Tanca
Polítiques d'Igualtat 28 de febrer de 2022

Esparreguera prepara els actes de commemoració del Dia Internacional de les Dones

Enguany l’acte central del dia 8 de març comptarà amb la col·laboració de l’alumnat de diferents centres educatius del municipi i l’Escola Municipal de Música i Dansa. També hi haurà programació especial a Ràdio Esparreguera i dos espectacles itinerants. Paral·lelament es farà una sessió participativa amb entitats en el marc del Pla Local d’Igualtat de Gènere

L’Ajuntament d’Esparreguera està ultimant els detalls de la programació del 8M, Dia Internacional de les Dones, que inclouran un seguit d’activitats per a reclamar la igualtat efectiva entre dones i homes i l’erradicació de la discriminació i les violències masclistes. L’acte central serà una concentració ciutadana a la plaça de l’Ajuntament, on es llegirà el manifest oficial, que comptarà també amb la participació de nens i nenes de diferents escoles de la vila i l’alumnat de l’aula de cant clàssic de l’Escola Municipal de Música i Dansa. Així mateix, l’emissora municipal emetrà una programació especial per a celebrar l’efemèride i hi haurà un espectacle teatral a càrrec de l’actriu Maria Coll i una cercavila musical amb Hell Bombs. D’altra banda, en el marc de la redacció del Pla Local d’Igualtat de Gènere es farà una sessió participativa amb les entitats municipals per a treballar en la diagnosi de l’estat de les polítiques d’igualtat al municipi.

La regidora Feminismes i LGTBI de l’Ajuntament d’Esparreguera, Sara Gómez, ha subratllat que “és important sortir al carrer i continuar fent soroll per tal de seguir lluitant contra les violències estructurals i el masclisme”. La regidora esparreguerina ha destacat que “la pandèmia no ha impactat de manera igual en les dones que en els homes, s’ha incrementat la pobresa i la precarietat, però aquests efectes els han patit amb més duresa les dones. Hem estat tancades i, a més, sobrecarregades de feina, per això, cal seguir reivindicant, el 8 de març i tots els dies de l’any, polítiques feministes per aconseguir una societat més justa i igualitària”.

A Esparreguera, els actes de commemoració del Dia Internacional de les Dones es concentraran principalment el mateix dimarts 8 de març. Durant tot el dia el campanar s’il·luminarà de lila, el color de la lluita feminista. A les 11 del matí es farà la concentració a la plaça de l’Ajuntament i la lectura del manifest oficial a càrrec de la regidora de Feminismes i LGTBI. Seguidament, els centres educatius del municipi llegiran la cançó “Cant de lluita” del grup de música Roba Estesa, amb l’acompanyament de l’alumnat de l’aula de cant clàssic de l’Escola Municipal de Música i Dansa d’Esparreguera, que cantarà “Lieder de dones compositores”. L’acte es podrà seguir en directe a través de l’emissora municipal.

Ràdio Esparreguera també s’afegirà a la commemoració amb una tertúlia del 8 de març en el programa “Tot el que passa”, que comptarà amb la participació de diverses dones de la vila; i a la 1 del migdia l’emissora entrevistarà a la consultoria MiT, l’empresa responsable de la redacció del nou Pla Local d’Igualtat de Gènere d’Esparreguera, i a l’entitat feminista La Turbina. Els actes seguiran a les 4.30 de la tarda, amb l’espectacle de teatre còmic itinerant amb la Pilar, a càrrec de Maria Coll, i a les 6 de la tarda hi haurà l’actuació del grup de música Hell Bombs (Sona Samba), que sortirà des del Centre Dual i recorrerà diversos carrers del centre del municipi: Taquígraf Garriga, plaça de l’Església, carrer Gran, plaça de l’Ajuntament, carrer dels Cavallers, carrer de l’Hospital, plaça de la Constitució, carrer de Baix, carrer dels Arbres (tancament al Centre Dual).

Paral·lelament, el dimecres 9 de març, d’1 a 3 del migdia, Can Pasqual acollirà una sessió participativa amb les entitats municipals per a elaborar la diagnosi del Pla Local d’Igualtat de Gènere 2022-2025, una eina de treball transversal que incorpora diverses àrees del consistori amb l’objectiu d’introduir el principi d’igualtat en totes les actuacions municipals per tal de millorar la situació de les dones i aconseguir una societat més justa i igualitària. La redacció del pla, adjudicada a la consultoria MiT, va començar el passat mes de desembre i actualment l’empresa està analitzant tota la documentació interna per analitzar la transversalitat de les polítiques d’igualtat en els diferents departaments municipals. Amb la reunió d’aquest primer grup de discussió s’encetarà el procés de participació ciutadana en l’elaboració del pla, que comptarà també amb una enquesta adreçada a la població que es posarà en marxa en les properes setmanes.