Tanca
Cultura i Festes 4 de febrer de 2021

Ja es poden reservar les entrades per als actes culturals de la Festa Major d’Hivern

Les entrades són gratuïtes, però cal reservar-les a través de la pàgina web municipal per a poder controlar l’aforament d’alguns espectacles, com l’obra de teatre <i>Els Brugarol</i> al Teatre La Passió, l’espectacle per a públic familiar <i>El llop ferotge</i> o el concert de sardanes amb la Cobla Ciutat de Cornellà a l’església de Santa Eulàlia

Aquest any la programació de la Festa Major d’Hivern d’Esparreguera adapta les activitats i espectacles programats a la situació d’emergència i les mesures decretades per les autoritats sanitàries donant més protagonisme a les arts escèniques i al patrimoni local. Per a poder garantir el control d’aforament, l’assistència a alguns dels espectacles necessita reserva prèvia d’entrada, que és gratuïta i està disponible des d’aquest matí a través del web municipal. Es tracta dels actes que es fan en teatres o espais tancats, com les dues propostes de teatre professional, Els Brugarol escrita i protagonitzada per l’actor Ramon Madaula que es representarà dissabte 13 de febrer al Teatre de La Passió i l’espectacle per a públic familiar El llop ferotge de la companyia del Príncep Totilau, que es farà diumenge 14 de febrer al Patronat Parroquial; així com el concert de sardanes amb la Cobla Ciutat de Cornellà que tindrà lloc el divendres 12 de febrer, dia de Santa Eulàlia, a l’església. Per a assistir a les visites guiades al Museu de la Colònia Sedó i al taller de Ceràmiques Sedó, cal reservar directament a través del telèfon o correu electrònic de contacte dels organitzadors.

El plat fort d’enguany serà la representació de l’obra Els Brugarol, una comèdia sobre els llinatges familiars escrita i protagonitzada per Ramon Madaula, acompanyat sobre l’escenari, del seu nebot, Jaume Madaula i de l’escriptora, dramaturga i actriu Estel Solé. Sota la direcció de Mònica Bofill, el popular actor de teatre i televisió interpreta al pare d’una família de l’alta burgesia catalana, els Brugarol, que ordeix tota mena d’estratagemes per tal que la seva filla, activista social i feminista, no canviï el seu cognom pel de la mare. Una divertida pugna familiar al voltant de les tradicions i la supremacia del patriarcat. L'actor i autor de l’obra, Ramon Madaula, ha explicat en declaracions a l’emissora municipal que “és una comèdia que parteix d’una anècdota personal, la meva filla quan va fer 22 anys em va dir que es volia canviar el cognom i dins meu hi va haver un terrabastall, jo que en principi sóc una persona d’esquerres i feminista vaig tenir contradiccions, però l’obra no té res d’autobiogràfic, és una història divertida per a fer passar una bona estona al públic”. L’obra es representarà el dissabte 13 de febrer a les 7 de la tarda al Teatre La Passió. Les entrades es poden reservar a través del web municipal o via whatsapp al telèfon 667 933 795.

La segona proposta teatral va adreçada al públic familiar de la mà de la companyia del Príncep Totilau, que el diumenge 14 de febrer portarà l’obra El llop ferotge al Patronat Parroquial. Es tracta d’un espectacle d’actors, titelles i màscares adreçat a infants d’entre tres i vuit anys que explica la història del llop ferotge, que ha estat caçat i, després d’haver-se menjat la Caputxeta, l’àvia, sis cabretes i gairebé tres porquets, ha d’enfrontar-se a un judici popular, en el qual declararan les mares d’aquests personatges. L’obra comptarà amb dos passis, a les 12 del migdia i a les 5.30 de la tarda, i caldrà fer reserva prèvia a través de la web municipal. També cal reservar entrada per a assistir al concert de sardanes amb la Cobla Ciutat de Cornellà, que oferirà un repertori amb les sardanes més conegudes i popular el divendres 12 de febrer, dia de Santa Eulàlia, a les 6 de la tarda a l’església. L’entrada es pot reservar a través del web municipal o enviant un whatsapp al telèfon 667 933 795.

En referència a la divulgació del patrimoni local, dins els actes de Festa Major també s’han programat visites guiades per a conèixer la terrissa i el passat industrial d’Esparreguera. Ceràmiques Sedó farà una jornada de portes obertes per a mostrar el seu taller, ubicat al carrer de Barcelona número 60, en un recorregut per descobrir el brillant passat de la terrissa d’Esparreguera i el seu actual interès dins l’Artesania de Catalunya. El taller es podrà visitar dissabte 13 de febrer de 10 del matí a 2 del migdia i de 5 a 7 de la tarda i diumenge 14 de febrer de 10 del matí a 2 del migdia, fent reserva prèvia al telèfon 650 259 953. Així mateix, tant dissabte com diumenge, a les 10 del matí i a les 12 del migdia, es faran visites guiades al Museu de la Colònia Sedó d’Esparreguera i al seu recinte industrial de la mà de l’Associació per a la Defensa del Patrimoni de la Colònia Sedó i el seu entorn, el Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat i el Museu de la Colònia Sedó. Per assistir a les visites cal fer reserva prèvia enviant un correu electrònic a [email protected].

Aquest any les celebracions de la Festa Major d’Hivern tindran un enfocament menys tradicional perquè les restriccions vigents per frenar els contagis de Covid-19 suspenen les activitats de cultura popular i tradicional, així com la celebració de festes que puguin suposar la celebració d’actes amb risc de generar aglomeracions de persones. El president de la Federació d’Entitats de Cultura Popular i Tradicional Catalana d’Esparreguera (la Fede), Joan Tejedor, ha afirmat, en declaracions a Ràdio Esparreguera, que “la cultura popular és, dins l’entorn cultural, l’àmbit més castigat per les restriccions sanitàries i aquesta Festa Major no podem sortir ni fer activitats, només l’ofrena a la patrona durant l’ofici de Festa Major”.