Tanca
Cultura i Festes 6 de febrer de 2023

Esparreguera celebra aquest cap de setmana la Festa Major d’Hivern

La programació, que començarà divendres al vespre i s’allargarà fins dilluns, inclou diverses mostres de cultura popular de la mà de la Federació d’Entitats de Cultura Popular i Tradicional Catalana d’Esparreguera; propostes musicals per a tots els públics, que aniran des del flamenc a versions i pop per a públic familiar, i activitats de descoberta del patrimoni local

Esparreguera celebra aquest cap de setmana la Festa Major d’Hivern, en honor a la seva patrona, Santa Eulàlia, amb una trentena d’activitats. La programació tindrà com a plats forts la cultura popular i la música en directe amb activitats com la tradicional cercavila i les diferents actuacions de les colles que formen la Federació d’Entitats de Cultura Popular i Tradicional Catalana d’Esparreguera (la Fede) i els concerts de l’Escola Municipal de Les Arts, la Banda de Música d’Esparreguera, The Papa’s & The Popo’s i, per a públic familiar, Pop per xics. Entre les novetats d’aquesta edició hi destaca el concert de la cantaora esparreguerina Laura Santos, la primera Trobada de Gitanetes i la conversa entre els il·lustradors esparreguerins Isidre Monés i Oriol Malet. En la celebració també tindrà especial protagonisme el patrimoni local, ja que la programació inclou visites guiades al Museu de la Colònia Sedó i al taller de Ceràmiques Sedó. El pressupost municipal destinat a la Festa Major d’Hivern és de 30.900 euros i inclou la contractació de totes les activitats programades així com la comunicació i difusió de la programació.

El regidor de Cultura, Juan Jurado, ha explicat que “el centre de la festa és la cultura popular, amb la cercavila i les diferents trobades i mostres, i també hi ha la ja tradicional carpa de la plaça de l’Església que és el punt que aglutina totes les activitats” i ha subratllat que també hi ha “algunes novetats destacables que no modifiquen però el concepte tradicional de la festa”. Entre aquestes novetats hi destaca el concert de la cantaora Laura Santos, “una esparreguerina que té molt art i que volem que tingui espai i reconeixement a Esparreguera, perquè un dels propòsits de la Regidoria de Cultura és donar a conèixer al municipi la feina de diferents artistes nascuts a la vila” ha assegurat Jurado. Entre les propostes d’enguany també hi ha una presentació literària, el concert familiar de Pop per xics i la cloenda de l’exposició “És que no sé fer una altra cosa. La vida amb un llapis” d’Isidre Monés, amb una conversa entre l’artista i l’il·lustrador esparreguerí Oriol Malet que “de ben segur serà molt interessant”.

La programació començarà aquest dijous, a les 6 de la tarda, amb la presentació del llibre “Sueños de aves: Reflexiones de campo sobre su conservación” de Ricard Gutiérrez, zoòleg i especialista en conservació de la biodiversitat, a la Biblioteca Municipal L’Ateneu. Els actes festius però, s’iniciaran el divendres a les 7 de la tarda amb la tronada d’anunci de l’inici de les Festes de Santa Eulàlia, a càrrec de La Fede, que tindrà lloc a la plaça de Santa Eulàlia. A continuació, hi haurà l’encesa del fogueró de Santa Eulàlia, que enguany anirà a càrrec de Montserrat Castellví, en reconeixement a la seva dedicació a la música i a la cultura popular de la vila. Els actes seguiran a les 7.30 amb el correfoc infantil amb els Polls Folls i la colla infantil convidada, Potafocs de Castellbisbal. A les 8.30, es farà el sopar del fogueró organitzat per la Colla de Diables d’Esparreguera i La Fede i, seguidament, hi haurà animació musical amb Sons of Llagasta & Ciscu Batilles Show.

El dissabte 11 de febrer arrencarà a les 8 del matí amb el toc de matines dels Grallers dels Castellers d’Esparreguera. De 10.30 a 12.30 del migdia la plaça de la Pagesia acollirà el taller familiar de ciència “Rosalind Franklin”, a càrrec de Lutravioleta i organitzat per la Barraka Alternativa. I a les 12 del migdia, començarà la Cercavila de Santa Eulàlia amb la participació del Ball de les Gallines del Llagasta, del Ball de Gitanes Montserratines, del Ball de Bastons del Montserratí, dels Geganters d’Esparreguera, dels Castellers d’Esparreguera, de La Banda de Música d’Esparreguera i de dues colles convidades. Paral·lelament, la Barraka Alternativa organitza, a les 2 del migdia, una calçotada popular i, a les 5 de la tarda, un bingo musical a la plaça de la Pagesia.

A la tarda la protagonista serà la música amb el concert de l’Escola Municipal de Les Arts a la Colònia Sedó, a les 5 de la tarda, organitzat per l’Associació per a la Defensa del Patrimoni de la Colònia Sedó i el seu entorn, CECBLL, Escola Municipal de Les Arts i MNACTEC. L’entrada és gratuïta, però cal reserva prèvia a [email protected]. I a les 7 del vespre l’auditori Josep Borràs de l’Escola de Les Arts acollirà el concert de flamenc de la cantaora Laura Santos, acompanyada de Paquillo García a la guitarra, Sergio Murillo al cajón flamenc i de l’elegant bailaora Isabel Marsol. Les entrades del concert ja es poden comprar a la web entrades.esparreguera.cat. Els actes seguiran a les 8 del vespre amb el correfoc d'hivern amb la Colla de Diables d’Esparreguera i Diables d’Horta de Barcelona. I el dia finalitzarà amb el concert de The Papa’s & The Popo’s, que farà sonar els èxits del rock, del punk i de l’ska de tots els temps, sense renunciar als grans temes del moment, a la plaça de l’Església.

El diumenge 12 de febrer, dia de Santa Eulàlia, començarà amb una de les novetats d’enguany, la primera Trobada de gitanetes organitzada per les Gitanes Montserratines, que comptarà també amb la participació de les colles de Gitanes de Mediona i gitanes infantils del Pla del Penedès. A les 12 del migdia es farà l’ofici solemne a l’església de Santa Eulàlia en el qual s’aixecarà el pilar d’honor dels Castellers d’Esparreguera i la 1 del migdia començarà la Diada castellera de Santa Eulàlia amb els Castellers de Terrassa i els Castellers d’Esparreguera, a la plaça de Santa Eulàlia. A les 5 de la tarda l’Ateneu acollirà el tradicional concert a càrrec de la Banda de Música d'Esparreguera. A les 6 de la tarda s’iniciarà la passada bastonera de Santa Eulàlia amb la Colla Bastonera del Montserratí i, a la mateixa hora, el Patronat Parroquial acollirà l’obra de teatre “La nit de Sant Joan”, a càrrec del Grup Pam Teatre del Casal de Sant Pere de Terrassa, emmarcada en el 12è Certamen Ramon París Tàssies de teatre amateur.

El matí del dilluns 13 de febrer estarà dedicat al públic familiar amb el concert “Els superherois. La gran aventura” a càrrec de Pop per xics, a les 12 del migdia a la plaça de Santa Eulàlia. El mateix escenari acollirà a les 6 de la tarda la ballada de sardanes amb la Cobla Ciutat de Cornellà i, a la mateixa hora, a la Sala d’Exposicions Municipal es farà la cloenda de la mostra "És que no sé fer una altra cosa. La vida amb un llapis", amb una conversa entre els il·lustradors Isidre Monés, autor de l’exposició, i Oriol Malet. En referència a les activitats de descoberta del patrimoni local, el dissabte 11 de febrer de 10 a 1 del migdia i de 4 a 7 de la tarda, Ceràmiques Sedó farà una jornada de portes obertes per donar a conèixer el seu taller i la seva obra artesanal. L’entrada és gratuïta, però cal reserva prèvia al telèfon 650 259 953. Així mateix, el Museu de la Colònia Sedó obrirà les seves portes de 10 a 2 del migdia, tant dissabte com diumenge, i oferirà visites guiades gratuïtes al seu recinte el diumenge 12 de febrer a les 10 i a les 12 del migdia. L’activitat està organitzada per l’Associació per a la Defensa del Patrimoni de la Colònia Sedó i el seu Entorn, Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat i MNATEC. Per a les visites guiades, cal fer reserva prèvia a [email protected].