Esparreguera és la segona població de Catalunya i la vuitena d'Espanya, d'entre les que tenen més de 20.000 habitants, que més recursos destina a polítiques socials. Així es desprèn de l'estudi que publica anualment l'Associació Estatal de Directores i Gerents en Serveis Socials, en el qual l'Ajuntament assoleix l'excel·lència per setè any consecutiu i es manté com segon municipi de Catalunya amb més despesa social per habitant, només superat per l'Ajuntament de Barcelona. Per a fer aquest estudi es té en compte el pressupost executat en l'àmbit dels serveis i la promoció social durant l'exercici de 2022, que en el cas d'Esparreguera va ser de 5,1 milions d'euros, un 3,6% més que durant el 2021. En referència al pressupost del 2024, aprovat en el passat Ple municipal, s'han consignat 10,8 milions d'euros a l'Àrea de Drets Socials i Ciutadania.
L'estudi de l'Associació Estatal de Directores i Gerents en Serveis Socials, indica que Esparreguera, amb una població de 22.364 habitants el 2022, va destinar 5.129.802 euros a inversió social durant aquell any, una xifra que suposa 229,37 per habitant i, globalment, un 20% de la totalitat del pressupost municipal de l'any passat, que ascendia a 25.684.260 euros. Aquestes dades situen Esparreguera com a segon municipi de Catalunya que més excel·leix en inversió social, per darrere de la ciutat de Barcelona, i per davant d'altres municipis catalans com Molins de Reis, el Prat de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet i Vilanova i la Geltrú. En l'àmbit estatal, Esparreguera passa de la tercera a la vuitena posició i se situa per darrere dels municipis d'Alcalà la Real (Andalusia), Baza (Andalusia), Llanos de Aridane (Canàries), Barcelona (Catalunya), Puente Genil (Andalusia), Maó (Balears) i La Rinconada (Andalusia).
Les xifres d'inversió social del 2022 són un 3,6% superiors a les del 2021, any en el qual el municipi va destinar 4.949.006 euros a inversió social durant aquell any, una xifra que suposa 221,35 euros per habitant. L'alcalde d'Esparreguera, Eduard Rivas, ha valorat molt positivament els resultats de l’estudi i assenyala que “ja fa uns quants anys que ens atorguen aquest reconeixement i és un fet que caracteritza la política pública del nostre municipi” i, en aquest sentit, destaca que l’Àrea de Drets Socials i Ciutadania continua sent una de les prioritats del govern. “El més ressenyable d’aquesta posició és que ens consolida com a municipi que invertim en les persones” ha afegit Rivas.
En el pressupost municipal de 2024 la quantitat consignada a l'Àrea de Drets Socials i Ciutadania és de 10.802.421 euros, un 8,4% superior a la destinada a la mateixa àrea en el pressupost del 2023. Entre les principals novetats en inversió social de cara a l'any que ve hi figura l'increment del contracte de serveis de gestió del Punt d'Informació Juvenil, que té una partida de 75.000 euros, un 220% superior a la d'enguany; la despesa en activitats de polítiques d'igualtat, que té una consignació de 3.942 euros, un 162% més que la de 2023; i la partida destinada al Servei d'Atenció Domiciliària (SAD) augmenta un 71%, arribant als 175.000 euros.
Comparteix aquest contingut