Tanca
Cultura i Festes 31 de gener de 2022

Esparreguera celebra aquest mes de febrer la Festa Major d’Hivern i Fira Passió

Les celebracions en honor a la patrona de la vila, Santa Eulàlia, es faran els dies 11, 12 i 13 de febrer i tindran com a protagonistes la cultura popular, la música i el patrimoni local. I el cap de setmana del 19 i 20 de febrer se celebrarà la 4a edició de Fira Passió, un esdeveniment comercial i cultural que farà retrocedir la vila a l’any 0

Aquest mes de febrer Esparreguera recupera les dues celebracions que integren el model festiu d’hivern de la vila i que l’any passat no es van poder celebrar amb plenitud a causa de la pandèmia: la Festa Major dedicada a Santa Eulàlia i FiraPassió. La primera en arribar serà la Festa Major d’Hivern, que tindrà lloc els dies 11, 12 i 13 de febrer i tornarà a tenir la cultura popular com a gran protagonista de la mà de les colles de la Federació d’Entitats de Cultura Popular i Tradicional Catalana d’Esparreguera (la Fede). La programació també inclou música, portes obertes per a conèixer el patrimoni local i, com a novetat, una visita teatralitzada a l’Ajuntament d’Esparreguera a càrrec de LALTRE Col·lectiu, per a conèixer d’una manera diferent l’edifici i el funcionament dels diversos departaments de la casa de la vila. Seguidament, els dies 19 i 20 de febrer, els carrers del centre d’Esparreguera retrocediran a l’any 0 per a acollir la quarta edició de Fira Passió, la única fira de passions de Catalunya, que concentrarà parades comercials i comptarà també amb animació i representacions al carrer de diferents escenes del drama sacre.

La programació de les dues celebracions es donarà a conèixer properament a través de la web municipal i també es distribuirà, en paper, a les llars del municipi. “Es repartirà un únic programa amb dues portades, que reflectirà la distinció i alhora la proximitat entre les dues celebracions, ja que són esdeveniments diferenciats però que junts formen les festes d’hivern de la vila”, ha explicat el regidor de Cultura, Juan Jurado. Les activitats s’han treballat i coordinat en el si del Comissionat de Cultura, que compta amb la participació de les associacions participants en el cicle festiu, i el pressupost municipal destinat a les activitats d'aquestes dues celebracions és de 24.485 euros. A més, aquest any s’ha sumat una nova col·laboració amb l’entitat local LALTRE Col·lectiu, que protagonitzarà una de les novetats d’enguany: “una visita guiada a l’Ajuntament, que es farà el dissabte 12 de febrer al matí, per a permetre a la ciutadania conèixer la casa de la vila d’una manera més artística, digital i divertida”, ha destacat Jurado.

La Festa Major d’Hivern, que començarà amb l’Encesa del Fogueró de Santa Eulàlia i el sopar de torrada, comptarà al llarg del cap de setmana amb diverses activitats de cultura popular, com la diada castellera, la passada bastonera, correfocs infantil i d’adults, ballada de sardanes i la cercavila de Santa Eulàlia amb la participació de les diverses colles de la Fede i dues colles convidades. La música també tindrà un paper destacat en la programació amb el tradicional concert vermut de la Banda de Música d’Esparreguera, l’actuació de l’Escola Municipal de Música i Dansa al Museu de la Colònia Sedó i els concerts de Pascual & Els Desnatats, Germà Negre i, per a públic familiar, La Tresca i la Verdesca. Així mateix, al llarg del cap de setmana es podran realitzar visites per a conèixer el Museu de la Colònia Sedó i el seu recinte industrial i el taller artesanal de Ceràmiques Sedó.

Pel que fa a FiraPassió, l’esdeveniment seguirà el mateix format que en les darreres edicions i comptarà amb un espai de fira comercial, que es concentrarà als carrers dels Arbres, plaça de la Pagesia, Taquígraf Garriga, plaça de Santa Eulàlia, Gran, plaça de l’Ajuntament, de l’Hospital i plaça de la Constitució, que acolliran diverses parades d’artesans, oficis i comerços. Així mateix també hi haurà espectacles itinerants a càrrec dels actors i actrius de La Passió, que representaran L’entrada de Jerusalem i La Festa de la Llum; la desfilada dels Armats de Mataró, l’espectacle Aires de revolta a Judea de Xarop de Canya i la programació de la Barraka Alternativa, que inclou la popular Crucificades World Race. La fira, organitzada per La Passió d’Esparreguera, Esparreguera Comerç i l’Ajuntament, comptarà amb la presència de la Federació Catalana de Passions i d’Europassion, una associació que engloba 83 passions de 16 països europeus diferents. “Aquest any Esparreguera és, a més, la Capital Europea de les Passions, un fet que es farà especialment visible del 4 al 6 de març, quan es realitzarà una trobada que omplirà el municipi d’activitats culturals i de col·laboradors de les diferents Passions europees”, ha recordat el regidor de Cultura.