Tanca

L’Ajuntament habilitarà durant la Festa Major un Punt Lila i Irisat per prevenir les violències masclistes

El punt és un espai de sensibilització i acompanyament per a les dones i persones LGTBI que puguin patir algun tipus d’agressió per raó de sexe o d’expressió de gènere. La carpa estarà ubicada al final del carrer de les Hortes, a prop de la zona d’oci nocturn juvenil, i prestarà servei els dies 7, 8 i 9 de juliol a la nit. A més, avui a la tarda s’ubicarà al Punt Jove de Cal Trempat per a fer sensibilització

Durant la celebració de la Festa Major, l'Ajuntament d’Esparreguera habilitarà un Punt Lila i Irisat a prop dels espais destinats a l’oci nocturn juvenil per a fer tasques d'atenció i sensibilització en matèria de prevenció d’agressions masclistes i lgtbifòbiques. Avui de 10.30 de la nit a 5 de la matinada, el dissabte de 10.30 de la nit a 6 de la matinada i el diumenge d’11 de la nit a 4 de la matinada estarà ubicat al final del carrer de les Hortes i comptarà amb una carpa de grans dimensions amb personal tècnic, que farà tasques d'atenció als possibles casos d’assetjament o agressió i sensibilització en matèria de prevenció d’agressions masclistes i lgtbifòbiques. A més, aquesta tarda, de 6 a 8 del vespre, el Punt Lila i Irisat també estarà al Punt Jove de Cal Trempat. Aquest serà el quart any que Esparreguera disposa d’aquest servei, que comptarà amb dues professionals que atendran els dubtes i possibles casos amb total confidencialitat. Paral·lelament, des de la Regidoria de Feminismes i LGTBI s’ha dissenyat un circuit d’actuació davant d’aquest tipus d’agressions en coordinació amb la Policia Local, que s’ha difós entre la ciutadania a través del programa de Festa Major.

Aquest serà el quart any que Esparreguera disposa de Punt Lila durant la Festa Major d’estiu, una actuació que està subvencionada pel Ministeri de la Presidència i d'Igualtat, en el marc del Pacte d'Estat contra la violència de gènere. Enguany estarà gestionat per l’empresa AvantEbre, adjudicatària de la licitació del servei, que té un cost de 3.534 euros anuals. El Punt Lila estarà gestionat per una educadora i una psicòloga que s’encarregaran de fer una tasca de sensibilització sobre la prevenció de les violències masclistes, informant a la població i distribuint marxandatge sota el lema “Volem ballar tota la nit amb llibertat”. Aquest forma part de la nova campanya de comunicació de la Regidoria de Feminismes i LGTBI pel 8M, el 25N i per a la prevenció de violències masclistes en l’oci nocturn que es va presentar el passat 8 de març i que s’ha fet de la mà de la dissenyadora esparreguerina Laura Falguera.

Paral·lelament, des del Punt Lila també es realitzarà una tasca de suport i acollida de les persones, siguin dones o persones de la comunitat LGTBI, que hagin vist o pateixin qualsevol tipus d’abús o agressió. Per a poder fer aquest acompanyament, el punt disposarà d’un espai reservat per a garantir la intimitat i la privacitat de les persones que s’hi adrecin. Des de la Regidoria d’Igualtat també s’ha dissenyat un circuit d’actuació que explica què cal fer si vius una agressió masclista i com actuar si en veus una. En el cas que es visqui una agressió, si no es pot afrontar sola o l’agressor no s’atura, es recomana buscar suport al Punt Lila o bé trucar al telèfon de la policia local (93 777 55 77) o al d’emergències (112). També s’aconsella posar-se en contacte amb aquests agents si es veu una agressió i la persona necessita ajuda o es troba en una situació de risc.

Així mateix, avui d’11.30 de la nit a 4 de la matinada, l’associació Educació per a l’Acció Critica (EdPAC), especialitzada en la tasca educativa en els àmbits de drogues i consum crític, oferirà informació i assessorament a través d’una parella itinerant per la zona de les Hortes. Els educadors prestaran suport educatiu presencial en els espais d’oci per a proporcionar informació i acompanyament des d’una perspectiva de gènere, preventiva i de reducció de riscos, tant en l’àmbit del consum com en el de les relacions personals i comunitàries.