Tanca
Cultura i Festes 3 de març de 2022

Esparreguera celebra aquest cap de setmana la capitalitat europea de les Passions

El municipi acollirà la 40a edició de l’Europassion, que donarà el tret de sortida a la temporada de Passions de Catalunya amb l’estrena de la nova versió de La Passió d’Esparreguera. L’acte comptarà amb la presència de nombroses personalitats, entre elles el president de la Generalitat, la presidenta del Parlament, la consellera de Cultura i l'alcalde d'Esparreguera

Esparreguera acull aquest cap de setmana la 40a edició de l’Europassion, que reunirà prop de 200 representants de 35 Passions de 14 països europeus diferents, que es trobaran a la vila amb l’objectiu de compartir experiències i posar en valor aquestes expressions centenàries. L’esdeveniment servirà també per a presentar la temporada de Passions a Catalunya, que després de dos anys marcats per la situació sanitària, espera enguany poder recuperar la normalitat. La trobada està organitzada per La Passió d’Esparreguera i la Federació Catalana de Passions i tindrà com a acte central, dissabte a la tarda, una mostra de cultura popular i la representació del drama sacre esparreguerí, que estrenarà la nova versió de l’espectacle. La celebració de l’efemèride comptarà amb la presència de les màximes autoritats catalanes, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, l’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, el regidor de Cultura, Juan Jurado, el president d’EuroPassion, Josef Lang, el de la Federació Catalana de Passions, Jordi Carapuig, i el de La Passió d’Esparreguera, Enric Galceran.

L’associació EuroPassion és un moviment que es va fundar a Esparreguera fa 40 anys i que agrupa prop de 80 representacions de 16 països europeus, la majoria dels quals –França, Àustria, Alemanya, Bèlgica, Eslovènia, Espanya, França, Itàlia, Polònia, Portugal, República Txeca, Romania i Suïssa, juntament amb Catalunya–, serà present aquest cap de setmana a Esparreguera per celebrar l’efemèride, estrènyer vincles i posar en valor la força d’aquesta tradició cultural. “Estem molt contents de poder acollir tota aquesta delegació de Passions, és un fet que genera sentiment de pertinença europea i ens uneix amb molts territoris més enllà de Catalunya”, ha destacat l’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, que ha subratllat que “l’esdeveniment comptarà amb la presència de les màximes autoritats polítiques catalanes, perquè l’efemèride és un fet cultural important pel país i també per Esparreguera, ja que la Passió és un tret distintiu que ens dona nom i ens fa ser coneguts en tot el territori català”.

La delegació europea arriba avui a Esparreguera i demà començarà el programa d’activitats amb una visita a la Cova de Sant Ignasi a Manresa, una visita institucional al Parlament, al Palau Episcopal i al monestir de Montserrat. A la nit tindrà lloc el sopar de commemoració del 40è aniversari d’Europassion, presidit per la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que farà un reconeixement a les Passions fundadores, tres franceses i tres catalanes, les d’Esparreguera, Olesa i Ulldecona. El dissabte al matí hi haurà l’assemblea, en la qual hi participaran dos delegats de cada Passió, i comptarà amb traducció simultània a sis idiomes (català, castellà, francès, anglès, italià i alemany). La resta de visitants, durant el matí, faran una visita guiada per Esparreguera per a conèixer diversos llocs d’interès del municipi.

A la tarda hi haurà l’acte central, amb una mostra de cultura popular a la plaça de la Sardana, davant del teatre, a càrrec de la Federació d’Entitats de Cultura Popular d’Esparreguera, i la representació de la Passió d’Esparreguera, en una versió nova de l’espectacle, amb un format reduït i amb moltes novetats artístiques i tècniques. L’acte comptarà amb la presència del president de la Generalitat, Pere Aragonès, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, la directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, Adelaida Moya, l’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, el regidor de Cultura, Juan Jurado, la diputada socialista al Parlament, Rocío García, la presidenta de la Federació Catalana de Municipis i alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau, el bisbe de Sant Feliu de Llobregat, Agustí de Cortès, el president d’EuroPassion, Josef Lang, el de la Federació Catalana de Passions, Jordi Carapuig, i el de La Passió d’Esparreguera, Enric Galceran, a més de diversos regidors, regidores, alcaldes i alcaldesses del Baix Llobregat.

Aquestes activitats serviran també per a donar el tret de sortida de la temporada de Passions 2022 que s’allargarà fins a l’1 de maig, amb representacions a 17 localitats de Catalunya. El regidor de Cultura, Juan Jurado, ha afirmat que “estem molt contents que el 40è aniversari se celebri aquí, que es pugui presentar el nou format de La Passió i que sigui el tret de sortida a una temporada de Passions que, després de la temporada passada, que va ser difícil, tenim moltes ganes que pugui tornar amb certa normalitat i ens permeti gaudir d’una tradició que ens uneix com a poble”. Així mateix, el regidor ha subratllat que “les Passions i la seva transversalitat pel territori europeu demostren que Europa no està només està unida per acords econòmics, polítics i mercantils sinó també per una tradició cultural comuna”.

Enguany la Passió d’Esparreguera es renova i es podrà a veure en dues versions, una més alineada amb la tradició, amb sessió de matí i continuïtat a la tarda, i una altra, amb un text i muntatge renovat que es pot veure en poc més de dues hores. El president de La Passió d’Esparreguera, Enric Galceran, ha afirmat que “el nou equip de direcció artística, encapçalat per en Robert Gobern, ha estat treballant amb la mateixa intensitat en les dues versions” i ha explicat que “en les dues hem incorporat noves tècniques i efectes per sorprendre a l’espectador i donar més espectacularitat en diversos moments de la representació”. Per Galceran aquestes novetats demostren que “les passions no som entitats tancades, anem evolucionant i això és sinònim que estem vives”. La Passió d’Esparreguera ha programat aquesta temporada quatre funcions del format clàssic i quatre més del nou format que es podran veure els caps de setmana fins al 30 d’abril.