Tanca
Cultura i Festes 22 de juliol de 2021

Esparreguera estrenarà aquesta tardor el seu primer festival de circ contemporani

En la seva primera edició el certamen programarà set espectacles de petit format que abracen diferents disciplines artístiques del circ i que es podran veure entre l’1 i el 3 d’octubre en diversos espais de la vila. A principis de setembre es donarà a conèixer el nom i la programació del festival i, a mitjans del mateix mes, s’obrirà la venda d’entrades

L’Ajuntament d’Esparreguera posarà en marxa aquesta tardor el primer festival de circ contemporani de la vila. Es tracta d’un nou certamen que té per objectiu ampliar la programació d’arts escèniques del municipi, apropar aquesta disciplina a la població i arrelar al territori convertint-se en un esdeveniment que pugui atraure un públic ampli. El festival tindrà lloc de l’1 al 3 d’octubre i, en la seva primera edició, programa set espectacles de companyies professionals procedents de França i Catalunya que treballen diferents disciplines d’aquesta art escènica. El certamen se celebrarà en diferents espais de la vila, com el Teatre de La Passió, el Patronat Parroquial, l’església o la plaça del Centre, que es convertiran en escenaris d’espectacles de circ d’autor, multidisciplinars i amb una gran diversitat d’estètiques. Les entrades per assistir als diferents espectacles es posaran a la venda a mitjans de setembre a través de la plataforma web entrades.esparreguera.cat.

El regidor de Cultura, Juan Jurado, ha subratllat que “una de les voluntats del mandat en matèria cultural és establir noves programacions i festivals en el camp de les arts escèniques per a la creació de nous públics en aquest sector” i ha explicat que “s’ha optat pel circ perquè és una disciplina molt apta per a sortir a les places, de fàcil accés per la ciutadania, ja que es relaciona més amb allò lúdic, i que pot atraure a un ventall ampli de públic”. El regidor ha afegit, a més, que a Esparreguera ja hi ha diverses propostes d’àmbit local i comarcal relacionades amb el teatre, “la dansa està també integrada al municipi, encara que es pugi fer feina al respecte”, perquè és una disciplina de l’Escola Municipal de Música i Dansa i existeixen nombroses escoles privades a la vila; però “el circ, en canvi, és una de les arts escèniques que històricament no ha estat tan difosa al nostre país, com sí que ho ha estat tradicionalment a França on s’ha considerat sempre una art escènica més”. Per aquest motiu, “l’objectiu del festival és donar a conèixer a la ciutadania que, més enllà del circ ambulant, existeix el circ com a disciplina artística i escènica”.

En aquesta primera edició el festival ha programat set espectacles de companyies professionals que mostraran als espectadors diferents disciplines vinculades al circ contemporani. La programació s’ha fet de la mà de la direcció artística de Laura Alcalà i l'esparreguerí Oriol Escursell i s’ha optat per espectacles de petit format i gran qualitat. Per a la inauguració, que es farà el divendres 1 d’octubre al vespre, la coreògrafa i ballarina esparreguerina Anna Rodríguez Escalé ha creat un espectacle únic i singular que pretén portar el circ a un lloc inaudit, com és la nau central de l’església de Santa Eulàlia. La plaça del Centre, el Patronat Parroquial, l’Escorxador o el Teatre de La Passió seran alguns dels altres espais de la vila que també acolliran propostes escèniques innovadores que combinen diverses tècniques de circ i que busquen la complicitat i l’emoció de l’espectador.

Per acostar el certamen al públic infantil, també s’han programat tallers i una funció escolar, que es farà la mateixa setmana del festival al Teatre de La Passió. A més, també es programaran algunes activitats complementàries, com una exposició i una taula rodona, que giraran entorn el món del circ contemporani i també del patrimoni de la vila. En aquest sentit, el regidor de Cultura ha avançat que “el nom que hem escollit pel festival està vinculat a Esparreguera i a la seva tradició, el circ és una disciplina que no ha tingut cap vinculació anterior al poble i, per això, volem que el festival pugui començar de la mà del patrimoni local”.

A principis de setembre es donarà a conèixer el nom, el cartell i la programació del primer festival de circ contemporani d’Esparreguera i, a mitjans de mes, s’obrirà a la ciutadania la compra d’entrades que es podran adquirir a través de la pàgina web entrades.esparreguera.cat. El preu dels espectacles es regularà a través de la nova ordenança reguladora del preu públic per a l’assistència a espectacles i activitats culturals, que es va aprovar al ple del mes d’abril. Com fixa l’ordenança, serà la junta de govern local qui establirà el preu de les entrades així com els descomptes que s’aplicaran. El regidor de Cultura ha apuntat que “els preus seran populars i es tindrà especialment en compte en els descomptes el públic infantil”.