i de la Colla Bastonera del Montserratí. La tarda seguirà amb ballada de sardanes amb la Cobla Ciutat de Cornellà, la 7a. Coixinada de l’Esplai la Lluna i una de les novetats d’enguany, l’Ensierru infantil, i el concert amb Paula i Deiv organitzat per la Barraka Alternativa. A la nit el castell de focs i el concert Solversions amb l’Orquestra Girasol posaran el punt i final a la programació de la Festa Major.