Tanca
Cultura i Festes 14 de setembre de 2022

Arriba la 2a edició de La Palanca, el Festival de Circ Contemporani d’Esparreguera

El festival tindrà lloc del 30 de setembre al 2 d’octubre i comptarà amb un convidat d’excepció, Manolo Alcántara. En aquesta segona edició, La Palanca aposta per l’espai públic i la descentralització amb la programació de 10 espectacles de companyies internacionals i 6 tallers de circ a diferents barris del municipi. Les entrades es posaran a la venda a partir de demà a través de la web entrades.esparreguera.cat

Del 30 de setembre al 2 d’octubre arriba la segona edició de La Palanca, el Festival de Circ Contemporani d’Esparreguera, que té la voluntat d’apropar aquesta disciplina a tota la ciutadania. Aquest any el festival aposta decididament per l’espai públic amb una oferta d’espectacles gratuïts de carrer que es combina amb espectacles de pagament a les dues sales de Teatre La Passió i al recinte de la Colònia Sedó. Una altra de les novetats d’aquesta edició és que el festival abastarà tots els barris d’Esparreguera, amb la programació de sis tallers de circ adreçats especialment al públic familiar. A més, en aquesta edició, La Palanca comptarà amb un convidat d’excepció, Manolo Alcántara, artista de circ esparreguerí amb un ampli reconeixement en l’àmbit internacional i guardonat el 2021 amb el Premi Nacional de Circ, qui oferirà tant l’espectacle inaugural com la funció escolar, amb els espectacles Déjà vu i Maña. El certamen compta també aquest any amb un fort component internacional, amb espectacles de Suècia, Alemanya i Argentina i propostes diverses, que posen l’accent en el risc, la poesia, l’humor i les acrobàcies. Les entrades per assistir als diferents espectacles de pagament es posaran a la venda a partir de demà, 15 de setembre, a través de la plataforma entrades.esparreguera.cat.

El regidor de Cultura, Juan Jurado, ha explicat que  “és una segona edició amb voluntat d’expansió, després de l’interès i la bona valoració que va rebre l’any passat el festival” i ha destacat que enguany La Palanca creix i serà un festival “més obert al món, ja que comptem amb espectacles internacionals, més obert als territoris d’Esparreguera i també més obert a tots els públics i amb més presència a l’espai públic”. En aquest sentit, en aquesta edició augmenta el número d’espectacles i tallers programats i també la proporció d’espectacles d’accés gratuït. “Aquest any també hem aplicat una de les apostes de la regidoria durant aquest mandat, com és la descentralització de la programació cultural i, per això, hem dispersat els tallers de circ per tota la geografia del municipi”, ha afirmat el regidor, qui també ha subratllat que es manté l’aposta per participar en la programació de la Setmana de la Gent Gran i també la funció escolar.

D’entre les novetats d’aquest any, el regidor de Cultura ha destacat la participació de Manolo Alcántara al festival: “És un acte de justícia poètica, que el Manolo pugui tenir un espai a Esparreguera i que Esparreguera tingui un espai per gaudir-lo, perquè és un artista esparreguerí amb un ampli reconeixement internacional, que ens portarà un espectacle molt celebrat que no s’ha vist a la vila”. Es tracta de l’espectacle inaugural Déjà vu, un espectacle de risc i humor amb un toc de surrealisme, que es podrà veure divendres 30 de setembre a les 8 del vespre al Teatre La Passió. La programació seguirà dissabte 1 d'octubre a les 11.30 del matí a la plaça del Centre amb Gregaris, de la companyia sueco-catalana Soon Circus Compan, un espectacle tendre i divertit sobre el costat més humà de l’esport.

A les 6 de la tarda i al mateix escenari, la companyia Mumusic Circus representarà Flou Papagayo, un curiós viatge impulsat per les emocions i el deliri per compartir. I a les 7.30 de la tarda a la plaça de la Pagesia es podrà veure Gap o 42, de la companyia alemanya Chris & Iris, dos artistes entre els quals hi ha una diferència de 42 quilos i de 42 centímetres, però que treuen partit d'aquesta diferència per a construir un xou hipnòtic en el qual les acrobàcies i el mà a mà es combinen amb la dansa i el teatre. El dissabte la programació del festival acabarà amb The Crazy Mozarts, de la companyia argentina Mundo Costrini, un concert de música clàssica interpretat amb instruments insòlits de la mà de dos personatges excèntrics, que es podrà veure a les 9.30 del vespre a la sala petita del Teatre La Passió.

El diumenge 2 d’octubre La Palanca arrencarà amb “I les idees volen...” de la companyia Animal Religion, que es representarà a les 11 del matí i a les 5 de la tarda a la sala petita del Teatre La Passió. Es tracta d’un espectacle adreçat especialment a infants de 2 a 5 anys, que ja va formar part de la programació de la primera edició, i que juga amb la col·laboració amb el públic, la llum i la música per tal que cada funció esdevingui una experiència diferent. A les 12.30 del migdia la companyia Amer i Africa Circ portarà, davant del Museu de la Colònia Sedó, el seu espectacle Envà, una al·legoria de les parets mentals que ens empresonen i ens impedeix sentir plenament i comunicar-nos sense barreres. I la programació d’aquesta segona edició clourà a les 6.30 de la tarda a l’escenari del Teatre La Passió amb Potser no hi ha final, de la companyia Circ Pistolet, que representarà aquest gran viatge delirant a ritme de rock amb un portador que ho vol controlar tot, un àgil verticalista desmanegat, un acròbata novell i despistat i un músic amb deliris de grandesa.

Paral·lelament, també s’han programat sis tallers per acostar aquesta disciplina artística al públic familiar. El dissabte 1 d’octubre el parc de la Vila acollirà, d’11 a 1 del migdia, el taller Apicirc adreçat a infants de 0 a 3 anys i el taller de malabars i equilibris per a infants a partir de 4 anys, tots dos a càrrec de la companyia Pessic de Circ. A la mateixa hora, el Club de Tennis Rialenc serà l’escenari de Circ a les golfes de la companyia Los Herrerita, un taller de circ adreçat a infants a partir de 4 anys, que de 5 a 7 de la tarda també portaran a la plaça Catalunya del barri de La Plana. El diumenge 2 d’octubre d’11 a 1 del migdia la plaça de la Unió acollirà un taller de circ adreçat a infants a partir de 4 anys de la companyia Giravolt, que a la tarda, de 5 a 7, es traslladarà a les pistes de Can Comelles.

I amb l’objectiu d’acostar el circ a diferents sectors de la població, La Palanca torna a programar enguany un espectacle dins el programa d’actes de la Setmana +65. Es tracta Ohlimpiadas, de la companyia gallega La Sincro, que es podrà veure el dimecres 21 de setembre a les 6 de la tarda a la plaça de la Pagesia. Un espectacle d’esports, dansa, humor i acrobàcies, en el qual dues dones de neteja avorrides de la seva rutina diària entren en un món de somni en el que la seva jornada laboral és retransmesa com si es tractés d’una competició olímpica. I el dimecres 28 de setembre La Palanca arribarà també a l’alumnat de 3r d’ESO dels instituts de la mà de la companyia Manolo Alcántara, que representarà Maña, un espectacle directe i transparent que des d’un bon principi desvela la seva intenció: construir un arc gegant amb caixes molt pesades utilitzant la menor força possible i amb l’ajut d’una tecnologia antiga i precària encara que plena de vigència.

Les entrades per als cinc espectacles de pagament es posaran a la venda a partir de demà, 15 de setembre, a través de la web entrades.esparreguera.cat. El preu de l’entrada general serà de 8 o 6 euros en funció de l’espectacle i els infants a partir de 4 anys, els joves fins a 25 anys, les famílies nombroses o monoparentals, els majors de 65 anys, els jubilats, els pensionistes, els discapacitats i els aturats tenen entrada reduïda de 5,60 o 4,20 euros. Els nens i nenes menors de 4 anys tenen entrada gratuïta. Tots els espais del festival són accessibles físicament i, des de la Regidoria de Cultura, es demana a les persones amb necessitats específiques vinculades a una discapacitat funcional que s’hi posin en contacte a través del correu electrònic [email protected].