Tanca
Polítiques d'Igualtat 8 de març de 2023

Esparreguera reivindica el feminisme i reclama la plena igualtat d’oportunitats entre dones i homes

El municipi ha commemorat avui el Dia Internacional de les Dones amb un acte a la plaça de l’Ajuntament, en el qual s’ha fet la lectura del manifest del 8M, s’han presentat les noves campanyes de comunicació d ela Regidoria de Feminismes i LGTBI i també hi ha participat alumnat de l’Escola Municipal de Les Arts i de l’institut El Cairat

Esparreguera ha reivindicat avui el feminisme i la lluita per a eliminar estereotips, la discriminació laboral i salarial, contra la violència masclista, però sobretot per construir un canvi de paradigma amb la mirada posada en la plena igualtat d'oportunitats entre dones i homes. Així ho ha subratllat la regidora de Feminismes i LGTBI, Sara Gómez, en la lectura del manifest del Dia Internacional de les Dones, que s’ha fet aquest migdia a la plaça de l’Ajuntament, que s’ha omplert per a seguir l’acte central del 8M, que també ha comptat amb la participació d’alumnat de l’aula de cant clàssic de l’Escola Municipal de Les Arts i de d’arts escèniques de l’institut El Cairat. Durant l’esdeveniment també s’han presentat les noves campanyes de comunicació de la regidoria pel 8M, el 25N i per a la prevenció de violències masclistes en l’oci nocturn, amb grafismes de la dissenyadora esparreguerina Laura Falguera. Les programació reivindicativa seguirà aquesta tarda amb el taller el Bingo dels estereotips, adreçat a joves; divendres s’ha programat un cinefòrum i un acte a càrrec de l’Associació de la Dona Activa i diumenge, la Colònia Sedó acollirà la representació de l’obra de microteatre “8 de març” de Robert Gobern.

El manifest, impulsat des de la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació Catalana de Municipis i subscrit per l’Ajuntament, que ha estat llegit per la regidora de Feminismes i LGTBI, Sara Gómez, assegura que “malgrat els avenços aconseguits en les últimes dècades, encara el 95% de les persones que redueixen la seva jornada de treball per cura d’un tercer són dones; encara la bretxa salarial entre homes i dones al nostre país se situa en el 20,9%; encara l’any 2022 van ser assassinades 49 dones a mans de les seves parelles o exparelles i van créixer les denúncies per violència de gènere i per agressió sexual”. En aquest sentit, assegura que “les dones formen part de la societat, part activa, principal i bàsica pel desenvolupament del futur”. “Per poder avançar, com a comunitat, s’ha de tenir en compte a totes les persones, indistintament, del sexe que tinguin”, ha subratllat la regidora, “per això, per reclamar aquesta necessitat imperiosa, perquè els governants reaccionin, perquè es legisli per aturar allò que és injustícia, tornem a alçar-nos i a manifestar-nos i ho farem sempre fins que aconseguim una societat justa i igualitària”.

L’acte ha comptat amb la participació d’alumnat de cant líric de l’Escola Municipal de les Arts, que han interpretat, acompanyats del piano, diferent peces musicals vinculades a les dones, i una performance a càrrec d’alumnat d’arts escèniques de l’institut El Cairat per a reivindicar l’eliminació dels estereotips masclistes. Així mateix, també ha servit per a presentar a la ciutadania la nova campanya de comunicació de la Regidoria de Feminismes i LGTBI pel 8M, el 25N i per a la prevenció de violències masclistes en l’oci nocturn que porten per eslògans “Mereixem la igualtat”, “Exigim seguir vives” i “Volem ballar tota la nit amb llibertat” respectivament. La regidora ha explicat que “es tracta d’una campanya gràfica que hem fet de la mà de la dissenyadora esparreguerina Laura Falguera, i que té com a fil conductor les paraules, perquè és hora ja de posar paraules a una demanda molt clara per dir prou a la discriminació i a la violència”. Sara Gómez també ha destacat que “les imatges de les mans i els peus que s’entrellacen són una representació de la comunió i la sororitat entre dones i el cor és símbol de vida, perquè reclamem tenir dret a la vida , a la igualtat, a sentir-nos segures i lliures”.

La programació commemorativa del Dia Internacional de les Dones, seguirà avui a les 6 de la tarda a la sala d’actes de la Biblioteca Municipal L’Ateneu, que acollirà el taller “El Bingo dels estereotips”, adreçat a joves de 12 a 18 anys per a reflexionar, de forma divertida i dinàmica, entorn la construcció dels estereotips i rols de gènere. Per a participar-hi, cal inscripció prèvia a la mateixa biblioteca. Així mateix, el divendres 10 de març a les 5 de la tarda a Can Pasqual, l’Associació de la Dona Activa commemora el 8M amb la lectura del manifest de l’entitat, una exhibició de ball en línia i gimnàstica i una representació teatral. I el mateix divendres a les 5.30 de la tarda al Punt Jove de Cal Trempat, s’organitza un cinefòrum per a joves majors de 16 anys amb la projecció de la pel·lícula Wild (Alma salvaje), que explica la història de Cheryl Strayed, una dona en produnda crisis existencial, que emprèn un viatge a peu en solitari per la Pacific Crest Trail, una ruta pel desert i les muntanyes dels Estats Units. Per a assistir-hi cal inscripció prèvia enviant un whatsapp al número 678 08 04 74.

Els actes reivindicatius clouran el diumenge 12 de març al matí a la Colònia Sedó, amb la representació de l’obra de microteatre “8 de març” escrita per Robert Gobern i interpretada per Maria Martín, Eva Ros, Laura Roig, Mireia Udina i Robert Gobern. Es faran tres representacions a les 12 del migdia, les 12.30 i la 1 i cal fer reserva prèvia a través de correu electrònic [email protected], perquè les places són limitades. La representació està organitzada per l’Associació per a la Defensa de la Colònia Sedó i el seu entorn, el CECBLL, MTStech i el MNACTEC.