Esparreguera és la segona població de Catalunya i la tercera d’Espanya, d’entre les que tenen més de 20.000 habitants, que més recursos destina a polítiques socials. Així es desprèn de l’estudi que publica anualment l’Associació Estatal de Directors i Gerents en Serveis Socials, en el qual l’Ajuntament assoleix l’excel·lència per quart any consecutiu i es manté com a tercer municipi de tot l’Estat amb més despesa social per habitant, només superat pels ajuntaments d'Alcalá la Real i Barcelona. Per a fer l’estudi s’ha tingut en compte el pressupost executat en l’àmbit dels serveis i la promoció social durant l’exercici de 2019, que en el cas d’Esparreguera va ser de 4,37 milions d’euros. Durant l’any 2020, la despesa social inicialment pressupostada va ser de 4,82 milions d’euros, si bé les diferents modificacions de crèdit efectuades per fer front a la pandèmia van situar la xifra total consignada en els 6,16 milions. En els pressupostos del 2021, aprovats el passat 16 de desembre al ple municipal, la inversió prevista en serveis i promoció social de cara al proper exercici és de 4’58 milions d’euros, un 19,7% del pressupost de l'Ajuntament.
Segons l’estudi de l’Associació Estatal de Directors i Gerents en Serveis Socials, Esparreguera, amb una població de 22.251 habitants al 2019, va destinar 4.378.523,16 euros a inversió social durant aquell any, una xifra que suposa 196,78 euros per habitant i, globalment, un 19,6% de la totalitat d’un pressupost de 22’3 milions. Aquestes dades situen Esparreguera en el rànquing d’Ajuntaments excel·lents en inversió social per davant d’altres municipis catalans com L’Hospitalet, Montcada i Reixac, Terrassa, Mataró i Sabadell. La ciutat de Barcelona, que encapçalava el rànquing català de 2017, n’ha tornat a recuperar el lideratge després de quedar-ne fora l’any passat. A nivell estatal, Esparreguera només té per davant, a més a més de Barcelona, Alcalà la Real (Jaen), que destina 237 euros per habitant a serveis i promoció social. En el cas d'Esparreguera, la despesa comptabilitzada té a veure amb el pressupost dels serveis socials bàsics, la Residencia Municipal i el Taller Ocupacional de Can Comelles, el Centre Obert La Fulla, les polítiques d'igualtat, les polítiques d'integració i convivència i les Activitats de cooperación i solidaritat.
En relació a la publicació d’aquest rànquing, l’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, ha manifestat la seva satisfacció a través del seu perfil de twitter i ha assegurat que “la inversió social i els serveis a les persones continuen sent la prioritat de l’equip de govern”. Rivas ha recordat que “durant l’any 2020 la despesa social pressupostada ha continuat augmentant amb l’increment del 19% en el pressupost de la Residència Can Comelles o l’augment del 16% en el programa d’aliments”. L’alcalde d’Esparreguera també ha subratllat que “en aquest any tan difícil l’Ajuntament ha hagut de fer una despesa extraordinària en serveis socials estimada en uns 186.000 euros, destinats a paliar els efectes de la pandèmia a través de serveis com la teleassistència, el programa d’aliments o el servei d’atenció domiciliària”.
Per fer aquest estudi, l’Associació estatal de Directores i Gerents de Serveis Socials es basa en la liquidació del pressupost de 2019 que un total de 384 ajuntaments de més de 20.000 habitants (dels 421 que hi ha a Espanya) han presentat al Ministeri d’Hisenda. A partir d’aquesta informació, s’ha classificat els consistoris entre excel·lents, que en són un total de 34; precaris, que en són 19; i pobres, 45. Per ser qualificat com a excel·lent, cal acreditar una despesa en inversió social superior a 100 euros per habitant i any; que el darrer pressupost aprovat contempli una despesa igual o superior a la de la liquidació de l’exercici anterior; que la inversió social representi al menys el 10% del pressupost total no financer de l’ajuntament; i que hi hagi transparència financera, és a dir, que el portal web municipal detalli el pressupost destinat a serveis socials i a què es destina.
Durant l’any 2020, la despesa social inicialment pressupostada va ser de 4,82 milions d’euros, si bé les diferents modificacions de crèdit efectuades per fer front a la crisi sanitària i econòmica ocasionada per la pandèmia de la Covid-19 van situar la xifra total consignada en els 6,16 milions. D’aquest pressupost, a data d’avui i sense haver-se fet encara el tancament comptable del 2019, la xifra executada és de 4,42 milions d’euros. La coordinadora de l’Àrea de Drets Socials i Ciutadania de l’Ajuntament d’Esparreguera, María Vallejo s’ha referit a l’increment en despesa social durant aquest 2020 “amb la posada en marxa de la Unitat d’Atenció Transversal per a gestionar expedients relacionats amb l’impacte econòmic i social de la pandèmia, i la modificació de crèdit amb càrrec als romanents, que preveu 972.000 euros per a plans locals d’ocupació, una dotació extra de 240.000 euros per al reforç de personal de la Residèncioa Can Comelles, i 42.000 euros addicionals per al servei d’atenció domiciliària”.
De cara al 2021, la inversió prevista en serveis i promoció social és de 4’58 milions d’euros, un 19,7% del pressupost municipal. per aquest exercici, la dotació per als serveis socials bàsics municipals tornarà a incrementar-se en el pressupost ordinari, uns comptes aprovats al Ple d’aquest mes de desembre. La despesa prevista en aquesta regidoria passa dels 508.000 als 514.000 euros per fer front a l’augment de la demanda arran de la pandèmia: les ajudes socials, previstes per ajuts per als subministraments bàsics, passen de 95.000 a 40.000 euros, mentre que el programa d’aliments s’incrementa dels 175.000 als 230.000 euros, el servei d’atenció domiciliària augmenta dels 66.724 als 102.000 euros, i el servei de teleassistència passa dels 45.000 als 58.000 euros. Amb tot, les xifres de despesa social per aquest 2021 vindran determinades per una nova modificació de crèdit amb càrrec als romanents prevista per a la primera, un cop fet el tancament comptable de l’exercici 2020.
Comparteix aquest contingut