Esparreguera ha entrat avui a la fase 2 de la desescalada fet que comporta novetats en la prestació dels serveis municipals i els àmbits de la mobilitat, la restauració i l’educació, entre d’altres. Coincidint amb el canvi de fase, aquesta setmana reobren les escoles bressol municipals, l’edifici de Cal Trempat, el cementiri municipal i les instal·lacions esportives del tennis i el tennis taula. A més, la Biblioteca Municipal l’Ateneu reprèn serveis fins ara no disponibles, com la lectura en sala amb un 30% de l’aforament. Entre les noves mesures d’aquesta fase, hi ha la desaparició de la limitació horària per passejar, fer esport i sortir amb infants, que es limita al respecte de la franja destinada als majors de 70 anys; l’obertura dels centres comercials, els restaurants amb servei de taula i dels centres educatius per l’atenció parcial de determinats alumnes.
A Esparreguera l’entrada a la Fase 2 ve lligada a la reobertura d’alguns serveis i equipaments municipals que romanien tancats per l’Estat d’Alarma. Així avui ha reobert l’edifici de Cal Trempat, que acull l’àrea de Promoció Econòmica, per fer atenció presencial amb cita prèvia tres dies a la setmana, dilluns, dimecres i divendres, de 9 del matí a 1 del migdia. Es prioritzen els tràmits i gestions vinculades principalment al Servei de Treball i Formació, especialment qüestions relacionades amb la prestació de l’atur i amb la gestió dels plans d’ocupació local que es posaran properament en marxa. En l’àmbit esportiu, avui reobren les instal·lacions municipals del tennis i el tennis taula, sempre amb cita prèvia i sota les condicions de seguretat i higiene imposades en aquesta fase del desconfinament. La gestió de la cita prèvia a les pistes de tennis i les instal·lacions de tennis taula la faran, respectivament, el Club de Tennis Esparreguera 1967 i el Club Esportiu de Tennis Taula.
Demà reobriran les escoles bressol municipals Cucuruga i Coloraines, ho faran en horari de 9 del matí a 1 del migdia i només per als infants d’1 a 3 anys, amb prioritat per aquells que els seus progenitors treballin de manera presencial, i amb un màxim de 5 infants per grup. Després d’haver estat gairebé tres mesos tancat als visitants a causa de la Covid-19, demà reobrirà també el cementiri d’Esparreguera. L’empresa Exfun, encarregada del cementiri, l’obrirà en el seu horari habitual: dimecres i divendres, de 10 a 13h i de 17 a 19h; dissabtes, de 10 a 13h i diumenges, de 10 a 13.30h. En el cas de la Biblioteca Municipal l’Ateneu, que ja està oberta des del 20 de maig, a partir de demà es podrà accedir a les sales, fer servir taules per estudi i lectura amb un 30% de l’aforament i hi haurà 8 ordinadors actius. Tot i això, no es podrà accedir a la sala infantil, que romandrà tancada fins a la Fase 4, ni fer consulta lliure de llibres, caldrà demanar-los sempre al bibliotecari o bibliotecària. La devolució es mantindrà per la bústia exterior de l’equipament i el préstec, tot i que es pot fer al mostrador, es recomana seguir utilitzant preferentment la via telemàtica. L’horari de la biblioteca és dilluns, dimecres i divendres de 10 a 14h i dimarts i dijous de 15 a 19h i es mantindrà fins al 13 de juliol, quan començarà l’horari d’estiu, de 9 a 14h. Aquestes serveis se sumen als que ja fan atenció presencial amb cita prèvia, com l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC), l’Arxiu Municipal i la deixalleria municipal.
En l’àmbit de la mobilitat, des d’avui, ja es poden fer trobades de fins a 15 persones que no conviuen al mateix domicili, tant a l’aire lliure com a casa. Tot i això la mobilitat segueix estan limitada i només es permet dins de la regió sanitària, que en el cas d’Esparreguera és la regió sanitària unificada de Barcelona, que engloba Barcelona ciutat i les àrees metropolitanes nord i sud. També es pot passejar, sortir amb infants i fer esport no professional durant tot el dia, excepte en les franges horàries de 10 a 12h i de 19 a 20h, reservades als majors de 70 anys. Pel que fa a l’àmbit comercial, els establiments que fins ara estaven tancats poden obrir, independentment de la seva superfície, sense necessitat de cita prèvia, i amb un límit d’aforament del 40%. Els centres comercials entren en funcionament, amb restriccions d’aforament (30% en zones comunes i 40% en locals comercials) i sense la possibilitat de romandre en zones comunes o recreatives. Els establiments de restauració reprenen el servei de taula, però amb restriccions d’entre un 30% i un 50% de la seva capacitat habitual. I els hotels poden obrir les zones comunes si restringeixen l’aforament al 30%.
En l’àmbit acadèmic, les escoles i els instituts obren, amb restriccions d’aforament i mesures d’higiene i seguretat, per oferir: acció educativa per als alumnes que finalitzen etapa i/o necessiten titulació: 6è de primària, 4t d'ESO, 2n de batxillerat, i 2n curs de cicles d’FP i de règim especial; tutories personalitzades a tots els cursos, per a l’acompanyament educatiu i emocional de l’alumnat; i atenció d’alumnes de 3-6 anys, prioritàriament, per a les famílies que necessitin conciliació per motius laborals. Les llars d’infants també poden acollir infants d’1 a 3 anys, amb un màxim de 5 infants per espai i prioritat per a les famílies que necessitin conciliació laboral. Altres centres de formació, com autoescoles o acadèmies, poden reprendre les classes sempre que no superin un terç de l’aforament, tot i que han de prioritzar les classes a distància. Per a les classes pràctiques de conducció, tant el professor com l’alumne hauran d’utilitzar mascareta obligatòriament.
Pel que fa al món de la cultura, els cinemes, teatres i auditoris obren amb restriccions del 30% de l’aforament i els espectadors han de romandre asseguts i amb butaques preassignades. Els espais diferents als anteriors on s'hi facin actes o espectacles culturals poden acollir un màxim de 50 persones si són tancats i un màxim de 400 persones si són a l’aire lliure. Els monuments i altres equipaments culturals es poden visitar amb restriccions del 30% de l’aforament. En l’àmbit esportiu, en lligues no professionals federades es pot iniciar l’entrenament bàsic, de manera individual i en lligues professionals, es pot reprendre l’entrenament total, respectant el 50% d’aforament a les instal·lacions esportives. També es poden celebrar competicions esportives, a porta tancada o amb limitacions d’aforament. Les piscines també poden entrar en funcionament per a activitats esportives i recreatives, amb un aforament de fins al 30% i mitjançant cita prèvia. En el cas d’Esparreguera, es treballa amb la previsió d’obrir la piscina municipal d’estiu l’1 de juliol sempre i quan el municipi hagi entrat a la Fase 3.
D’altra banda, els llocs de culte amplien l’aforament fins a la meitat del que és habitual. Es poden celebrar casaments amb un número limitat de convidats: un màxim de 50 en espais tancats i un màxim de 100 en espais a l’aire lliure. Les vetlles i enterraments, tant públics com privats, amplien el nombre màxim d’assistents: fins a 15 persones si es realitzen en espais tancats i fins a 25 persones si són a l’aire lliure. El seguici per a l’enterrament o comiat per a la cremació de la persona difunta augmenta el nombre màxim d’assistents fins a un màxim de 25, a banda de la persona que l’oficia.
Comparteix aquest contingut