Tanca
Cultura i Festes 9 de febrer de 2022

Tot a punt per celebrar, aquest cap de setmana, la Festa Major d’Hivern d’Esparreguera

La programació, que començarà divendres al vespre i s’allargarà fins diumenge, inclou propostes musicals per a tots els públics, actuacions de cultura popular de la mà de la Federació d’Entitats de Cultura Popular i Tradicional Catalana d’Esparreguera, activitats de descoberta del patrimoni local i visites guiades teatralitzades a l’Ajuntament

Esparreguera celebra aquest cap de setmana la Festa Major d’Hivern, en honor a la seva patrona, Santa Eulàlia, amb més d’una vintena d’activitats. La programació tindrà com a plats forts la cultura popular, amb la tradicional cercavila i les diferents actuacions de les colles que integren la Federació d’Entitats de Cultura Popular i Tradicional Catalana d’Esparreguera (la Fede); i la música en directe, amb els concerts de la Banda de Música d’Esparreguera, l’Escola Municipal de Música i Dansa, Pascual & Els Desnatats, Germà Negre i, per a públic familiar, La Tresca i la Verdesca. En la celebració també tindrà especial protagonisme el patrimoni local, ja que la programació inclou visites guiades al Museu de la Colònia Sedó i el seu recinte industrial, al taller de Ceràmiques Sedó i, com a novetat, una visita teatralitzada a l’Ajuntament d’Esparreguera a càrrec de LALTRE Col·lectiu, per donar a conèixer a la ciutadania l’edifici i el funcionament dels diversos departaments de la casa de la vila.

L’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, ha subratllat que “tenim un primer trimestre carregat a nivell cultural, primer amb la celebració dels Tres Tombs, ara la Festa Major d’Hivern, després vindrà FiraPassió i el Carnaval i al març tenim cita amb la celebració de la capitalitat europea de les Passions”. En referència a les celebracions de Santa Eulàlia, en declaracions a l'emissora municipal, l’alcalde ha felicitat a La Fede “per la magnífica feina de les entitats de cultura popular municipals” i ha convidat a la ciutadania a participar de tots els actes festius i, especialment, a conèixer l’Ajuntament a través de les visites guiades teatralitzades que es faran enguany de la mà de LALTRE Col·lectiu. Així mateix, Eduard Rivas ha apuntat que el fet que ens trobem en un moment de desescalada de les restriccions sanitàries per la pandèmia, “afavorirà la retrobada i la cohesió de la població que suposa la celebració de la Festa Major”.

Els actes festius començaran el divendres a les 7 de la tarda amb la Tronada d’anunci de l’inici de les Festes de Santa Eulàlia a càrrec de La Fede, que tindrà lloc a la plaça de Santa Eulàlia. A continuació, hi haurà correfoc infantil amb els diables, músics i pollets dels Polls Folls pels carrers de la vila, que finalitzarà amb l’Encesa del fogueró de Santa Eulàlia. A les 8.30 del vespre es farà el sopar de torrada organitzat per la Colla Bastonera del Montserratí. I a les 10 de la nit, començarà el concert de Pascual & Els Desnatats, un trio format per membres de La Terrasseta de Preixens, que cavalquen entre els clàssics catalans, passant de la rumba al punk i els temes festius.

El dissabte 12 de febrer, dia de Santa Eulàlia, de 10 del matí a 2 del migdia la ciutadania podrà conèixer de prop l’Ajuntament d’Esparreguera a través de la Guia ciutadana per a habitar la institució, una visita teatralitzada per l’interior de la casa consistorial a càrrec de LALTRE Col·lectiu. Les entrades són gratuïtes, però cal reserva prèvia a través de la plataforma web entrades.esparreguera.cat. De 10 a 2 del migdia i de 4 a 7 de la tarda, Ceràmiques Sedó farà una jornada de portes obertes per donar a conèixer el seu taller i la seva obra artesanal. L’entrada és gratuïta, però cal reserva prèvia al telèfon 650 259 953.

La música també serà protagonista del matí amb l’actuació de les dues orquestres de guitarra i els dos grups de cambra de l’Escola Municipal de Música i Dansa d’Esparreguera, que interpretaran un programa farcit de temes populars i cinematogràfics, en el marc extraordinari de la Colònia Sedó. L’entrada és gratuïta, però cal reserva prèvia a [email protected]. A les 10.30 del matí hi haurà repic de campanes de Santa Eulàlia a càrrec dels Amics del Campanar d’Esparreguera i, a les 11 del matí, ofici solemne dedicat a la patrona amb cant dels goigs de Santa Eulàlia i ofrena a l’altar major.

La programació seguirà a les 12 del migdia amb ZUM, un concert familiar amb La Tresca i la Verdesca, que oferirà una proposta participativa, amb cançons i danses de creació i composició pròpies, a la plaça del Centre. I a les 12.30, la plaça de Santa Eulàlia acollirà el tradicional concert amb la Banda de Música d’Esparreguera, que comptarà amb servei de vermut a càrrec de La Barraka Alternativa d’Esparreguera. I, a continuació, arrossada popular i quinto de Festa Major, organitzat per La Fede i La Barraka.

A la tarda la programació seguirà, a les 5.30, amb la Cercavila de Santa Eulàlia amb la participació del Ball de les Gallines del Llagasta, el Ball de Gitanes Montserratines, el Ball de Bastons del Montserratí, els Geganters d’Esparreguera, els Castellers d’Esparreguera, la Banda de Música d’Esparreguera i les colles convidades de la Mulassa de Castellbisbal i el Drac de Sant Quintí de Mediona. En arribar a la plaça de Santa Eulàlia, cada ball farà un lluïment i, en acabar, hi haurà ballada conjunta i cantada popular de l’himne local, Galant Esparreguera.

A les 7.30 del vespre, la Colla de Diables estrena el Ball de les fúries de l’infern, un homenatge al passat diabòlic documentat al poble, els dimonis de La Passió que apareixen al quadre Judes a l'infern, i seguidament s’iniciarà el correfoc d’hivern. La nit estarà protagonitzada per la música. A les 9.30 del vespre, el Teatre La Passió serà l’escenari d’Aidalai, Tribut a Mecano, un espectacle de llum i color que ret homenatge al que ha estat el grup pop més conegut del panorama nacional espanyol. I a les 10 de la nit, a la plaça de Santa Eulàlia, concert amb Germà Negre, un grup banyolí amb un marcat estil musical basat en el folk amb aires festius, i DJ Roger Freedom.

El diumenge 13 de febrer la programació començarà a les 8 del matí amb el tradicional toc de matines amb els grallers dels Castellers d’Esparreguera, que començarà a la plaça de Santa Eulàlia i seguirà pels carrers de la vila. De 10 a 2 del migdia Ceràmiques Sedó tornarà a fer jornada de portes obertes. I a les 10 i a les 12 del migdia hi haurà visita guiada al Museu de la Colònia Sedó i el seu recinte industrial organitzada per l’Associació per a la Defensa del Patrimoni de la Colònia Sedó i el seu Entorn, Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat i MNATEC. L’entrada és gratuïta, però cal reserva prèvia al correu electrònic [email protected].

A les 12 del migdia es farà l’ofici solemne a l’església de Santa Eulàlia en el qual s’aixecarà el pilar d’honor dels Castellers d’Esparreguera i, a la mateixa hora, començarà la ballada de sardanes amb la Cobla Ciutat de Cornellà, a la plaça de l’Ajuntament. A la 1 del migdia se celebrarà la Diada Castellera de Santa Eulàlia amb els Castellers d’Esparreguera i els Castellers de Terrassa, a la plaça de l’Església. El punt i final de la Festa Major d’Hivern el posaran, a les 5.30 de la tarda, la Passada Bastonera de Santa Eulàlia organitzada per la Colla Bastonera del Montserratí, i a les 6 de la tarda, l’obra “Mamaaa!!” a càrrec de Teiatròlics de Banyoles, que es representarà al Patronat Parroquial en el marc de l’11è certamen del Concurs de Teatre Josep Colomé Miret.