Tanca

Esparreguera es trasllada aquest cap de setmana a l’any zero amb la celebració de FiraPassió

Enguany la fira comercial, que reunirà un centenar de parades d’artesania, oficis i comerços locals, arrencarà divendres a la tarda i s’allargarà fins diumenge al vespre. La programació inclou espectacles itinerants, cercaviles amb escenes de La Passió, la desfilada dels Armats de Mataró, la popular Crucificades World Race i l’emissió en directe del programa de Ràdio Flaixbac El Vermut de Llucià Ferrer

Esparreguera celebra aquest cap de setmana la cinquena edició de FiraPassió, un festival cultural i comercial, organitzat per La Passió d’Esparreguera i l’Ajuntament d’Esparreguera, que farà retrocedir els carrers del centre del municipi fins a l’any zero i concentrarà un centenar de parades d’artesania, gastronomia, bijuteria, moda i bellesa, entre d’altres. Enguany, com a novetat, la fira comercial avança la seva obertura a divendres a les 5 de la tarda i romandrà oberta fins diumenge a les 8 del vespre. Així mateix, com és habitual, s’han programat diferents activitats, com les cercaviles de L’entrada a Jerusalem i la Festa de la Llum, espectacles itinerants, exposicions fotogràfiques sobre les diferents passions de Catalunya i sobre els cartells de la temporada 2023 i entre els actes hi haurà també, una altra de les novetats d’aquesta edició, l’emissió en directe des de la Plaça de Santa Eulàlia del programa El Vermut de Llucià Ferrer de Ràdio Flaixbac. A més, la plaça de la Pagesia serà l’escenari de les activitats organitzades per la Barraka Alternativa, amb propostes musicals, teatrals i la popular cursa de relleus Crucificades World Race. FiraPassió comptarà també amb la presència de la Federació Catalana de Passions, que agrupa disset poblacions catalanes.

La fira comercial es concentrarà als carrers dels Arbres, plaça de la Pagesia, del Taquígraf Garriga, plaça de Santa Eulàlia, Gran, plaça de l’Ajuntament, de l’Hospital i plaça de la Constitució, i estarà oberta divendres de 5 a 8 del vespre, dissabte de 10 del matí a 9 del vespre i diumenge de 10 del matí a 8 del vespre. El regidor de Cultura, Juan Jurado, ha assegurat que “FiraPassió s’ha convertit en un referent municipal i també comarcal que seguim potenciat, juntament amb La Passió i la Federació Catalana de Passions, com un element culturalment molt interessant, que ja s’ha fet un espai dins el cicle festiu municipal, però que és també rellevant des de la vessant de dinamització econòmica”. La programació d’aquesta edició s’ha treballat, com ja es va fer en la passada, des del Comissionat de Cultura i la data de celebració ha passat de mitjans de febrer a principis de març “perquè també s’ha retardat l’inici de la temporada de La Passió, que començarà el 19 de març”. “Tot i que en el calendari FiraPassió s’ha allunyat de la celebració de la Festa de Santa Eulàlia, segueix mantenint la seva força i guanya així també més autonomia”, ha subratllat el regidor de Cultura.

Per la seva banda, el president de La Passió d’Esparreguera, Enric Galceran, ha explicat, en declaracions a l’emissora municipals, que “entre les novetats d’enguany hi ha l’inici de la fira el divendres a la tarda i també l’emissió en directe del programa El Vermut de Llucià Ferrer, que ens ajudarà a fer soroll i a donar a conèixer FiraPassió i l’inici de temporada de Passions al territori català”. Així mateix el president de l’entitat ha assegurat que “FiraPassió és un esdeveniment que ja s’ha consolidat i que ens ajuda a exterioritzar aquets fet cultural, perquè és una manera de sortir del teatre, mostrar l’espectacle al poble i fer que tothom se’n pugui sentir orgullós i s’hi pugui sumar”. La programació del festival cultural arrencarà dissabte 4 de març a les 10 del matí amb la repicada de campanes a càrrec dels Amics del Campanar. A les 11 se celebrarà la inauguració oficial de FiraPassió a la Biblioteca Municipal L’Ateneu amb la participació de les entitats organitzadores i una breu acció escènica a càrrec de LALTRE Col·lectiu.

A la mateixa hora la plaça de la Pagesia acollirà l’espectacle familiar en clau de clown de La Petra, organitzat per la Barraka Alternativa d’Esparreguera. A les 11.30 del matí i també a les 6 de la tarda es podrà veure l’espectacle musical itinerant “Quo Vadis?” a càrrec de Xarop de Canya, en el qual una comitiva de cèlebres músics de la Roma imperial recorrerà amb els seus instruments els carrers de la vila amb un repertori de música tradicional. I a les 11.45, s’inauguraran les exposicions “Les nostres passions”, una mostra fotogràfica de l’espectacle de les diferents Passions que formen part de la Federació de Passions de Catalunya, i “Propostes presentades a la 1a edició del concurs pel cartell de la temporada 2023 de La Passió d’Esparreguera”, a la Sala d’Exposicions Municipal. A les 12 del migdia la plaça de Santa Eulàlia acollirà una de les novetats d’enguany, El Vermut de Llucià Ferrer, que emetrà en directe el seu programa de Ràdio Flaixbac en un format àgil, divertit, amb públic i sobretot musical, amb la presència de famosos i cultura de vermut. A la mateixa hora a la plaça de la Pagesia, la Barraka Alternativa d’Esparreguera organitza Mateolika, una performance, on el teatre i la improvisació són la marca de la casa. I a les 12.30 del migdia començarà la cercavila L’entrada a Jerusalem, a càrrec d’actors i actrius de La Passió d’Esparreguera, pels carrers de la fira.

A les 5 de la tarda tindrà lloc la conferència de Fran Valentí Serra de Manresa, autor del llibre Passió per la Setmana Santa, a la sala d’actes de Can Pasqual. A la mateixa hora, la plaça de la Pagesia acollirà el taller de vestuari Sant Sudari i a les 6 de la tarda el concert Dame confites amb Raquel Cruces, ambdós actes organitzats per la Barraka Alternativa. A les 7 del vespre els actors i actrius de La Passió tornaran a recórrer els carrers de la fira amb una altra de les escenes més emblemàtiques del drama sacre La festa de la llum. A les 8 del vespre hi haurà concert amb Àcid + Atena Art, que portaran el seu rap de la terra, en català amb denúncia política i social i el grafit en directe a la plaça de la Pagesia. I la programació de dissabte finalitzarà a les 8.15 del vespre amb el suïcidi de Judes i el ball de les fúries de l’infern a càrrec de la Colla de Diables d’Esparreguera, a la plaça de Santa Eulàlia.

L’endemà, diumenge, a les 11 del matí i a la 1 del migdia es podrà veure desfilar als Armats de Mataró pels carrers i places de la FiraPassió. A les 12, al passatge de les Eixides, se celebrarà la quarta edició de la cursa de relleus Crucificades Worl Race, a les 2.30 del migdia es farà una gran fideuada popular i a les 3.30 tindrà lloc la sessió de micro obert operació Hosanna, aquests actes se celebraran a la plaça de la Pagesia i estan organitzats per la Barraka Alternativa. Els actes de FiraPassió finalitzaran a les 7 de la tarda amb la cercavila La Festa de la Llum i a les 8.15 del vespre amb LHORT_compress.jpg, una reversió en clau performativa de ”L'hort de Getsemaní” a càrrec de la jove companyia LALTRE, a la plaça de la Pagesia. Així mateix, durant tot el cap de setmana, els personatges més tòpics de La Passió passejaran per la fira per a crear microescenes inversemblants i còmiques.