Tanca
Esports Participació Ciutadana 7 d’abril de 2021

Esparreguera ja disposa de la cadira Joëlette per fer sortides inclusives a la natura

Aquesta adquisició és el resultat de la proposta presentada per l’Associació Petjades de Colors al procés de pressupostos participatius. La cadira, que ha tingut un cost de 3.875 euros, permet que qualsevol persona amb mobilitat reduïda pugui practicar senderisme amb l’ajuda d’almenys dos pilots

L’Ajuntament d’Esparreguera ja ha adquirit la Joëlette, una cadira d’una roda tot terreny que fa possible que persones amb diversitat funcional puguin fer senderisme i altres activitats al medi natural. L’adquisició d’aquesta cadira forma part del projecte presentat per l’entitat Petjades de Colors als pressupostos participatius 2020-2021, que va ser escollit com a quart projecte més votat per la ciutadania entre les 48 iniciatives que es van presentar en aquesta edició. La cadira ha tingut un cost de 3.875 euros, ja que també s’han adquirit uns cinturons de subjecció que són necessaris per a poder fer-ne ús amb seguretat, i està guardada al pavelló municipal El Castell. Abans de començar a fer les sortides, que actualment estan limitades per les mesures sanitàries vigents, el consistori està treballant en la definició del funcionament i l’ús d’aquesta nou vehicle.

Les sortides inclusives a la natura amb la cadira Joëlette va ser un dels set projectes més votats de la darrera edició dels pressupostos participatius, juntament amb les propostes Esparreguera florida; Xarxa de camins saludables entre nucli urbà, Can Rial i Mas d’en Gall; Promocionem la cultura d’Esparreguera; la insonorització del gimnàs de l’Escola Mare de Déu de la Muntanya; l’arranjament de les Pistes de Mas d’en Gall; i la Xarxa de camins saludables. La proposta presentada per l’entitat Petjades de Colors, que va rebre 183 vots, és la primera inversió de la segona edició dels pressupostos participatius que s’executa. La regidora de Bon Govern, Maria Mas, ha mostrat el seu “agraïment a l’entitat que no només ha fet la proposta, sinó que també ha participat en l’execució de la mateixa” i, en aquest sentit, ha destacat que “la participació ciutadana no és només votar unes propostes o unes altres, sinó tenir la capacitat, com a ciutadania i com a ajuntament, de donar resposta a les necessitats de la població d’una manera participada i deliberativa”.

La presidenta de Petjades de Colors, Marisa Lafron, ha assegurat que estan “molt satisfets i satisfetes de tenir-la aquí, tenim moltes ganes de poder-la utilitzar, però primer cal organitzar els criteris normatius i legals del seu ús i fer formació a les persones voluntàries, que esperem trobar-ne moltes que vulguin participar”. La cadira Joëlette és un vehicle que permet a persones amb mobilitat reduïda fer excursions amb comoditat en llocs poc practicables amb cadira de rodes convencional. Per a utilitzar-la es necessiten, com a mínim, dos acompanyants que a través dels dos braços davanters i el manillar posterior de la cadira la poden portar fàcilment ja que el pes del passatger reposa sobre la roda. Per a poder-la portar cal fer prèviament una formació sobre aspectes bàsics de seguretat, característiques del muntatge de la cadira i conceptes de guiatge.

Les mesures sanitàries vigents per controlar la pandèmia del coronavirus no permeten la realització de sortides inclusives amb la cadira Joëlette. Tot i això, abans de començar-la a utilitzar, l’Ajuntament n’ha de definir els usos i redactar els protocols per tal que les entitats i els centres educatius del municipi en puguin disposar, ja que el seu ús necessita una formació prèvia així com estar en disposició d’una assegurança. Marisa Lafron ha subratllat que “la cadira permetrà a moltes persones amb diversitat funcional gaudir de la natura i conèixer l’entorn d’Esparreguera” i ha apuntat que des de l’entitat es volen fomentar “sortides inclusives, a les que puguin venir persones diverses, des de famílies, gent gran, joves, persones amb dificultats i sense, però que estiguin obertes al màxim possible”.