Tanca
Cultura i Festes 27 de setembre de 2023

Esparreguera s’omple de circ professional i talent local amb la tercera edició de La Palanca

El Festival de Circ Contemporani arrencarà oficialment divendres amb l’espectacle Cabaret inaugural al Teatre de La Passió. Durant el cap de setmana diversos espais del municipi acolliran 12 espectacles de companyies professionals adreçats a tots els públics i 5 tallers de circ. Les entrades ja es poden comprar a través de la web entrades.esparreguera.cat

L’acte de presentació de La Palanca, el tercer Festival de Circ Contemporani d’Esparreguera, ha tingut lloc aquest matí a la Sala de Plens de l’Ajuntament amb l’alcalde, Eduard Rivas, el regidor de Cultura, Juan Jurado, la direcció artística del festival, Sílvia Compte i Jordi Juanet (Boni), i el músic i el membre de la Banda de Música d’Esparreguera Joan Castells. El festival donarà el tret de sortida oficial a la seva tercera edició aquest divendres 29 de setembre amb l’espectacle Cabaret inaugural, una representació única i multidisciplinar creada pels directors artístics del festival amb la participació d’artistes nacionals i internacionals. En l’acte de presentació s’ha remarcat l’aposta d’aquesta tercera edició pel diàleg entre el circ contemporani i els artistes i entitats locals, ja que enguany el festival comptarà amb la participació de la violinista esparreguerina Maria Florea, la ballarina Anna Rodríguez Escalé i la Banda de Música. En total aquest cap de setmana s’han programat 12 espectacles, entre propostes gratuïtes de carrer i espectacles de sala, pensades per a tots els públics i 5 tallers de circ per al públic familiar. El festival manté també l’aposta per la descentralització dels espectacles, amb 11 escenaris repartits pel municipi i els barris perifèrics.

Durant la presentació, que s’ha retransmès per Facebook Live, l’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, ha destacat “la qualitat de la programació” d’aquesta tercera edició de La Palanca, que “posa el municipi en el mapa de la cultura de Catalunya i ho fa, a més, en una disciplina que ens és bastant pròpia, perquè en totes les edicions part dels artistes que han intervingut en el festival han estat persones nascudes o residents a Esparreguera”. En aquest sentit, ha recordat que la primera edició va comptar amb Oriol Escursell com a director artístic i amb la coreògrafa i ballarina Anna Rodríguez Escalé; en la segona edició va participar l’artista de circ esparreguerí guardonat amb el Premi Nacional de Circ 2021, Manolo Alcántara i, enguany, s’han ampliat les col·laboracions amb entitats i persones del municipi i la programació compta amb la participació de la violinista Maria Florea, que formarà part divendres a l’espectacle Cabaret inaugural; la Banda de Música d’Esparreguera, que oferirà l’espectacle de clausura Orquestra de malabars juntament amb la companyia gallega Pistacatro; i l’Anna Rodríguez, que enguany porta Portal, una proposta única que obrirà la porta d’un edifici històric de la vila, l’antiga Caserna de la Guàrdia Civil. L’alcalde també ha apuntat que “La Palanca està consolidada a nivell municipal, però el repte pendent és donar a conèixer més el festival fora de les fronteres d’Esparreguera”.

Les principals novetats d’aquest tercer festival de La Palanca les ha explicat el regidor de Cultura, Juan Jurado, qui ha afirmat que “és una edició expansiva, amb una vinculació més forta amb Esparreguera, perquè creiem que la manera de fer que una programació com aquesta s’imbriqui i es consolidi al municipi passa perquè la ciutadania se senti seu el festival”. Segons el regidor, “s’ha fet un esforç per vincular La Palanca amb la infància” amb la programació d’un espectacle escolar, Greed de la companyia etíop Kine Circus que ahir va reunir més de 600 alumnes de cicle superior de primària al Teatre de La Passió i un taller escolar amb els artistes de l’espectacle Portal. El regidor també ha destacat que “la programació inclou aquest cap de setmana 12 espectacles i 5 tallers de circ que es faran en 11 escenaris diferents de la vila i està dissenyada de manera que permet fer una ruta pel municipi durant els dos dies veient espectacles sense parar”. Així mateix Jurado ha afegit que es manté “l’aposta per combinar espectacles gratuïts a places i carrers amb propostes a sala”, que enguany inclouen quatre propostes que tindran com a escenari el Teatre de La Passió. Es tracta de Cabaret inaugural, que donarà el tret oficial de sortida a la tercera edició del festival aquest divendres a les 8 del vespre a la sala gran; Welcome to my head, un espectacle especialment adreçat al públic jove, que es farà dissabte a les 9.30 del vespre a la sala petita; Petits Prínceps, adreçat a famílies amb infants entre els 2 i els 5 anys, que tindrà lloc diumenge 1 d’octubre a les 11 del matí a la sala petita; i Orquestra de malabars, que clourà el festival diumenge a les 7 de la tarda a la sala gran.

El director artístic del festival, Jordi Juanet (Boni), ha apuntat que “hem treballat per fer una programació molt potent i transversal, amb molta varietat d’estils, amb espectacles per a totes les edats al carrer i propostes més específiques als teatres i amb companyies catalanes, nacionals i internacionals”, amb procedències diverses com França, Etiòpia o Finlàndia. Per la seva banda, la directora artística del festival, Sílvia Compte, ha fet especial èmfasi en l’espectacle inaugural d’aquesta tercera edició de La Palanca, que ha qualificat “d’únic i irrepetible”. “Hem escollit números d’alta qualitat, molt diversos i de companyies nacionals i internacionals per donar un fantàstic tret de sortida al festival”, ha explicat Compte. L’espectacle estarà conduït per l’art amb sorra de Borja Ytuquepintas, amb l’acompanyament del pianista Roc Sala i també de la violinista esparreguerina Maria Florea, i permetrà als espectadors descobrir una gran diversitat de propostes de la mà de Duo Laos, les companyies Trocos Lucos, Non sin tri, Lotta & Stina i el circ inclusiu de la companyia Mur.

En aquesta edició el festival compta també amb la col·laboració de la Banda de Música d’Esparreguera, que participarà en l’espectacle de cloenda interpretant diferents de temes, des de música clàssica a swing, juntament amb sis malabaristes que establiran un ballet aeri en un diàleg entre música i circ. El músic i el membre de la Banda de Música d’Esparreguera Joan Castells ha agraït durant la presentació, “la confiança i responsabilitat dipositada en la Banda per tancar un festival tan potent com aquest” i ha destacat que estan “assajant des del mes de març, perquè és un repte per músics amateurs com nosaltres formar part d’un espectacle professional”. Castells ha assegurat però, que han entomat el repte amb “molta il·lusió” i que és “un espectacle que farà gaudir tant a les persones que els hi agrada el circ, com les amants de la música, el teatre i l’humor”.

La programació de La Palanca es pot consultar digitalment des de la web de l’Ajuntament i també s’ha distribuït un programa de mà a diferents punts del municipi. Les entrades per als espectacles de pagament estan a la venda a la plataforma web entrades.esparreguera.cat. El preu de l’entrada general és de 8 o 6 euros en funció de l’espectacle i els infants a partir de 4 anys, els joves fins a 25 anys, les famílies nombroses o monoparentals, les persones majors de 65 anys, jubilades, pensionistes, discapacitades i aturades tenen entrada reduïda de 5,60 o 4,20 euros. Els nens i nenes menors de 4 anys tenen entrada gratuïta. Tots els espais del festival són accessibles físicament i, des de la Regidoria de Cultura, es demana a les persones amb necessitats específiques vinculades a una discapacitat funcional que s’hi posin en contacte a través del correu electrònic [email protected].