Tanca
Cultura i Festes 17 de febrer de 2021

La tercera edició de FiraPassió adapta el format a la situació d’emergència sanitària

Les restriccions vigents no permetran fer la fira comercial ni les representacions teatrals als carrers. Tot i això, sí que tindrà lloc la presentació de la temporada 2021 de les passions catalanes, que es farà el dissabte 6 de març al Teatre La Passió. Aquest serà un dels actes centrals d’aquesta edició, que també comptarà amb una exposició fotogràfica i una projecció audiovisual

La tercera edició de FiraPassió no es podrà celebrar en el seu format tradicional a causa de les restriccions sanitàries vigents per a evitar contagis de covid-19. Tot i això, s’han organitzat tres actes el dissabte 6 de març per mantenir viu l’esperit de la fira. La presentació oficial de la temporada 2021 de les passions catalanes, una exposició i una projecció audiovisual amb fragments de cadascuna de les entitats que representen el drama sacre. La única fira de passions de Catalunya es va concebre com un esdeveniment cultural i comercial que concentra parades d’artesans i oficis i compta també amb animació i representacions al carrer de diferents escenes del drama sacre. Les dues últimes edicions s’havien celebrat a principis de febrer, abans de la Festa Major d’Hivern, però aquest any ja es va decidir canviar la data a principis de març per fer-la més propera a l’inici de la temporada teatral. La situació d’emergència sanitària però, farà que l’esdeveniment no es pugui celebrar en el seu format original. L’Ajuntament d’Esparreguera i La Passió ja treballen amb la vista posada en la 4a edició de FiraPassió, que s’espera poder celebrar amb normalitat el 2022.

L’acte central de FiraPassió serà la presentació de la temporada de les passions catalanes, representades per la Federació Catalana de Passions, que l’any passat es va celebrar el Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat de Catalunya i enguany tindrà com a escenari el Teatre de La Passió d’Esparreguera. L’acte tindrà lloc el 6 de març al matí, comptarà amb la representació de les 17 passions que integren la federació i la presència de la consellera de Cultura en funcions, Àngels Ponsa,i la directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, Maria Àngels Blasco. “Segons les mesures que estiguin vigents en aquell moment acabarem de perfilar el format de l’acte, qui pot venir-hi de manera presencial, si algunes passions han d’estar representades de manera virtual...”, ha explicat el president de La Passió d’Esparreguera, Enric Galceran. Paral·lelament, hi haurà una exposició al vestíbul del teatre amb imatges de totes les passions de Catalunya, que es podrà veure durant tota la temporada. Els actes es clouran a la tarda amb una projecció audiovisual, en versió reduïda, del drama sacre que enllaçarà escenes de les diferents Passions. Aquest acte serà gratuït i estarà obert a la ciutadania amb reserva prèvia d’entrades per a poder controlar l’aforament.

El regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Esparreguera, Juan Jurador, ha apuntat que “des del Comissionat de Cultura ja estem treballant juntament amb La Passió per preparar l’edició del 2022, esperant que haguem superat ja la situació de pandèmia i que puguem recuperar i millorar el format que FiraPassió havia tingut els darrers anys, per consolidar aquest esdeveniment que reivindica una de les particularitats més destacades d’Esparreguera i que alhora és pol d’atracció de visitants de tota la comarca”. Per la seva banda, el president de La Passió ha subratllat que “és una llàstima no poder celebrar amb normalitat aquesta edició perquè trenca el bon ritme que portava la fira, però esperem que el 2022 li puguem tornar a donar embranzida, ja que coincidirà amb el fet que Esparreguera serà seu d’Europassion, una entitat que agrupa 80 passions de 16 països, i que l’any vinent celebrarà el seu 40è aniversari a la nostra vila, que és on va crear”.

Representacions en format reduït

Enguany, i a causa de la situació d’emergència sanitària, La Passió d’Esparreguera es representarà en sis úniques dates, 27 de març, 2, 11, 17, i 25 d’abril i 1 de maig, i en un format reduït d’una hora i quaranta-cinc minuts que concentrarà els moments més emotius i impactants de l’espectacle. La tecnologia prendrà protagonisme en les representacions amb la incorporació de dos nous projectors i focus led que permetran crear nous efectes audiovisuals convertint el ciclorama del teatre en una pantalla, que crearà profunditat a l’escena i complementarà les escenografies. També s’estrenaran nous actors com Jaume Navarro Tovar que no va poder debutar l’any passat en el paper de Jesús, i Marc Carcasona, en el paper de Sant Joan. A més, aquest 2021 s’estrena a la direcció musical Anna Niebla, primera dona que dirigirà la música de l’espectacle, en alternança amb el director Hèctor Martínez.