Tanca
Salut Pública Societat 7 d’abril de 2020

Esparreguera produeix mascaretes gràcies a la col·laboració ciutadana i d’empreses

Més de 40 persones estan implicades en la fabricació de les mascaretes, de les quals ja n’han cosit 1.220 unitats que es destinen a serveis municipals essencials i també s’està estudiant fer-les arribar a comerços. A més, disset empreses de la vila han ofert material, tecnologia o capacitat de producció per a fer front a la Covid-19

Un grup de persones d’Esparreguera s’ha organitzat per a fabricar a casa seva mascaretes amb l’objectiu de proveir d’aquest material protector a la residència de Can Comelles i altres serveis municipals i privats mentre duri l’emergència sanitària pel coronavirus. Aquest col·lectiu, en el que hi ha involucrades una quarantena de persones, entre les quals hi col·laboren particulars, la Creu Blava, les clíniques veterinàries Animals i Ivets, la policia local, un taxista i l’Ajuntament, va començar a funcionar la setmana passada i ja n'ha produït 1.220 unitats. A més, quinze empreses del municipi han ofert la seva tecnologia, material i capacitat de producció per ajudar a proveir el material sanitari necessari per a què diferents serveis puguin desenvolupar la seva activitat amb seguretat.

Aquest col·lectiu que voluntàriament produeix mascaretes s’ha creat a partir de diferents iniciatives que, a nivell individual, ja havien començat a cosir-ne pels seus familiars i entorn més proper i, a través de l’Ajuntament, s’han organitzat per a crear una xarxa que va començar a funcionar de manera cohesionada dilluns passat. Entre les quaranta persones implicades en aquesta xarxa, hi ha 25 cosidores i cosidors que compten amb el subministrament gratuït de teles ja tallades i gomes que els fa l’empresa de Rubí RobinHat, que es dedica a fabricar gorros de quiròfan. L’Ajuntament centralitza totes les comandes de material i un taxista resident al municipi ofereix voluntàriament el seus serveis per fer el repartiment i la recollida als diferents domicilis. En aquest procés també hi col·laboren les empreses Medicina i Serveis Creu Blava SL, Centre Veterinari Animals i Ivets Centre Veterinari, que s’encarreguen d’esterilitzar les mascaretes perquè tinguin totes les garanties per després poder-les distribuir als serveis que ho necessitin, i Electrodomèstics Cuscó, que ha ofert una segelladora i bosses per envasar-les.

La primera remesa de mascaretes ja s’ha entregat a la residència de Can Comelles i les altres unitats es distribuiran també entre els serveis municipals que treballen a primera línia, com la policia, la brigada i les treballadores de Serveis Socials, però també s’estudiarà com fer-ne arribar als comerços que aquests dies tenen obert perquè són serveis essencials. Les mascaretes es fabriquen amb diferents tipus de teles que subministra l’empresa RobinHat, les primeres unitats es van fer amb un teixit més fi que necessitava doble capa, però les darreres s’estan fent amb un teixit més gruixut que és anti fluids i que, per tant, ofereix més protecció. Al ser de tela, les mascaretes es poden reutilitzar, sempre i quan es rentin prèviament amb aigua calenta, sabó i unes gotes de lleixiu.

Material donat per empreses esparreguerines

A banda de les empreses implicades en el procés de fabricació de les mascaretes també hi ha diferents comerços del municipi que han respost a la crida que va fer l’Ajuntament per aportar material sanitari per cobrir les necessitats del personal que treballa a primera línia. Les empreses Tomecanic Hispania SA, Havi Logistics SL (Distribution Center SA), Pastas Gallo SA, Hidronet Esparreguera SL, Petronieves SL i Tridimensional Art han aportat material de protecció individual, com guants, mascaretes, granotes, ulleres i pantalles protectores; Cadepa Global Packaging SL ha transformat una de les seves cadenes de muntatge per adaptar-la a la producció de mascaretes; Caviaroli SL ha donat alcohol higienitzant; Envases Noupack International, material divers amb utilitat sanitària; Meca Fontde Service SL ha donat una impressora 3D que s’ha ofert al Centre Tecnològic de Terrassa i al Parc Taulí de Sabadell; Flex Equipos de Descanso ha aportat dos matalassos, canapès i coixins per a l’equipament municipal que s’ha condicionat per a poder acollir, si és el cas, víctimes de violència de gènere durant el confinament; i Cuines TM SL ha fet una donació d’aliments, concretament fruita, per a aquelles persones vulnerables que ho necessitin.

Tot aquest material s’ha lliurat, i encara es pot seguir aportant, a la caserna de la Policia Local d’Esparreguera, i es distribueix segons les necessitats dels diferents serveis, prioritzant la residència de Can Comelles, la Policia Local, la brigada municipal, el personal vinculat a serveis socials que fa visites a domicili i als voluntaris de la xarxa que s’ha establert amb la Creu Roja.