Tanca
Polítiques d'Igualtat 25 de novembre de 2021

Esparreguera reclama una vida lliure de violències masclistes

El municipi se suma a la commemoració del 25N Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones amb una concentració a la plaça de l'Ajuntament en la qual s'ha llegit el manifest unitari firmat per totes les administracions catalanes i l'organització d'un taller de noves masculinitats i un d’autodefensa feminista

Esparreguera ha mostrat avui el seu compromís amb la defensa dels drets de les dones, la denúncia de la violència masclista i la lluita feminista. En commemoració del 25 de novembre, Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones, el municipi ha organitzat una concentració, que ha reunit una seixantena de persones, i s’ha sumat al manifest unitari elaborat per l’Institut Català de les Dones, i signat per totes les administracions catalanes, que reclama la necessitat d’actuar de manera estructural i preventiva perquè les dones gaudeixin de vides lliures i dignes, en qualsevol espai i àmbit, i per lluitar cada dia contra tots els tipus de violències masclistes. Aquest any les activitats programades al municipi s’han centrat principalment en dos col·lectius, els homes i les noies joves. En aquest sentit la Regidoria d'Igualtat ha organitzat un taller de noves masculinitats, adreçat exclusivament a homes, amb l’objectiu de reflexionar sobre el masclisme i revisar el concepte tradicional de masculinitat. Així mateix, i juntament amb la Regidoria de Joventut, també s'ha programat un taller d’autodefensa feminista per a noies de 14 a 29 anys per a facilitar l’apoderament de les dones i trencar estereotips sobre la seva debilitat i vulnerabilitat.

A les 12 del migdia ha tingut lloc una concentració a la plaça de l’Ajuntament en la qual s’ha llegit el manifest unitari amb motiu del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones, un document elaborat per l’Institut Català de les Dones de la Generalitat de Catalunya, consensuat amb l’Associació Catalana de Municipis (ACM), la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya, la Delegació del govern a Catalunya i les quatre diputacions catalanes. El manifest subratlla que “està en mans de totes les persones que formem aquesta societat la dignitat d’extingir el patriarcat i la seva ideologia masclista” i apunta que “no podem oblidar que cal activar i connectar el sentiment de responsabilitat en els homes, perquè de manera individual i col·lectiva assenyalin les conductes i actituds masclistes pròpies i dels seus iguals, i se n’allunyin”. En aquest sentit, conclou que “només així, teixint aliances i complicitats, podrem construir un teixit comunitari i una xarxa de recursos que siguin font de salut i qualitat de vida per a totes les dones i tots els col·lectius oprimits d’aquesta societat”.

L’encarregada de llegir el manifest ha estat la regidora de Feminismes i Igualtat, Sara Gómez, que ha explicat que “aquest any, en la commemoració del 25N a Esparreguera hem volgut posar l’èmfasi sobretot en les noves masculinitats, és a dir, en la deconstrucció de la masculinitat entesa des de la mirada androcèntrica, perquè creiem que és imprescindible implicar els homes com a agents actius en la reflexió sobre la violència masclista”. Així aquest matí tindran lloc dos tallers a càrrec de Martí Adroher, coordinador de cercles d’homes format en resolució de conflictes, en els que hi participaran una quarantena d’homes treballadors municipals. Aquesta formació té per objectiu treballar l’àmbit de les emocions i la prevenció i la lluita contra qualsevol tipus de violència, qüestionant i identificant els privilegis que atorga la masculinitat hegemònica.

En aquest sentit, l'alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, ha assegurat que “per avançar en postulats feministes, tot i que les protagonistes del moviment són les dones, els homes també tenim un rol actiu, acompanyant les dones en la seva lluita i prenent consciència dels privilegis intrínsecs del patriarcat per tal de contribuir de forma efectiva a generar igualtat”. Així mateix ha subratllat que “des de les noves masculinitats hem de poder generar consciència que no hi ha un sola manera de ser homes, que hem de poder parlar i ser amb llibertat, independentment del gènere”. L’alcalde ha lamentat que el taller que s’havia programat a la tarda i que estava obert a la ciutadania, s’hagi suspès per manca d’inscripcions i ha assegurat que “buscarem la manera de tornar-lo a fer perquè és positiu i molt necessari”. Paral·lelament, la Regidoria de Feminismes i Igualtat també ha elaborat un díptic adreçat a la ciutadania sobre noves masculinitats, que es pot trobar a totes les seus municipals.

D’altra banda, i conjuntament amb la Regidoria de Joventut, s’ha organitzat un taller d’autodefensa feminista per a noies de 14 a 19 anys, a càrrec del col·lectiu Biterna, que es farà de 5.30 a 7.30 de la tarda a l'auditori Josep Borràs de l'Escola Municipal de Música i Dansa i en el que hi participaran una quinzena de persones. “Davant l’augment de les agressions i la violència sexual, creiem necessari apoderar les dones i dotar-les de més eines de protecció”, ha afirmat Sara Gómez, qui ha explicat que en aquest taller se’ls ensenyarà com utilitzar el cos i l’espai de forma estratègica per a respondre a agressions físiques i verbals. Dins dels actes de commemoració del 25N també s’ha il·luminat durant tota la setmana el campanar d’Esparreguera de color lila per fer visible el compromís del municipi amb la lluita feminista. Els actes del 25N a Esparreguera també compten amb una acció promoguda per La Turbina, que tindrà lloc a les 7.30 del vespre a la plaça de l’Ajuntament, on realitzaran una acció de protesta i homenatge a les víctimes dels feminicidis i la violència vicària d’aquest 2021.