Tanca
Cultura i Festes 21 de setembre de 2022

La segona edició de La Palanca serà més oberta i internacional

El festival aposta per incloure espectacles gratuïts, adreçats a diversos públics i descentralitzats dins el municipi. La Palanca arrenca motors avui amb la funció "Ohlimpiadas", però el seu gruix tindrà lloc del 30 de setembre al 2 d’octubre amb la programació de 10 espectacles de companyies internacionals, entre els quals la funció inaugural "Déjà Vú" de l’artista esparreguerí Manolo Alcántara, Premi Nacional de Circ 2021

L’acte de presentació de La Palanca, el segon Festival de Circ Contemporani d’Esparreguera, ha tingut lloc aquest matí a la Sala de Plens de l’Ajuntament amb l’alcalde, Eduard Rivas, el regidor de Cultura, Juan Jurado, la direcció artística del festival, Sílvia Compte i Jordi Juanet (Boni), i l’artista de circ esparreguerí guardonat amb el Premi Nacional de Circ 2021, Manolo Alcántara. Tot i que avui el festival arrenca motors amb la funció Ohlimpiadas, el festival arrencarà oficialment el divendres 30 de setembre amb l’espectacle inaugural, Déjà Vu, una creació de la companyia de Manolo Alcántara. En l’acte de presentació s’ha remarcat la voluntat del festival per obrir el circ al municipi i a la ciutadania d’Esparreguera. Les grans novetats d’aquesta edició són la incorporació de gairebé la meitat dels espectacles de lliure entrada, la inclusió d’activitats i espectacles per a diversos públics, la descentralització dels espectacles, amb un total de 10 escenaris repartits pel municipi, i la incorporació de companyies internacionals, provinents d'Argentina, Suècia i Alemanya.

Durant la presentació, que s’ha retransmès per Facebook Live i l’emissora municipal, l'alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, ha afirmat que “aquesta segona edició del festival referma l’aposta política per les arts escèniques i la cultura al municipi” amb la voluntat que el certamen “arreli a Esparreguera per esdevenir, encara més, un referent cultural”. En aquest sentit, Eduard Rivas ha posat en valor la participació de Manolo Alcántara, artista de circ esparreguerí i Premi Nacional de Circ 2021, a la programació del festival com a mostra de l’alt talent local de trajectòria internacional. Les principals novetats d’aquest segon festival de La Palanca les ha explicat el regidor de Cultura, Juan Jurado, que ha desenvolupat el concepte d’obertura projectat en aquesta nova edició. Jurado ha definit que “és una Palanca més oberta al món”, amb produccions internacional, com la companyia Soon Circus Company de Suècia, la companyia Chris & Iris d’Alemanya o l’argentina Mundo Costrini.

Juan Jurado també ha afegit que “és una Palanca més oberta a la realitat socioeconòmica, per tal que tothom pugui gaudir del festival i arribar a tota la ciutadania d’Esparreguera” i, per això, hi ha el 40% dels espectacles d’accés gratuït. També s’ha volgut obrir als diversos públics (escolar, infantil, familiar,  adult i gent grant) i al propi municipi, amb una ubicació descentralitzada del festival en els diversos barris com Can Rial, la Colònia Sedó, Can Comelles, la plaça de Catalunya de La Plana o al Parc de la Vila al barri del Castell. Finalment, Juan Jurado ha remarcat la voluntat d’obertura del certamen a la promoció econòmica del sector cultural i del desenvolupament econòmic que suposa per la vila aquest esdeveniment.

En la vessant artística, l’artista de circ esparreguerí Manolo Alcántara ha expressat l’emoció de poder actuar en un festival de circ a Esparreguera, on va fer els seus primer passos professionals. L’artista esparreguerí, Premi Nacional de Circ 2021, actuarà en dos espectacles: la funció escolar Maña i en l’espectacle inaugural Déjà Vu. Enguany, la direcció artística del festival ha recaigut en la productora A la Pista, de la mà de Jordi Juanet (Boni) i Sílvia Compte, que han defensat el festival com una “proposta equilibrada i autèntica, plena d’emocionalitat i pensada per al poble d’Esparreguera”. Jordi Juanet ha recordat que avui mateix arrencar el festival amb l’espectacle Ohlimpiadas, de la companyia gallega La Sincro, destinat a la gent gran i inclòs també a la programació de la Setmana +65.

En aquesta segona edició de la Palanca, l’Ajuntament ha incrementat el pressupost respecte de l’any passat, invertint un total de 65.000 euros en la programació, producció i muntatge del festival. El certamen compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona i la col·laboració del MNATEC i l’Associació per la Defensa del Patrimoni de la Colònia Sedó i el seu Entorn. La programació de la Palanca es pot consultar a l’agenda de la web municipal i les entrades per als cinc espectacles de pagament es poden comprar a la web entrades.esparreguera.cat. Tots els espais del festival són accessibles físicament i, des de la Regidoria de Cultura, es demana a les persones amb necessitats específiques vinculades a una discapacitat funcional que s’hi posin en contacte a través del correu electrònic [email protected].