Tanca
Cultura i Festes Comerç 15 de febrer de 2022

Esparreguera celebra aquest cap de setmana la quarta edició de FiraPassió

Enguany la festa recupera el seu format tradicional amb un centenar de parades d’artesania, productes diversos i comerços locals. Així mateix, la programació inclou espectacles itinerants, les cercaviles a càrrec dels actors i actrius de La Passió, la desfilada dels Armats de Mataró i la popular Crucificades World Race, organitzada per la Barraka Alternativa

Esparreguera celebra aquest cap de setmana la quarta edició de FiraPassió, la única fira de passions de Catalunya, que recupera el seu format tradicional després que l’any passat es va veure obligada a reduir la programació a causa de la pandèmia. Aquest festival cultural i comercial, organitzat per La Passió d’Esparreguera, Esparreguera Comerç i l’Ajuntament, farà retrocedir els carrers del centre del municipi fins a l’any zero i concentrarà un centenar de parades d’artesania, gastronomia, bijuteria, moda i bellesa, entre d’altres. A més, s’han programat diferents activitats, com les cercaviles de L’entrada a Jerusalem i la Festa de la Llum, espectacles itinerants, l’exposició “Les nostres passions” i les diferents propostes de la Barraka Alternativa, com el vermut popular “La multiplicació dels pans i els peixos” o la popular cursa de relleus Crucificades World Race. FiraPassió comptarà també amb la presència de la Federació Catalana de Passions, que agrupa disset poblacions catalanes, i Europassion, una associació que engloba 83 passions de 16 països europeus diferents. D’altra banda, resta pendent de confirmar si el correfoc que la Colla de Diables havia de fer el cap de setmana passat en el marc de la Festa Major d’Hivern i es va suspendre per la situació meteorològica, es farà finalment aquest dissabte al vespre.

La fira comercial es concentrarà als carrers dels Arbres, plaça de la Pagesia, Taquígraf Garriga, plaça de Santa Eulàlia, Gran, plaça de l’Ajuntament, de l’Hospital i plaça de la Constitució, i estarà oberta dissabte de 10 del matí a 9 del vespre i diumenge de 10 del matí a 8 del vespre. A la part alta del carrer dels Arbres, davant la sala d’exposicions municipal, s’agruparan els punts informatius de les diferents Passions; a la plaça de Santa Eulàlia, hi haurà atraccions ecològiques pels infants; i a la plaça de l’Ajuntament, se situarà un estand del consistori per a informar a la ciutadania sobre la nova edició dels pressupostos participatius. El regidor de Cultura Juan Jurado, ha destacat que “la part comercial segueix amb força, perquè el volum de parades serà similar al de fa dos anys, i tornarem a tenir una fira per presumir”.

Del centenar de parades que s’hi esperen una quinzena seran de comerços locals. El president de l’Associació Esparreguera Comerç, Vicente Calabuig, ha afirmat que “pel comerç poder tornar a celebrar aquesta fira és un senyal de recuperació de certa normalitat” i ha afegit que “per nosaltres FiraPassió és un aparador que permet projectar Esparreguera a l’exterior, tant a nivell del comerç local com d’una tradició tan arrelada com és la representació de La Passió, i això la diferencia d’altres fires similars que es puguin celebrar a Catalunya”. Per la seva banda, el president de La Passió d’Esparreguera, Enric Galceran, ha destacat que “FiraPassió ens permet exterioritzar allò que fem, que és teatre i també cultura popular, i apropar-ho al poble”. Enric Galceran ha explicat que “enguany és previst que vinguin gairebé una desena de passions catalanes i la passió convidada serà la de Castelvell, que ens farà una representació d’una part del seu espectacle a l’escenari que tindrem al carrer dels Arbres”.

La programació del festival cultural arrencarà dissabte 19 de febrer a les 10 del matí amb repicada de campanes a càrrec dels Amics del Campanar i l’obertura de la fira comercial. A les 11 se celebrarà la inauguració oficial de FiraPassió a la Biblioteca Municipal L’Ateneu amb la participació de les entitats organitzadores i una breu acció escènica a càrrec de LALTRE Col·lectiu. A les 11.30 del matí i també a les 6 de la tarda es podrà veure l’espectacle musical itinerant “Aires de revolta a Judea” a càrrec de Xarop de Canya, “un espectacle que programa la Regidoria de Cultura i que la companyia ha adaptat per a l’ocasió, personalitzant el protagonista, que representarà un personatge destacat de la Passió”, ha explicat el regidor. I a les 11.45, s’inaugurarà l’exposició “Les nostres Passions”, una mostra fotogràfica de l’espectacle de les diferents Passions que formen part de la Federació de Passions de Catalunya, a la Sala d’Exposicions Municipal. I a les 12.30 del migdia començarà la cercavila L’entrada a Jerusalem, a càrrec d’actors i actrius de La Passió d’Esparreguera, que a les 7 del vespre també sortiran al carrer per fer una altra de les escenes més emblemàtiques de l’espectacle, la Festa de la Llum.

La plaça de la Pagesia serà l’escenari de les activitats organitzades per la Barraka Alternativa. A les 11.30 del matí, es representarà l’espectacle familiar amb Maria Coll “La Petra amb Passió” i a les 12 del migdia tindrà lloc el vermut popular “La multiplicació dels pans i els peixos”. La programació seguirà a les 5 de la tarda amb el taller “Vine a fer-te el teu vestit de La Passió”, a les 8 del vespre hi haurà concert amb Sittar Green i Alex Marteen i a les 10 de la nit, Viacrucis, una gimcana popular amb les estacions de la Via Dolorosa. L’endemà, diumenge, a les 11 del matí i a la 1 del migdia es podrà veure desfilar als Armats de Mataró. A les 12, al passatge de les Eixides, se celebrarà la tercera edició de la cursa de relleus Crucificades Worl Race i a les 2.30 del migdia es farà una gran fideuada popular, ambdues activitats organitzades per la Barraka Alternativa. Els actes de FiraPassió finalitzaran a les 7 de la tarda amb la cercavila La Festa de la Llum, que posarà el punt i final a la quarta edició del festival.