Tanca
Cultura i Festes 1 de febrer de 2023

Esparreguera enceta un febrer ple de celebracions festives i culturals

Del 10 al 13 se celebra la Festa Major d’Hivern en honor a Santa Eulàlia, patrona de la vila; el dissabte 18 tindrà lloc la rua de Carnaval i el 13è Concurs de Comparses, el diumenge 19 els tradicionals Tres Tombs i l’últim cap de setmana del mes l’homenatge al compositor Josep Borràs. Els actes seguiran al març amb FiraPassió i la FestaVal

Esparreguera estrena un mes de febrer que enguany ve carregat de festes, tradicions i cultura popular. La primera celebració serà la Festa Major d’Hivern en honor a la patrona de la vila, Santa Eulàlia, que tindrà lloc entre el 10 i el 13 de febrer i comptarà amb la tradicional encesa del fogueró, la cercavila i diferents mostres de cultura popular, la primera Trobada de Gitanetes i diferents actuacions musicals, que aniran des del flamenc a versions i pop per a públic familiar. El dissabte 18 de febrer la festa continuarà amb la rua de Carnaval pels carrers del municipi i el 13è concurs de Comparses que tindrà lloc a la plaça del Centre i, l’endemà, diumenge 19, arribaran els tradicionals Tres Tombs, que enguany commemoren el seu 180è aniversari a la vila. El darrer cap de setmana de febrer el protagonista serà el compositor esparreguerí Josep Borràs, qui ens va deixar l’abril del 2020, i al qual se li retrà memòria amb una gal·la d’homenatge al Teatre de la Passió. La programació cultura seguirà també al març amb la celebració de FiraPassió, els dies 4 i 5, i la tercera edició de la FestaVal l’11 de març.

L’activitat festiva del mes de febrer arrencarà amb la Festa Major d’Hivern, que entre el 10 i el 13 de febrer programa una vintena d’activitats que tindran la cultura popular i la música com a protagonistes. Els actes arrencaran divendres al vespre amb l’encesa del fogueró de Santa Eulàlia, el correfoc infantil i el sopar de fogueró. El dissabte hi haurà la cercavila de Santa Eulàlia amb totes les colles de La Fede i dues colles convidades, els concerts de l’Escola Municipal de Les Arts, a la Colònia Sedó, i de la cantaora Laura Santos, a l’auditori Josep Borràs, el correfoc d’hivern i el concert de The Papa’s and The Popo’s. Diumenge s’estrenarà la primera Trobada de Gitanetes organitzada per les Gitanes Montserratines, que comptarà amb la participació de dues colles infantils convidades, també hi haurà Diada Castellera, concert de la Banda de Música d’Esparreguera i passada bastonera de Santa Eulàlia. La festa finalitzarà el dilluns amb el concert familiar “Els superherois. La gran aventura” de Pop per Xics, una ballada de sardanes amb la Cobla Ciutat de Cornellà i la cloenda de l’exposició d’Isidre Monés, amb una conversa entre l’artista i l’il·lustrador Oriol Malet.

El següent cap de setmana arrencarà amb la rua de Carnaval, que tindrà lloc el dissabte 18 de febrer a la tarda i desfilarà des de l’avinguda de Francesc Macià fins a la plaça del Centre, on es portarà a terme el Ball de Carnaval i el lliurament de premis del 13è Concurs de Comparses d’Esparreguera. Al concurs poden participar-hi totes aquelles persones o entitats del municipi que tinguin una comparsa amb un mínim de 10 persones. Les inscripcions estaran obertes fins al 15 de febrer i per registrar la sol·licitud cal enviar un correu a [email protected]. I diumenge 19 de febrer tindrà lloc l’acte central de les Festes de Sant Antoni Abat, els Tres Tombs. La jornada començarà amb l’esmorzar dels traginers i a les 12 del migdia s’iniciarà el tradicional recorregut dels Tres Tombs, encapçalats per la Banda de Música d’Esparreguera, seguits pel carruatge de Sant Antoni, la Bandera i els Abanderats, així com un centenar d’amazones i genets i una trentena de carruatges.

El mes de febrer finalitzarà amb l’homenatge al compositor esparreguerí Josep Borràs, autor de la música de La Passió d’Esparreguera i de nombroses caramelles i sardanes, que va morir l’abril de 2020 a l’edat de 90 anys. En aquest marc, el dissabte 25 de febrer s’inaugurarà una exposició fotogràfica a la Sala Municipal d’Exposicions i el diumenge 26, tindrà lloc una ballada de sardanes davant la casa natal del compositor, situada a l’avinguda de Francesc Marimon, i la gal.la en homenatge al llegat musical i en record del mestre “Celebrant el mestre Josep Borràs, visca el Tutu!”, al Teatre de La Passió. La programació cultural d’Esparreguera s’allargarà també al mes de març, que començarà els dies 4 i 5 amb la celebració de FiraPassió, la única fira de passions de Catalunya, que concentra parades d’artesans i oficis i compta també amb animació i representacions al carrer de diferents escenes del drama sacre. I el dissabte 11 de març l’aparcament del Teatre de La Passió acollirà la tercera edició de la FestaVal, la Festa dels Valors, una jornada solidària organitzada per la Xarxa d’AMPA’S d’Esparreguera i els Bombers de la Generalitat de Catalunya en benefici de la infància en risc atesa a Sant Joan de Déu.