Tanca
Cultura i Festes 29 de setembre de 2021

Aquest cap de setmana Esparreguera s’omple de circ amb el festival La Palanca

La primera edició del Festival de Circ Contemporani d’Esparreguera s’inaugurarà oficialment divendres amb l’espectacle Respira.cions, una creació inèdita de la ballarina Anna Rodríguez Escalé. Durant el cap de setmana diversos espais del municipi acolliran activitats i espectacles de companyies professionals adreçats a tots els públics

Aquesta setmana s’estrena oficialment La Palanca, el primer Festival de Circ Contemporani d’Esparreguera que ha programat una quinzena d’espectacles i activitats per apropar aquesta disciplina artística a tots els públics. L’acte de presentació del festival ha tingut lloc aquest matí a la Sala de Plens de l’Ajuntament d’Esparreguera amb l’alcalde, Eduard Rivas, el regidor de Cultura, Juan Jurado, i els directors artístics del festival, Laura Alcalà i Oriol Escursell. Malgrat que ja s’han fet algunes activitats en el marc d’aquest certamen, La Palanca arrencarà oficialment el divendres a les 6 de la tarda amb la taula rodona “Recorreguts del circ contemporani: des d’on venim i des d’on escrivim” amb Jordi Jané, Carme Canet i membres de les diverses companyies del festival, i a les 8 del vespre l’església de Santa Eulàlia acollirà l’espectacle inaugural, Respira.cions, una creació inèdita de la ballarina esparreguerina Anna Rodríguez Escalé. Al llarg del cap de setmana es podrà participar en un taller de circ en família i veure sis espectacles de diferents companyies professionals procedents de França i Catalunya. Les entrades es poden adquirir a través de la plataforma web entrades.esparreguera.cat.

Durant la presentació, que s’ha retransmès per Facebook Live i l’emissora municipal, l'alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, ha afirmat que “es tracta d’un festival inèdit a casa nostra, que referma l’aposta del govern municipal per la cultura” i que “vol ser una primera petjada d’una programació cultural municipal que fa temps que havíem perdut i que volem recuperar, amb una programació de valor afegit, única i amb simbologia municipal, característiques que es reuneixen perfectament en aquesta primera iniciativa, el festival La Palanca”. Eduard Rivas ha subratllat la importància del vincle amb el territori que es manifesta ja amb el nom del festival, que fa referència a un símbol del patrimoni industrial d’Esparreguera i a la reivindicació municipal de recuperar la Colònia Sedó. En aquest sentit, també ha recordat que en el marc del festival s’han programat activitats complementàries per a commemorar els 50 anys de la desaparició de La Palanca, a causa de les inundacions de 1971. Així mateix, ha posat en valor la “sensibilitat geogràfica”, ja que “el festival no es farà únicament en un teatre sinó que es farà a Esparreguera, de forma descentralitzada en diferents espais, teatre, places i també a la Colònia Sedó”.

El festival celebra la seva primera edició els dies 1, 2 i 3 d’octubre i compta amb la participació d’una cinquantena de persones, entre artistes, tècnics i professionals del món cultural. En aquest sentit, el regidor de Cultura, Juan Jurado, ha subratllat que “ajudar al sector cultural produint programacions com la que avui presentem, és també una manera d’ajudar al teixit productiu i estar a prop de la ciutadania”. En la seva intervenció, Juan Jurado, ha apuntat que “el circ permet proximitat, perquè no farem el festival només en espais tancats sinó que també sortirà al carrer” i, en aquest sentit, ha afirmat que amb això es pretén també provocar un impacte positiu en el comerç local. El regidor ha destacat, a més, que el festival “s’ha concebut perquè pugui ser accessible a tothom amb preus populars i espectacles adreçats a diverses generacions”. En aquest sentit, ha recordat l’espectacle Ricky, el profesor de tenis, de la cia La Mano Jueves, que s’ha fet en el marc de la Setmana +65 i la funció escolar Ex-Libris de la cia Voël que s’ha dut a terme avui al Teatre La Passió amb 500 infants de diferents escoles d’Esparreguera.

Finalment, el regidor ha destacat que el festival compta amb una producció pròpia, Respira.cions, l’espectacle inaugural creat de la mà de l’esparreguerina Anna Rodríguez Escalé, que es podrà veure divendres a les 8 del vespre a la nau central de l’església de Santa Eulàlia. “Esparreguera és terra d’artistes i aquesta era una oportunitat molt bonica de donar un espai de creació i llibertat a una artista esparreguerina perquè ens fes una proposta, que al mateix temps fos inèdita, creada només des de La Palanca i per La Palanca”, ha assegurat Jurado, qui ha afirmat que “per sort, tenim tants i tantes artistes de la vila a reconèixer, que podem fer moltes edicions del festival”.

Per la seva banda, la directora artística del festival, Laura Alcalà, ha agraït “l’aposta de l’Ajuntament pel circ, una art escènica que comunica apel·lant al cos, al risc i a la confiança entre cossos, aspectes molt importants en els moments que vivim”. Alcalà també ha apuntat que, des de la productora de circ Santa Barbuda, “creiem molt en el rol de l’espectador, que no deixa de ser un element molt actiu en les arts escèniques”. Per això, dins del festival s’ha programat la taula rodona “Recorreguts del circ contemporani: des d’on venim i des d’on escrivim” amb Jordi Jané, Carme Canet i membres de les diverses companyies del festival, que es farà divendres a les 6 de la tarda, i també el taller de l’espectador "Fem junts La Palanca", que es farà demà a les 7 de la tarda, on a través d’activitats i dinàmiques es presentaran els diferents espectacles del festival i es donarà a conèixer de la mà de la Cia. Hotel Iocandi les metodologies de creació d’un espectacle i les eines de construcció d’un personatge.

La primera edició també comptarà amb els espectacles Peix, de la companyia Hotel Iocandi, Homenaje de la cia. En Diciembre, Ye Orbayu de la cia. Vaques, I les idees volen... de la cia Animal Religion i Fil de la cia Madame Gaüc. El director artístic del festival, Oriol Escursell, ha explicat que “la programació del festival s’ha concebut entorn a quatre grans eixos: l’exhibició, la pràctica artística, la creació i el pensament”. Oriol Escursell també ha apuntat que s’ha fet una programació per a tots els públics “per intentar trencar les barreres que provoca el circ contemporani” i s’ha fet “una aposta per fer un recorregut per diferents espais del municipi per donar també a conèixer el seu patrimoni arquitectònic”.

La programació de La Palanca es pot consultar digitalment des de la web de l’Ajuntament i també s’ha distribuït un programa de mà que s’ha fet arribar a les cases del municipi. Totes les activitats i espectacles programats tenen control d’aforament i necessiten reserva prèvia, que es pot fer a través de la web entrades.esparreguera.cat. El preu de l’entrada general és de 8 o 6 euros en funció de l’espectacle i els infants a partir de 4 anys, els joves fins a 25 anys, les famílies nombroses o monoparentals, els majors de 65 anys, els jubilats, els pensionistes, els discapacitats i els aturats tenen entrada reduïda de 5,60 o 4,20 euros. Els nens i nenes menors de 4 anys tenen entrada gratuïta. El festival compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona i la col·laboració del MNATEC i l’Associació per la Defensa del Patrimoni de la Colònia Sedó i el seu Entorn.