Tanca
Cultura i Festes 18 de gener de 2023

Els tradicionals Tres Tombs d’Esparreguera se celebraran el diumenge 19 de febrer

Enguany la festa celebra el seu 180è aniversari i no tindrà lloc a finals de gener, com en els darrers anys, si no que es trasllada a mitjans de febrer. Tot i això, aquest dissabte hi haurà els actes previs de les Festes de Sant Antoni Abat amb la missa en honor al sant, el repartiment del panet i la recuperació de la tradicional passejada amb les banderes

Els tradicionals Tres Tombs d’Esparreguera se celebraran enguany el diumenge 19 de febrer i no el 29 de gener com estava inicialment previst per la coincidència amb la celebració d’aquesta festa popular en altres municipis i la dificultat associada de llogar carruatges i cavalls per aquella data. Aquest any les Festes de Sant Antoni Abat commemoren el seu 180è aniversari a la vila i, per aquest motiu, l’agrupació local ha volgut recuperar un acte històric com és la passejada amb les banderes pels carrers del poble fins arribar a la casa del Capità de Bandera, que enguany serà en David Pleguezuelos. Aquest acte tindrà lloc aquest dissabte, 21 de gener, a les 8.30 del vespre, després de la celebració de la missa en honor al sant. Una altra de les novetats importants d’enguany és l’aplicació del Protocol de benestar animal, seguretat i reglament d’ordre de les cavalcades i passades de la Federació Catalana dels Tres Tombs, que implica alguns canvis en l’organització de l’acte, com la necessitat de realitzar una inscripció prèvia per a tots aquells carros, carruatges o cavalls muntats que vulguin participar el mateix dia de la festa.

El president de l’Agrupació de Sant Antoni Abat d’Esparreguera, Joan Mas Martí, ha explicat que “el canvi de data ha estat una decisió molt difícil de prendre, però ha estat consensuada entre l’Ajuntament i l’Agrupació i només afectarà a la celebració d’enguany”. Segons ha afirmat Mas, “la celebració dels Tres Tombs a finals de gener ha coincidit amb la celebració en altres municipis i s’ha afegit al fet que, passada la pandèmia, el volum de cavalls disponibles que es podien contractar de fora ha disminuït a gairebé la meitat”. Això impossibilitava poder celebrar la festa amb les condicions que mereixia el 180è aniversari i, “després de mantenir converses amb els diferents tractants de bestiar i hípiques que hi participen normalment, es va decidir que el millor dia era el 19 de febrer, ja que ens permetria poder disposar de tots els carruatges i cavalls que es requereixen per a celebrar la festa amb les condicions que mereix una efemèride com la que celebrem enguany”, ha subratllat el president de l’Agrupació.

En referència a aquesta commemoració, Mas ha apuntat que “desconeixem del cert quan es va originar i començar a celebrar la festa dels Tres Tombs a Esparreguera, ja que no s’ha trobat cap font escrita, tanmateix, sí que disposem del testimoniatge de la bandera vella, que data del 1843”. Per tant, aquest element patrimonial de l’Agrupació s’ha pres com a data d’origen de les Festes de Sant Antoni Abat a Esparreguera, “i atenent a que no ens consta cap referència més antiga, enguany celebrem els 180 anys de tradició”. La programació de les Festes de Sant Antoni Abat començaran aquest dissabte a les a les 7.30 del vespre amb la missa en honor al sant i en record als socis difunts de l’agrupació, a l'església parroquial de Santa Eulàlia. Durant l’acte religiós també tindrà lloc la benedicció de les banderes i el repartiment del panet de Sant Antoni. Seguidament, a les 8.30 del vespre, s’iniciarà la passejada amb les banderes de l’agrupació portades per la família Pleguezuelos, els abanderats d’enguany, acompanyats pel grup de música tradicional Ministrers del Sabre i una comitiva amb torxes portades per socis, amics i familiars. En arribar a casa del Capità de Bandera, s’obsequiarà els presents amb un brindis amb coca i mistela.

Els actes festius seguiran el dissabte 18 de febrer al matí amb el lliurament dels tortells de Sant Antoni a la Residència Municipal Can Comelles, on es faran tres voltes simbòliques amb els genets de l’Hípica d’Esparreguera. I, seguidament, hi haurà el concert gratuït de la Big Band Bum de l’Escola Municipal de Les Arts a l’auditori de l’escola El Puig. L’acte central de les Festes de Sant Antoni Abat, els Tres Tombs, se celebrarà el diumenge 19 de febrer. La jornada començarà a les 9 del matí amb l’esmorzar dels traginers per a tots els participants a la plaça de la Pagesia, que enguany  serà de pagament excepte per a socis i participants a la festa. A les 11 es farà la concentració de les cavalleries al carrer del Bruc per iniciar a les 12 del migdia el tradicional recorregut dels Tres Tombs, encapçalats per la Banda de Música d’Esparreguera, seguits pel carruatge de Sant Antoni, la Bandera i els Abanderats, així com un centenar d’amazones i genets i una trentena de carruatges.

El recorregut d’enguany serà l’itinerari tradicional que transcorrerà pel carrer del Bruc (només el primer tomb), carrer de Montserrat, plaça de l'Església, carrer Gran, carrer de l'Hospital, plaça de la Constitució, carrer dels Arbres, carrer de Ferran Puig, carrer d'Orenci Valls i plaça de Sant Magí. Aquest any, com a novetat, es començarà a aplicar el Protocol de benestar animal, seguretat i reglament d’ordre de les cavalcades i passades de la Federació Catalana dels Tres Tombs que es fixa en l’estat dels animals, amb la presència d’una persona veterinària que revisa els cavalls per comprovar que tenen els papers en ordre i que no presenten cap ferida ni símptoma de malaltia. El protocol però, fa incís en la tradició i la seva qualitat i també procura que els participants vagin ben vestits o els guarniments llueixin bé. D’altra banda, en aquesta edició també es farà un concurs de dibuix escolar i dos de fotografia sobre els Tres Tombs d’Esparreguera, un d’ells amb la col·laboració de l’AFE.  Les bases de participació d’aquests tres certàmens es poden consultar al compte d’Instagram @santantoniesparreguera.