Tanca
Cultura i Festes 4 d’octubre de 2021

La Palanca tanca la seva primera edició amb més de 1.700 entrades venudes

El I Festival de Circ Contemporani d’Esparreguera ha atret més de 1.200 persones i ha tingut un aforament global del 90% als diversos espectacles i activitats que ha programat en diferents espais del municipi. L'Ajuntament ha valorat com “un èxit” aquesta primera edició i treballarà per a donar continuïtat al festival

La Palanca, el I Festival de Circ Contemporani d’Esparreguera, va cloure ahir la seva primera edició amb més de 1.700 entrades venudes i 1.200 espectadors únics. El certamen ha programat una quinzena d’espectacles i activitats, la majoria concentrats durant aquest cap de setmana, que han omplert, de mitjana, un 90% de l’aforament habilitat. Propostes com l’espectacle inaugural, Respira.cions, de la ballarina esparreguerina Anna Rodríguez Escalé, les exhibicions adreçades a infants, els tallers de circ en família i l’espectacle Fils, que es va presentar davant del Museu de la Colònia Sedó, van exhaurir totes les entrades disponibles. El festival, que va néixer amb la voluntat d’apropar el circ contemporani a tots els públics, ha comptat amb la participació de vuit companyies professions procedents de Catalunya i França que han presentat els seus espectacles de circ d’autor i multidisciplinars en espais com el Teatre de La Passió, el Patronat Parroquial, la plaça del Centre, l’església de Santa Eulàlia o l’Escorxador.

El regidor de Cultura, Juan Jurado, ha afirmat, en declaracions a l’emissora municipal, que “la valoració general és molt positiva, sobretot tenint en compte que és la primera vegada que impulsem aquest festival però, a més, també és la primera vegada, des de principis del mil·lenni, que l’Ajuntament impulsa una programació cultural pròpia de la magnitud d’aquest certamen”. En el mateix sentit s’ha pronunciat l'alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, qui ha assegurat que “La Palanca ha estat un èxit, ha tingut una gran acceptació i una gran afluència de públic, amb aforaments que han fregat, de mitjana, el 90% en tots els espectacles programats”. Així mateix, Eduard Rivas ha volgut subratllar que “el més important és que el festival ha generat sentiment de pertinença i de reivindicació del municipi, com es va poder sentir especialment durant l’espectacle inaugural que va omplir l’església, perquè hi ha coses que, com a poble, les fem molt bé i ens uneixen, i la cultura és una d’elles”.

Un dels espectacles que va penjar el cartell de complet va ser l’inaugural, Respira.cions, una producció pròpia de la ballarina esparreguerina Anna Rodríguez Escalé que, acompanyada de cinc artistes europeus va portar el circ a un lloc inaudit, la nau central de l’església de Santa Eulàlia. “És un espectacle que va agradar profundament, va ser una mostra preciosa d’ofici de circ, de reconstrucció d’un espai com és l’església, que brillava amb una llum molt diferent de la que sempre li hem vist”, ha apuntat el regidor de Cultura. L’espectacle va suposar també el retorn a Esparreguera d’una artista nascuda a la vila, però que fa molts anys que viu a França i que no havia pogut mostrar la seva creació artística al municipi. “Esparreguera és terra d’art i de cultura, tenim grans artistes dispersos pel món i és bonic que puguin tornar a la vila a compartir el seu ofici”, ha apuntat Juan Jurado.

La primera edició del festival, que ha comptat amb la direcció artística de la creadora Laura Alcalà i l’artista esparreguerí Oriol Escursell, també ha programat aquest cap de setmana espectacles com Peix, de la companyia Hotel Iocandi, Homenaje de la cia. En Diciembre, Ye Orbayu de la cia. Vaques, I les idees volen... de la cia Animal Religion i Fil de la cia Madame Gaüc. “La ubicació de Fil va ser proposta dels directors artístics i pel govern municipal tenia tot el sentit perquè estem treballant per la recuperació i dinamització de la Colònia Sedó”, ha explicat el regidor de Cultura, qui ha apuntat que “la localització era arriscada per la distància al nucli urbà, però la ciutadania d’Esparreguera ens ha demostrat que el festival era necessari i que estaven disposats a omplir els escenaris fossin on fossin”. Per això, l’Ajuntament treballa per donar continuïtat al festival i de cara a properes edicions es planteja “explorar encara més com podem dispersar el festival pel territori d’Esparreguera, perquè més gent se’l senti seu”, ha subratllat Juan Jurado.