Tanca
Educació 7 de maig de 2020

Esparreguera oferirà el proper curs un cicle formatiu de Tècniques d’actuació teatral

Aquest serà el primer cicle formatiu que s’ofereix al municipi, que assoleix així una reivindicació històrica, tant del consistori com de la ciutadania. Els estudis artístics estaran adscrits a l’institut El Castell amb una oferta inicial de 30 places i seran l’única oferta pública d’aquesta formació a la província de Barcelona i la segona a tot Catalunya

El Departament d’Educació de la Generalitat ha confirmat a l’Ajuntament d’Esparreguera que el proper curs 2020-2021 el municipi comptarà amb un cicle formatiu de grau superior de Tècniques d’actuació teatral, que estarà adscrit a l’institut El Castell per donar continuïtat a la formació de batxillerat artístic que s’imparteix en aquest centre i els de la comarca del Baix Llobregat. Aquest cicle serà l’única oferta pública d’aquesta formació a la província de Barcelona i la segona a tot Catalunya, ja que actualment només s’imparteix a la província de Lleida. Obrirà amb una oferta inicial de 30 places tot i que, a hores d’ara, tant la inscripció com l’inici del curs escolar queden condicionats, com en la resta d’ensenyaments, a l’evolució de les mesures de desconfinament en el marc de l’actual Estat d’Alarma.

“Per Esparreguera és un gran regal poder comptar amb aquests estudis, ja que era una necessitat molt antiga per la que molts tècnics i tècniques i regidors i regidores locals han vingut lluitant en els últims anys, per tant és mèrit de tots ells”, ha subratllat el regidor d’Educació de l’Ajuntament d’Esparreguera, Juan Jurado. Poder oferir cicles formatius a la vila és una reivindicació que ve de lluny i que el curs vinent per fi serà realitat després que, al gener, durant la reunió de planificació escolar per al curs 2020-2021 confluïssin la proposta presentada pel municipi per acollir aquests estudis i la intenció del Departament d’Educació de la Generalitat d’ofertar-los. El regidor esparreguerí explica que “educació és una competència del govern català i el model aplicat fins ara en el desplegament dels estudis de cicles ha estat un model centralitzat per dotar de majors recursos els centres i aquesta situació feia difícil que Esparreguera pogués optar a uns estudis d’aquest tipus”.

L’oferta del cicle formatiu de grau superior de Tècniques d’actuació teatral a Esparreguera aportarà una nova especialitat a la zona -que ja disposa d’altres cicles formatius al Baix Llobregat Nord en els municipis d’Olesa de Montserrat, Martorell, Sant Andreu de la Barca i, a curt termini, també n’hi haurà a Abrera quan finalitzin les obres de d’ampliació de l’institut Voltrera- i ho farà a més en un municipi amb amplia i reconeguda tradició teatral en el qual hi ha nombroses entitats i iniciatives de teatre local, com La Passió, el Patronat Parroquial i diversos grups molt actius d’arts escèniques. “El valor de tenir aquests estudis a Esparreguera a partir d’ara és incalculable i les conseqüències positives les sabrem amb el temps però el que podem esperar a partir de la seva consolidació és una gran simbiosi amb la tradició teatral de la vila”, ha apuntat el regidor d’Educació.

El cicle formatiu té una oferta inicial de 30 places i per a accedir-hi caldrà tenir el títol de batxillerat o un d’equivalent, o haver superat la prova d’accés als cicles formatius de grau superior d’arts plàstiques i disseny. Les classes s’impartiran a l’edifici de l’Escola Municipal de Música i Dansa d’Esparreguera en aules que seran compartides també amb les classes de batxillerat artístic. Aquests estudis de grau superior capaciten a l’alumnat per aplicar les tècniques d’interpretació, de moviment i vocals per actuar en viu o en mitjans audiovisuals, per fer tasques de dinamització basades en l’actuació i per preparar en tècniques d’expressió i comunicació, amb criteris artístics, de qualitat i de seguretat.

Amb aquesta nova modalitat, a més, s’amplia i complementa la formació post-obligatòria que ja s’ofereix al municipi: el Programa de Formació i Inserció (PFI) d’Auxiliar de Muntatge i Manteniment d’Equips Informàtics, iniciat el curs passat; el Centre de Formació d’Adults, i les tres modalitats de batxillerat: Arts, Humanitats i Ciències Socials i Ciències i Tecnologies. El regidor d’Educació ha fet una valoració molt positiva del PFI d’Auxiliar de Muntatge i Manteniment d’Equips Informàtics posat en marxa aquest curs a Esparreguera: “tot l’alumnat, format per 17 persones, ha seguit el curs i tots continuaran estudis de grau professional mitjos a partir del curs vinent, per tant, s’ha assolit l’objectiu de recuperar i mantenir en els estudis a través d’aquest PFI a joves que estaven en risc d’abandonar”. Per a més informació sobre el cicle formatiu de grau superior de Tècniques d’actuació teatral, podeu consultar el web Estudiar a Catalunya.