Tanca
Polítiques d'Igualtat 2 de juliol de 2021

L’Ajuntament habilitarà un Punt Lila per a una Festa Major lliure de violències masclistes

El punt és un espai de sensibilització i acompanyament per a les dones i persones LGTBI que puguin patir algun tipus d’agressió per raó de sexe o d’expressió de gènere. Estarà ubicat al pàrquing de davant de l’institut El Cairat i prestarà servei els dies 9, 10 i 11 de juliol. També s’ha dissenyat un circuit d’actuació per a saber què fer si vius o veus una agressió

Amb l’objectiu de sensibilitzar i prevenir les agressions sexistes i LGTBIfòbiques durant la propera celebració de la Festa Major, la Regidoria d’Igualtat instal·larà un Punt Lila a prop dels espais destinats a l’oci nocturn juvenil. El Punt Lila estarà ubicat al pàrquing del carrer de Gorgonçana, davant de l’IES El Cairat, prestarà servei els dies 9, 10 i 11 de juliol de 6 de la tarda a 9 del vespre i d’11 de la nit a 4 de la matinada i també s’hi pot contactar a través del telèfon 634 36 78 45. Aquest serà el segon any que Esparreguera disposa d’aquest servei, que comptarà amb dues professionals que atendran els dubtes i possibles casos amb total confidencialitat. Paral·lelament, des de la regidoria també s’ha dissenyat un circuit d’actuació davant d’aquest tipus d’agressions en coordinació amb la Policia Local, que s’ha difós entre la ciutadania a través del programa de Festa Major.

El Punt Lila estarà gestionat per una educadora i una psicòloga que s’encarregaran de fer una tasca de sensibilització sobre la prevenció de les violències masclistes, informant a la població i distribuint marxandatge de la campanya “Fem pinya contra les violències masclistes”, com ara cartells, polseres i xapes amb les inscripcions “No en deixem passar ni una”, “Assetjar no és lligar” i “No callem”. Així mateix, realitzaran una tasca de suport i acollida de les persones, siguin dones o persones de la comunitat LGTBI, que hagin vist o pateixin qualsevol tipus d’abús o agressió. Per a poder fer aquest acompanyament, el punt disposarà d’un espai reservat per a garantir la intimitat i la privacitat de les persones que s’hi adrecin.

Paral·lelament, divendres i dissabte, de 7 a 8 de la tarda, també s’oferirà informació i assessorament des del Punt d’Informació i Atenció Juvenil (PIAJ) de Cal Trempat i l’associació Educació per a l’Acció Critica (EdPAC), especialitzada en la tasca educativa en els àmbits de drogues i consum crític, tindrà dues parelles itinerants les nits del 9 i 10 de juliol amb l’objectiu de prestar suport educatiu presencial en els espais d’oci per a proporcionar informació i acompanyament des d’una perspectiva de gènere, preventiva i de reducció de riscos, tant en l’àmbit del consum com en el de les relacions personals i comunitàries.

Aquest serà el segon any que Esparreguera disposa de Punt Lila durant la Festa Major d’estiu, una actuació que està subvencionada pel Ministeri de la Presidencia i d'Igualtat, en el marc del Pacte d'Estat contra la violència de gènere. Enguany estarà gestionat per l’empresa AvantEbre, adjudicatària de la licitació del servei, que té un cost de 3.534 euros anuals i una vigència de 3 anys. Des de la Regidoria d’Igualtat també s’ha dissenyat un circuit d’actuació que explica què cal fer si vius una agressió masclista i com actuar si en veus una. En el cas que es visqui una agressió, si no es pot afrontar sola o l’agressor no s’atura, es recomana buscar suport al Punt Lila (634 36 78 45) o bé trucar al telèfon de la policia local (93 777 55 77) o al d’emergències (112). També s’aconsella posar-se en contacte amb aquests agents si es veu una agressió i la persona necessita ajuda o es troba en una situació de risc.

Aquesta tasca de prevenció de les violències masclistes es fa de forma coordinada entre tots els agents que participen en l’organització i la seguretat de la Festa Major. En aquest sentit i en el marc del Protocol de seguretat contra les violències sexuals en entorns d’oci, durant els mesos de maig i juny s’ha fet una formació en la que hi han participat agents de la Policia Local d’Esparreguera, tècnics municipals de l’àrea de Drets Socials i Ciutadania i regidors i regidores municipals amb l’objectiu de compartir criteris i pautes d’actuació davant d’aquest tipus de conductes.